Portugalski Lusorecursos dobija konačnu ekološku zaštitu za rudnik litijuma!

Autor:

Svet

08.09.2023

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da će ukupna ulaganja u rudnik i rafineriju dostići oko 650 miliona evra.

Portugalski Lusorecursos dobija konačnu ekološku zaštitu za rudnik litijuma!

Foto: Tanjug/AP

Portugalska agencija za zaštitu životne sredine APA dala je konačno odobrenje lokalnoj kompaniji Lusorecursos da vadi litijum za baterije u onome što bi bio prvi takav rudnik u zemlji, za koji se očekuje da počne da proizvodi do kraja 2027. godine, saopštila je APA u četvrtak. 

Time se projekat u severnoj oblasti Montalegrea u blizini španske granice i sa planiranom investicijom od 650 miliona evra (696 miliona dolara), stavlja ispred u trci za rudarenje litijuma u ​​Portugalu. Savannah Resources (SAVS.L) sa sedištem u Londonu je do sada dobila uslovno odobrenje za sopstveni otvoreni rudnik Barozo.

Sa više od 60.000 tona poznatih rezervi litijuma, Portugal se smatra centralnim u naporima Evrope da obezbedi veći deo lanca vrednosti baterija i smanji oslanjanje na uvoz.

Međutim, zabrinutost grupa za očuvanje prirode i lokalnih zajednica u vezi sa ekološkim i društvenim uticajem rudarstva litijuma dovela je do višestrukih kašnjenja u odobravanju projekata rudarstva litijuma, kao i mega aukcije novih koncesija koje je vlada prvobitno planirala za 2018.

Lusorecursosu je dodeljena rudarska koncesija u martu 2019. godine, ali je početak projekta zavisio od konačnog odobrenja procene uticaja na životnu sredinu.

APA je u saopštenju navela da je ovlastila rudarstvo u Montalegreu, "uz izdavanje povoljne procene uticaja na životnu sredinu", uprkos tome što je javna konsultacija bila "uglavnom negativna u pogledu implementacije projekta".

- Slično onome što se već dogodilo u drugim projektima, procena koju je izradila (APA) uzela je u obzir strateški interes litijuma - navodi se, dodajući da će opština Montalegre dobiti 75 odsto tantijema.

Portparol Lusorecursosa je rekao da će projekat, koji je odobren "bez ikakvih relevantnih uslova", uključivati i rafineriju rude u blizini rudnika za koju će biti potrebna posebna EIA za tačnu lokaciju.

Očekuje se da će ukupna ulaganja u rudnik i rafineriju dostići oko 650 miliona evra. Lusorecursos planira da započne izgradnju početkom 2025. godine i da počne proizvodnju litijum hidroksida krajem 2027. godine.

Većina projekta Lusorecursos je pod zemljom, ali uključuje i eksploataciju na otvorenom.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading