RUSI SU AKTIVIRALI ELITNE TRUPE! Ukrajinci panično beže ka Azovskom moru - ovo je sledeći grad koji PADA! (FOTO)

Autor:

Svet

14.08.2023

18:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa svakim kilometrom napredovanja, ukrajinske snage vrše sve veći pritisak na ruske linije snabdevanja.

RUSI SU AKTIVIRALI ELITNE TRUPE! Ukrajinci panično beže ka Azovskom moru - ovo je sledeći grad koji PADA! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Ukrajinska armija napreduje na južnom frontu duž dve glavne ofanzivne linije - istočno prema Berdjansku i zapadno prema Melitopolju - sa ciljem da preseče vitalni put snabdevanja Rusije, tvrde zapadni mediji. Istovremeno, ruske snage su pojačale napade u oblasti Harkova, gde pokušavaju da povrate strateško železnički čvorište i odvuku ukrajinske snage iz drugih delova zemlje.

Američki istraživački centar Institut za proučavanje rata ističe u svojoj najnovijoj analizi da su ukrajinske trupe tokom vikenda postigle „taktički značajan napredak“ duž administrativne granice između Zaporoške i Donjecke oblasti. Trenutno se vode teške borbe za rusko uporište Urožaine.

Ako Ukrajinci uspeju da preuzmu kontrolu nad tim mestom, otvoriće im put ka Berđansku i Marijupolju, dve važne luke na Azovskom moru. Povratak Berdjanska bio bi od velikog značaja za Ukrajinu, jer bi presekao ruske linije snabdevanja od Krima do Donbasa preko Mariupolja.

Sa svakim kilometrom napredovanja, ukrajinske snage vrše sve veći pritisak na ruske linije snabdevanja. Ali čak i ako ukrajinske snage uspeju da probiju prvu rusku liniju odbrane na jugu, Moskva ima mnogo meseci da pripremi snažan odbrambeni sistem – od rovova, tenkovskih zamki, ogromnih minskih polja, zmajevih zuba do mitraljeskih gnezda i vazdušne podrške. Strani vojni analitičari primećuju da se Ukrajina bori, čak i sa zapadnim oružjem, da savlada prepreke na bojnom polju, posebno minska polja.

Foto: Tanjug/AP

 

Gusta minska polja

Uz liniju napada u pravcu Melitopolja, ukrajinske snage napreduju oko sela Robotine u južnom regionu Zaporožja. Iako Ukrajina napreduje, napredak je usporen i gustim minskim poljima i velikim brojem prepreka. Ruski avioni neprestano napadaju ukrajinske položaje, gađajući ih deset puta u jednom danu.

Valerij Šeršen , predstavnik ukrajinskih snaga na južnom frontu, rekao je prošle nedelje da Rusija poziva pojačanja sa svojih drugih linija odbrane, uključujući marince, padobrance i specijalne snage, da zaustavi ukrajinsko napredovanje. Ukrajinske snage su napredovale oko 15 do 20 kilometara duž obe linije od početka kontraofanzive u junu.

Dok Ukrajina pokušava da se probije na jug zemlje, Rusija je pojačala ofanzivne operacije na severoistoku oko grada Kupjanska. Primoravajući Ukrajinu da se tamo brani, Rusija najverovatnije pokušava da odvuče ukrajinske snage od drugih oblasti u kojima su ofanzivne akcije u toku, posebno u oblasti oko Bahmuta u Donjeckoj oblasti, grada oko 150 kilometara južno od Kupjanska.

Serhij Čerevatji, portparol ukrajinskih snaga na istočnom frontu, rekao je u subotu da su ruske snage i dalje u ofanzivi oko Kupjanska, gađajući ukrajinske položaje svim vrstama naoružanja, od minobacača, višecevnih raketnih bacača do jurišnih helikoptera i jurišnih aviona.

Ukrajinski zvaničnici kažu da su ruske snage potrošile pola miliona municije u protekloj sedmici samo na frontu Kupjansk-Svatov.

Foto: Shutterstock, Printscreen/Telegram, Tanjug/AP

 

Železnički čvor

Kupjansk je veliki železnički čvor sa pet različitih linija koje se ukrštaju u gradu, od kojih jedna vodi direktno u Rusiju, što ga čini izuzetno važnim strateškim ciljem za obe strane. Lokalne vlasti su pre nekoliko dana naredile evakuaciju Kupjanska i okoline, ostavljajući utisak da se Moskva sprema da ponovo preuzme grad.

Ako ona uspe da povrati kontrolu nad Kupjanskom, to bi značilo ne samo ponovno uspostavljanje železničke veze sa Rusijom, već bi i Kremlju dalo priliku da se likuje, hvaleći se da su ponovo zauzeli teritoriju koju je Ukrajina oslobodila u prošlogodišnjoj kontra- ofanzivno. U ovom trenutku se čini da ukrajinske snage pružaju otpor napadima, ali prema ruskim izvorima, napad u punom obimu još nije u toku.

Eksplozije su se ponovo mogle čuti u blizini Krima u subotu, kada je ruska vojska oborila dve ukrajinske rakete koje su gađale most u Kerčkom moreuzu, koji predstavlja vitalni put snabdevanja ruskih snaga sa okupiranim poluostrvom Krim. Kijev je obećao da će nastaviti sa napadima na most dok se ruska vojska potpuno ne povuče sa ukrajinske teritorije. Ukrajina se nada da će pritisak duž fronta, sa napadima na komandna mesta, skladišta municije i linije snabdevanja, na kraju preplaviti rusku odbranu.

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ivica

14.08.2023 21:27

Koliko km su napredovali?