ZAPAD SPREMAN NA PODELU UKRAJINE? Izjava visokog zvaničnika NATO obradovala Moskvu i šokirala Kijev - Alijansa razmišlja o KRAJU RATA

Autor:

Svet

16.08.2023

12:58 >> 13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Govoreći na panelu sa drugim stručnjacima i akademicima, Stijan Jensen, šef kancelarije Jensa Stoltenberga, je rekao da bi „jedno rešenje za kraj rata moglo biti da Ukrajina ustupi deo teritorija i zauzvrat dobije članstvo u NATO-u“, pojašnjavajući međutim da je „Kijev taj koji treba da odluči kada i pod kojim uslovima želi da pregovara“.

ZAPAD SPREMAN NA PODELU UKRAJINE? Izjava visokog zvaničnika NATO obradovala Moskvu i šokirala Kijev - Alijansa razmišlja o KRAJU RATA

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

rat

Mnogi se pitaju zašto je Jensen – koji se smatra „desnom rukom“ generalnog sekretara NATO-a  –   izabrao baš ovaj trenutak da javno progovori o pitanju o kojem sam Stoltenberg izbegava da govori, čak iznoseći „predlog“ koji je Kijev u prošlosti jasno odlučno odbijao.

Tokom iste rasprave, Jensen je dalje rekao da treba razmotriti i razgovarati kakva će biti bezbednosna situacija u Ukrajini nakon završetka rata. Na pitanje izveštača norveškog lista Verdens Gang  da li je stav NATO-a da Ukrajina treba da ustupi teritoriju Rusiji kako bi postigla mir i postala članica Alijanse, zvaničnik je istakao da se diskusija o posleratnom režimu već vodi a  da su pitanje davanja teritorija Rusiji već pokrenuli drugi.

Kijev je odmah reagovao na izjave zvaničnika NATO-a, nazvavši ih „apsolutno neprihvatljivim“.

Na pitanje lista Verdens Gang da prokomentariše Jensenove izjave, analitičar Jakub M. Gozimirski iz Norveškog instituta za međunarodne odnose (NUPI) ističe da ova pozicija može biti znak „promene mišljenja“ zvaničnika o pitanju rata u Ukrajini.

Smatra da je veoma razumno da je bilo reakcija.

„Očigledno da se ovakve rasprave mogu odvijati iza kulisa, ali kada se visoki zvaničnik NATO-a ovako pozicionira u javnosti, to može biti znak da se način razmišljanja koji je do sada postojao, treba promeniti. Mnogo puta sam razgovarao sa Džensenom, kako na javnim tako i na privatnim sastancima. On je čovek koji odmerava svoje reči. Očigledno je da sve više ljudi razmišlja o ovakvim stvarima jer pokušavaju da pronađu načine da okončaju rat, kao i o tome da li je uopšte moguće da Ukrajina ostvari svoje ciljeve i kolika će biti cena za zemlju i Zapad“, napominje Gozimirski.

Analitičar ističe da je Džensenova izjava imala uticaj ne samo na Ukrajinu, već i na Rusiju.

„U Moskvi ih je ova izjava malo obradovala. Jer osoba koja je to rekla nije bilo ko."

Prema Gozimirskom, "ideja" koju je zvaničnik pomenuo u diskusiji izazvala je senzaciju jer je javno izrečena, što neki mogu protumačiti kao promenu načina razmišljanja Alijanse.

Što se tiče toga da li je Jensenova izjava bila smišljena ranije, analitičar je rekao da ne može znati.„Možda je to došlo prirodno tokom razgovora, ne znam tačno u kom kontekstu se to dogodilo."

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading