OPASAN VIRUS MOŽE DA CIRKULIŠE U VAZDUHU I DO DVA SATA! Ovo su sva žarišta u Srbiji: Epidemije buknule iz porodica - EVO GDE JE KRITIČNO U BEOGRADU!

Autor:

Vesti

11.05.2024

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Virus se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijanje, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

OPASAN VIRUS MOŽE DA CIRKULIŠE U VAZDUHU I DO DVA SATA! Ovo su sva žarišta u Srbiji: Epidemije buknule iz porodica - EVO GDE JE KRITIČNO U BEOGRADU!

Foto: Shutterstock

Umesto da jenjavaju, male boginje se i dalje šire Srbijom, zbog čega se svako malo prijavljuju porodične ili epidemije na nivou gradova i opština. Nakon Beograda, epidemija je prijavljena i u Novom Pazaru, u međuvremenu je i u Južnobanatskom okrugu, a imali smo i nekoliko porodičnih epidemija, i jednu u predškolskoj ustanovi.

Po broju obolelih i dalje najviše prednjači Beograd sa 59 dijagnostikovanih slučajeva. Na nivou cele prestonice epidemija je prijavljena 22. februara a sada je prijavljena i lokalna epidemija u naselju Padinska Skela na Paliluli.

Trećina zaraženih u Beogradu sa Palilule

Kako je za "Blic" rekla da Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, upravo u beogradskoj opštini Palilula i jeste najveća distribucija obolelih od malih boginja u ovoj epidemiji.

- U Beogradu je otprilike jedna trećina obolelih sa ove opštine - kazala je ona za Blic.

Podsećanja radi, u Padinskoj Skeli je pre prvomajskih i vaskršnjih praznika počela epidemija među komšijama i rođacima, a novi slučajevi se otkrivaju i nakon njihovog završetka.

Morbile su potvrđene kod 11 osoba, 9 dece i dvoje odraslih, od kojih je jedna muška osoba hospitalizovana u Klinici za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Sve zaražene osobe iz ovog naselja su nevakcinisane, odnosno kod starijih je nemoguće utvrditi vakcinalni status.

Epidemija u Novom Pazaru

U četvrtak je i Novi Pazar prijavio epidemiju a nakon što su male boginje potvrđene kod još jednog deteta. Kako je za "Blic" kazao prim. dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u tom gradu to je učinjeno jer se radi o veoma kontagioznom oboljenju, ali i s obzirom na to da obuhvat imunizacije MMR vakcinom nije zadovoljavajući, a porodice su višečlane u Novom Pazaru.

Prema njegovim rečima sva deca su u stabilnom stanju a predškolskim ustanovama i školama su izdate hitne preporuke, da pregledaju svako dete po dolasku.

Pre Novog Pazara, epidemija je registrovana u Nišu. Najpre porodična a zatim u jednoj predškolskoj ustanovi.

Porodična epidemija u Nišu

- Dva deteta su obolela u okviru porodične epidemije kоја је priјаvljеnа 24. aprila 2024. gоdinе, а 3 u оkviru еpidеmiје u prеdškоlsкој ustаnоvi која је priјаvljеnа 4. maja 2024. gоdinе. Dvа slučаја su lаbоrаtоriјski pоtvrđеnа, а tri su kоntакti lаbоrаtоriјski pоtvrđеnih slučајеvа - navedeno je u poslednjim izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Epidemija je 18. aprila prijavljena i u Južnobanatskom okrugu, nakon što je zaraženo više osoba u Pančevu, Kovinu i Kovačici, a pre toga, 2. aprila i porodičlna epidemija u Mionici.

Inače, morbile u ovoj sezoni nisu zaobišle ni Valjevo, Novi Sad i Vranje ali za sada odolevaju većem broju i sticanju uslova za prijavu epidemije.

Morbile osetljive u spoljašnjoj sredini

Pred nama je toplije vreme pa se gaji nada da će se ova visoko kontigiozna bolest povući pred visokim temperaturama.

Doktor Ivana Begović Lazarević, načelnik Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd podseća za "Blic" da morbile imaju sezonski karakter, i da je ovaj virus jako osetljiv u spoljašnjoj sredini.

- Najčešće se javljaju krajem zime, početkom proleća. I to je i u ovoj epidemiji tako i bilo. Međutim, ona epidemija 2017. krenula je na jesen, u novembru, što govori da uvek ima odstupanja. Inače, virus je jako osetljiv u spoljašnoj sredini. Ubija ga i sunčeva svetlost, i kiseline, i etar - objašnjava dr Begovič Lazarević.

Zarazne kapljice 2 sata u vazduhu

Prema njenim rečima, kapljice koje produkuje obolela osoba prilikom kijanja ili kašljanja mogu da lebde u vazduhu do dva sata. Za ta dva sata svaka osoba može da se zarazi.

- Kada ispari voda iz tih kapljica, i ostanu u tim takozvanim nukleosovim jezgrima, postaju lagane i mogu da lebde u vazduhu još najviše dva sata od kako su izbačene iz respiratornog trakta obolele osobe. Tako da, ako neka osoba koja nema imunitet stečen na morbile, prođe kroz tu prostoriju može da se zarazi. na taj način se vrši prenos morbila sa jedne na drugu osobu vazduhom - kaže dr Begović Lazarević.

Napominje da retko kada morbila ima leti.

- Kada držimo otvorene prozore, kada je prisutna ventilacija i cirkulacija vazduha, onda virus i ne može da opstane u toj prostoriji. Iz tog razloga je potrebno da se dva, tri puta dnevno ventilira prostor, da se otvaraju prozori. Očekujemo da će sa dolaskom viših temperatura ljudi više boraviti na otvorenom, a imamo i mogućnosti da boravimo u prostorijama gde ćemo držati otvorene prozore. Nezahvalno je prognozirati, ali se nadamo da malih boginja uskoro nećemo imati - rekla je naša sagovornica.

I dalje na snazi pooštrene mere

Оd 7. februara u Srbiji su snаzi pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоškоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа.

Morbile prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijanje, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

Inkubacija, period od momenta ulaska virusa u organizam do pojave tegoba kod malih boginja traje 7 do 18 dana.

Simptomi

Posle inkubacije (period od momenta ulaska virusa malih boginja u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba) od 7 do 18 dana, dolazi do:

pojave povišene telesne temperature
sekrecije iz nosa
kašlja
konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci).

Nabrojani simptomi malih boginja traju 2 do 4 dana, posle čega dolazi do:

skoka telesne temperature (preko 40°C)
pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu
ospe se potom šire na trup i ekstremitete

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe, objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Upravo je to najopasnije, jer osoba širi virus a da toga nije ni svesna!

Komplikacije

Komplikacije su češće kod dece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su:

zapaljenje pluća (pneumonija)
zapaljenje srednjeg uha
dijareja
zapaljenje mozga
gubitak vida

Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 obolelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

Male boginje jedne su od najzaraznijih infekcija, uspešno se preveniraju MMR vakcinom, a sve o simptomima i komplikacijama morbila i vakcinaciji pročitajte ovde.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading