JERMENIJA IZVELA OPASAN UDAR NA RUSIJU: Za Moskvu ovo znači IZDAJU! Prihvatila nadležnost suda koji goni Putina! Kremlj odmah reagovao: "POGREŠNA ODLUKA"

Autor:

Svet

03.10.2023

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je u Jermeniji značajna odluka doneta u parlamentu - ratifikovan je Rimski statut, ugovor kojim je uspostavljen Međunarodni krivični sud (MKS). Predsednik parlamenta Alen Simonjan izjavio je da je 60 poslanika podržalo ratifikaciju Rimskog statuta MKS-a, dok je 22 bilo protiv.

JERMENIJA IZVELA OPASAN UDAR NA RUSIJU:  Za Moskvu ovo znači IZDAJU! Prihvatila nadležnost suda koji goni Putina! Kremlj odmah reagovao: "POGREŠNA ODLUKA"

Foto: Wikipedia/Duma.gov.ruTanjug/AP

Nakon ratifikacije, dokument će biti upućen predsedniku Jermenije na potpis. Očekuje se da će odluka stupiti na snagu za 60 dana.

 

Ova odluka takođe ima globalne posledice. Međunarodni krivični sud je nedavno podigao optužnicu protiv ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina u vezi sa deportacijom dece iz Ukrajine.  AP izveštava da će ova ratifikacija verovatno dovesti do pogoršanja odnosa između Jermenije i Rusije, budući da je Moskva ocenila nastojanja Jerevana da se pridruži MKS kao "neprijateljski korak".

 

U međuvremenu, situacija u Jerevanu postaje sve napetija, sa izbeglicama koje izražavaju bes i odlučnost da se osvete premijeru Pašinjanu. Haos i neizvesnost obavijaju grad dok se situacija izmiče kontroli. 

Kremlj je komentarisao ratifikaciju Rimskog statuta 

Ratifikacija Rimskog statuta MKS od strane jermenskog parlamenta je pogrešna odluka, a postavila su se nova pitanja za zvanični Jerevan, rekao je pres sekretar predsednika Dmitrij Peskov.

"Za sadašnje rukovodstvo Jermenije će se pojaviti dodatna pitanja, koja su unapred prosleđena jermenskoj strani. Sumnjamo i sumnjamo od samog početka da je sa stanovišta bilateralnih odnosa pristupanje Jermenije Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog zakona Sud je ispravan, mi i dalje smatramo da je to pogrešna odluka“, rekao je predstavnik Kremlja.

 

Moskva se ne slaže sa obrazloženjem premijera Nikola Pašinjana, koji je argumentovao potrebu za usvajanjem Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda (MKS) radi bezbednosti Jermenije.

 

„Mislim da u Jermeniji većina shvata da su instrumenti ODKB i jermensko-ruskog partnerstva apsolutno nezamenljivi u ovom trenutku", naglasio je Peskov.

Ne bih voleo da Vladimir Putin ikada mora da otkaže posetu Jermeniji, nastavio je on, nazvavši tu zemlju saveznikom i partnerom Rusije. Prema njegovim rečima, potrebno je proučiti ideju jermenske strane o mogućem sporazumu između Moskve i Jerevana, čime bi se izbegli problemi sa MKS.

Peskov je istakao da predstoji ozbiljan razgovor o ratifikaciji Rimskog statuta od strane Jermenije, da je potrebno tražiti rešenje kako ne može da prevlada nad bilateralnim dokumentima.

„Svi smatramo da je odluka MKS-a o predsedniku Putinu (nalog za njegovo hapšenje) apsolutno nezakonita i beznačajna“, rekao je predstavnik šefa države.

On je dodao da Rusija ima srce za Karabaške Jermene, pruža humanitarnu pomoć, a mirovne snage nastavljaju svoje aktivnosti. Peskov je podsetio da je razlog za sadašnju situaciju Pašinjanova odluka da prizna Karabah kao teritoriju Azerbejdžana .

Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda, čiju nadležnost Moskva ne priznaje, izdalo je u martu nalog za hapšenje Vladimira Putina i ombudsmana za decu Mariju Lvovu-Belovu. MKS optužuje ruske vlasti da deportuju decu koja su odvedena iz ratne zone u bezbedna područja. 

Kako je izjavio jermenski premijer Nikol Pašinjan , Jerevan je odlučio da ratifikuje Rimski statut MKS, jer instrumenti ODKB-a i jermensko-ruskog partnerstva nisu dovoljni da obezbede bezbednost zemlje. Predsednik parlamenta Alen Simonjan tvrdi da ima mnogo koristi za zemlju od ratifikacije Rimskog statuta, jer su „ratni zločini počinjeni i vrše se protiv Jermenije“. Istovremeno je dodao da se razgovori sa Rusijom o kontroverznim pitanjima nastavljaju.

Nadležnost MKS ne priznaju zemlje u kojima živi više od polovine svetske populacije. Među njima su Rusija, Azerbejdžan, Belorusija, Egipat, Indija, Indonezija, Iran, Kazahstan, Kina, Saudijska Arabija, SAD , Turska.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading