EVO ZAŠTO SU SE SASTALI ERDOGAN I PUTIN: Peskov objasnio SVE, cilj je POSTIGNUT!

Autor:

Svet

05.09.2023

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavna svrha razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana bila je sinhronizacija stavova, rekao je na brifingu sekretar za štampu šefa Ruske Federacije Dmitrij Peskov.

EVO ZAŠTO SU SE SASTALI ERDOGAN I PUTIN: Peskov objasnio SVE, cilj je POSTIGNUT!

Foto: Tanjug/AP

„Taj cilj je postignut, nije bilo planova za postizanje konkretnih sporazuma“, dodao je on.

Dogovori o žitu su multilateralni proces i zasad je malo verovatno da postoji mogućnost da se dogovorimo o nečemu konkretnom, posebno u toku bilateralnih pregovora, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Teško da je bilo moguće postići neke konkretne dogovore, jer ako govorimo o žitnom poslu, onda je ovo multilateralni proces, a što se tiče žitnog posla, onda... ovo je stav zemalja kolektivnog Zapada, koje već duže vreme odbijaju da ispune uslove crnomorskog dogovora, zbog čega nije moguć njegov dalji nastavak.Tako da se ovde, naravno, radi o drugim stranama, jednostavno se ne može nešto dogovoriti u toku bilateralnih kontakata“, rekao je Peskov novinarima.

Ankara je ranije saopštila da namerava da Zapadu prenese detalje pregovora Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana. Prema izvoru, nastavak dogovora o žitu je prioritet za Tursku.

Republika

Foto: Tanjgu/AP

 

 

Rusija sprovodi ideju o snabdevanju pet afričkih zemalja

Inicijativa za snabdevanje pet najsiromašnijih afričkih država sa milion tona žita, koju je najavio ruski predsednik Vladimir Putin na samitu Rusija-Afrika, sada se sprovodi u praksi, rekao je Dmitrij Peskov, pres-sekretar predsednika Rusije. Federacija.

"Istovremeno, inicijativa koju je predsednik najavio na samitu Rusija-Afrika, za snabdevanje pet najsiromašnijih država u Africi, već se sprovodi u praksi“, rekao je Peskov.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće ispuniti svoja obećanja. Putin je više puta isticao da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a glavni cilj posla – snabdevanje siromašnim zemljama, uključujući i afričke, nikada nije ostvaren.

Nakon prestanka Crnomorske inicijative za žito i ukidanja pomorskog humanitarnog koridora, svi brodovi na putu ka ukrajinskim lukama u vodama Crnog mora smatraju se potencijalnim prevoznicima vojnog tereta od ponoći 20. jula 2023. i smatraju se uključenim u ukrajinski sukob na strani kijevskog režima, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading