PALE TEŠKE OPTUŽBE! Detalji operacije pod "LAŽNOM ZASTAVOM": Rusi oborili još PET dronova - oglasio se i Putin novom odlukom (VIDEO)

Autor:

Svet

04.08.2023

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema novoj inicijativi, regrutaciji podležu stanovnici Rusije uzrasta od 18 do 30 godina.

PALE TEŠKE OPTUŽBE! Detalji operacije pod "LAŽNOM ZASTAVOM": Rusi oborili još PET dronova - oglasio se i Putin novom odlukom (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se utvrđuje starosna granica za regrute na 18-30 godina. Prethodno je Savet federacije Rusije odobrio predlog zakona kojim se starosna granica za regrute pomera sa 27 na 30 godina, dok donja granica ostaje ista.

Prema novoj inicijativi, regrutaciji podležu stanovnici Rusije uzrasta od 18 do 30 godina.

Zamenik ministra odbrane Nikolaj Pankov izjavio je da oni koji su upisani u rezervni sastav do 31. decembra 2023. neće biti pozivani u službu 2024. Zakon će stupiti na snagu 1. januara 2024. godine.

Teške optužbe!

Ukrajinska bezbednosna služba optužila je danas Rusiju da priprema napad pod "lažnom zastavom" na rafineriju nafte Mozir u Belorusiji kako bi za njega okrivila ukrajinske sabotere i pokušala da uvuče Minsk u rat u Ukrajini.

Kako se tvrdi u saopštenju koje je Ukrajinska bezbednosna služba objavila na Telegramu, napad bi izvršile bi vojne i obaveštajne snage, koje je Moskva poslala u Belorusiju, prerušene u pripadnike Vagnera, koji su prognani iz Rusije nakon što su organizovali pobunu u Rusiji u junu ove godine. 

- Rusija planira da optuži Ukrajinu za ono što su uradili kako bi još jednom pokušala da uvuče Minsk u rat punih razmera protiv naše države - navodi se u saopštenju, ali se ne pružaju nikakvi dokazi za te tvrdnje, prenosi Rojters. 

Operacija pod lažnom zastavom naziv je za sve tajne operacije i slične aktivnosti kao što su oružani i teroristički napadi, atentati ili sabotaže koje preduzima neka država ili organizacija na način da je pripiše nekoj drugoj, najčešće suparničkoj državi ili organizaciji u propagandne svrhe.Oboreno još 5 dronova!

Ruska PVO je protekle noći oborila udarne dronove iznad Berdjanska i Azovskog mora, rekao je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Prema rečima šefa zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimira Rogova, u napadu na Berdjansk učestvovalo je pet dronova i svi su oboreni. Nema ni štete ni povređenih.

Soči podiže mere bezbednosti

U luci Soči biće podignute mere bezbednosti, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kopajgorodski posle sastanka o bezbednosti u vodama oko grada.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Šojgu

Šojgu u inspekciji grupe "Centar", pokazali mu "trofej"

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je prilikom provere isturenog komandnog mesta grupe snaga "Centar" u zoni specijalne vojne operacije istakao potrebu nanošenja efikasnog preventivnog vatrenog poraza neprijatelju prilikom njegovog potiskivanja sa položaja.

Kako je danas saopštilo danas Ministarstvo odbrane Rusije, ove mere će osigurati maksimalnu bezbednost života i zdravlja ruskih vojnika, prenosi Interfaks.

Navodi se da je Šojgu saslušao izveštaj komandanta grupe general-potpukovnika Andreja Mordvičova o trenutnoj situaciji, prirodi neprijateljskih dejstava i izvršavanju borbenih zadataka ruskih trupa.

- Sergej Šojgu je zahvalio komandi i osoblju grupe snaga na izvođenju uspešnih ofanzivnih operacija na Krasnolimanskom pravcu i zauzimanju povoljnijih položaja naših trupa - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je Šojguu pokazano zaplenjeno švedsko borbeno vozilo pešadije CV-90, koje su napustili ukrajinski vojnici dok su se povlačili, nakon što je vozilo pogođeno ručnim protivtenkovskim bacačem granata RPG-7.

Pokušali da napadnu rusku bazu!

Ukrajinska vojska pokušala je sa dva bespilotna čamca da izvede napad na vojno-pomorsku bazu u Novorosijsku na teritoriji Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruski brodovi su ih otkrili i uništili.

Prema rečima gubernatora Krasnodarske oblasti, nema ni povređenih ni materijalne štete.

Napadi na Nikopolj

Ruske trupe noćas su pet puta gađale rejon Nikopolj iz teške artiljerije i MLR, saopštio je šef OVA Sergej Lisak.

Ima pogodaka u Nikopolju, Krasnogrigorjevskoj i Mirovskoj zajednici. Dvoje meštana Nikopolja je povređeno. Među njima su 85-godišnja žena i 35-godišnji muškarac. Dobili su neophodnu pomoć. 

U gradu je oštećeno više od dvadesetak privatnih kuća, jedan automobil i dva kamiona. Oštećeno je nekoliko solarnih panela, plastenika, tri gasovoda i dva dalekovoda, desetakt pomoćnih objekata, saopšteno je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading