KIM DŽONG UN NAPUSTIO RUSIJU! Na rastanku dobio poklon, ostatak sveta se TRESE zbog ove posete!

Autor:

Svet

17.09.2023

19:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severnokorejski lider Kim Džong Un napustio je Rusiju nakon šestodnevne posete.

KIM DŽONG UN NAPUSTIO RUSIJU! Na rastanku dobio poklon, ostatak sveta se TRESE zbog ove posete!

Foto: Tanjug/AP

Lider Severne Koreje Kim Džong Un napustio je Rusiju i svoju šestodnevnu posetu u kojoj je razgovarao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

On je na oproštaju dobio pancire i bespilotne letelice kao poklon.

Inače, Kim retko putuje u inostranstvu, tako da je u Rusiji dočekan sa raskošnom dobrodošlicom, a veći deo svog putovanja je proveo obilazeći vojna mesta. Kako je Severna Koreja pod velikim sankcijama, potrebno joj je od energije, preko hrane do vojne tehnologije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kim Džong Un i Vladimir Putin

Dok je odlazio, guverner Primorja na krajnjem istoku Rusije dao mu je pancir i komplet dronova, preneo je ruski državni medij TASS.

- Ovo je pancir sa zaštitnim zonama za grudi, ramena, grlo i prepone, i mnogo je lakši od svojih poznatih analoga - dodala je državna novinska agencija.

Kimu je predstavljeno i pet dronova kamikaza proizvedenih u istom regionu, kao i izviđačka bespilotna letelica tipa „Geranijum-25“, dodao je TASS. Dodatni poklon je bio komplet specijalne odeće koja je nevidljiva termovizijskim kamerama.

Oproštajna ceremonija je uključivala crveni tepih i počasnu gardu, a Kim je otišao u svom oklomnom vozu. Dok je napuštao železničku stanicu Arjom ruski zvaničnici su mahali. Očekuje se da će voz putovati više od 200 kilometara (124 milje) od Artjoma do pograničnog grada Hasana, navodi RIA.

Podsetimo, Kim i Putin sastali su se u sredu na ruskom Dalekom istoku i učestvovali na petočasovnom sastanku u kosmodromu Vostočni kosmodrom, za koji je Putin rekao da je Kim pokazao „veliko interesovanje“ – Severna Koreja je svemirsku tehnologiju postavila kao prioritet.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kim Džong Un napustio Rusiju

Nakon razgovora, Kim je ponudio podršku Putinu uz reči: ''Uvek ću biti uz Rusiju,'' a Putin je njihove razgovore opisao kao ''veoma suštinske''.

U pozadini sastanka bilo je upozorenje američke vlade od ranije ovog meseca da pregovori o oružju „aktivno napreduju“ između dve zemlje. Nijedan posao nije javno objavljen.

Severnokorejski mediji KCNA, izvestili su nakon posete Komsomolsku na Amuru u petak u fabrici Jurija Gagarina da je Kim ''duboko impresioniran'' ruskom industrijom aviona. On je takođe posetio različite objekte, među kojima je i radnja za sklapanje trupa borbenog aviona i proizvodnju krila. U subotu je pregledao ratne avione, obišao aerodrom sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom i posetio fregatu Pacifičke flote, u pratnji glavnokomandujućeg Ratne mornarice Rusije.

Kim i Šojgu razgovarali su o vojnoj saradnji „između oružanih snaga dve zemlje iu oblastima njihove nacionalne odbrane i bezbednosti“, navodi KCNA.

Južna Koreja, Japan, Ukrajina, SAD i zemlje Evrope su uznemirene posetom, ali šta će od nje proizaći tek treba da bude otkriveno.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading