BRITANIJA ODLUČILA: Litijum nije toksičan!

Autor:

Svet

01.09.2023

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britansko nadzorno telo za bezbednost na radu predložilo je da se hemikalije litijuma ne klasifikuju kao „toksične“, što je odluka trebalo da podstakne ulaganja u lanac snabdevanja električnih automobila u Velikoj Britaniji.

BRITANIJA ODLUČILA: Litijum nije toksičan!

Foto: pixabay.com

Big Ben u Londonu

Litijum je ključna roba za baterije za električna vozila, a vlade širom sveta nude ogromne subvencije i izradu propisa kako bi privukli ulaganja u iskopavanje metala, njegovu rafinaciju u upotrebljive hemikalije i izgradnju gigafabrika, navodi FT.

U potencijalnom odstupanju od regulative EU, Izvršni odbor za zdravlje i bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (HSE) saopštio je  prošle nedelje da „u ovom trenutku nije predložena obavezna klasifikacija i obeležavanje“ za litijum karbonat, hlorid i hidroksid – ključna jedinjenja koja se koriste u baterijama električnih vozila.

Svaka klasifikacija litijumskih hemikalija kao toksičnih zahtevala bi dalje razmatranje, dodalo je britansko regulatorno telo za bezbednosti na radnom mestu.

Jedan insajder britanske vlade potvrdio je da je HSE izneo „predloge“, ali je rekao da će konačna odluka biti na ministrima.

Roland Getreide, osnivač kompanije Livista, kompanije sa sedištem u Luksemburgu koja planira postrojenja za preradu litijuma u ​​Evropi, rekao je da „to daje veću konkurentnost Velikoj Britaniji u odnosu na EU u smislu proizvodnje litijuma“.

Roland Čavase, generalni sekretar Međunarodnog udruženja za litijum, globalnog trgovinskog tela, rekao je da nedostatak regulatorne nesigurnosti u Velikoj Britaniji „može samo pomoći“ u privlačenju investicija u rudarstvo i preradu litijuma.

Britanska postrojenja za preradu litijuma imaju za cilj da prerade skromne naslage metala pronađenih u Kornvolu i Daramu, i da ojačaju svoje operacije uvozom nekih minerala.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading