LONDON ŽESTOKO UDARIO PO RUSIJI: Britanija donela paket mera za razbijanje ruskih operacija na svom tlu

Autor:

Svet

08.05.2024

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanija će takođe uvesti nova ograničenja na ruske diplomatske vize.

LONDON ŽESTOKO UDARIO PO RUSIJI: Britanija donela paket mera za razbijanje ruskih operacija na svom tlu

Foto: shutterstock

Ruski ataše za odbranu, "neprijavljeni špijun" biće proteran iz Velike Britanije kao odgovor na "rastuću pretnju", objavila je britanska vlada danas.

Ovo dolazi kao deo velikog paketa mera za "ciljanje i razbijanje ruskih operacija prikupljanja obaveštajnih podataka" u Velikoj Britaniji, navodi se u saopštenju vlade.

Kao deo tog poteza, Velika Britanija će proterati ruskog atašea za odbranu, neprijavljenog vojnog obaveštajnog oficira, i ukinuti status diplomatskih objekata sa nekoliko ruskih imanja u UK.

Ove nekretnine uključuju "Seacok Heath", imanje u ruskom vlasništvu u Saseksu i odeljenje za trgovinu i odbranu u Hajgejtu, "za koje se veruje da su korišćene u obaveštajne svrhe".

Britanija će takođe uvesti nova ograničenja na ruske diplomatske vize, uključujući ograničenje vremena koje ruske diplomate mogu da provedu u Velikoj Britaniji.

Velika Britanija je takođe pozvala ruskog ambasadora u sredu da "podsete na ove mere i da ponove da akcije Rusije neće biti tolerisane".

- Ove akcije, najnovije u nizu snažnih mera preduzetih protiv Rusije da bi se zaštitila Velika Britanija, prate obrazac zlonamerne aktivnosti sprovedene i ovde i u inostranstvu u protekloj godini, za koju se veruje da je povezan sa Rusijom - dodaje se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova, Džejms Kleverli, je rekao:

- Preduzećemo akciju da pošaljemo snažnu poruku odvraćanja Rusiji i da dodatno smanjimo sposobnost ruskih obaveštajnih službi da prete UK. Ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron primetio je da su pokušaji Rusije da podriva bezbednost Velike Britanije i Evrope postali "sve drskiji" od početka njenog rata protiv Ukrajine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading