AKO RUSIJA PROPADNE, OD BELORUSIJE ĆE OSTATI RUŠEVINE: Lukašenko digao borbenu gotovost, a onda se obratio DRAMATIČNIM UPOZORENJEM

Autor:

Svet

27.06.2023

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog događaja od 24. juna u Rusiji, Belorusija je podigla borbenu gotovost vojske na najviši stepen, saopštio je beloruski lider Aleksandar Lukašenko.

AKO RUSIJA PROPADNE, OD BELORUSIJE ĆE OSTATI RUŠEVINE: Lukašenko digao borbenu gotovost, a onda se obratio DRAMATIČNIM UPOZORENJEM

Foto: Prinscreen Telegram

„Dao sam sva naređenja da se vojska podigne u stanje pune borbene gotovosti“, rekao je Lukašenko u utorak u Minsku na događaju posvećenom uručenju generalskih epoleta.

Prema rečima Lukašenka, narod Belorusije je sa zabrinutošću pratio pokušaj pobune u Rusiji.

"Neću da krijem, bilo je bolno gledati događaje koji su se odigrali na jugu Rusije. Ne samo za mene. Mnogi naši građani su sa zabrinutošću to pratili", rekao je predsednik Belorusije.

"Naša otadžbina od Bresta do Vladivostoka je jedna - to je teritorija, sloboda i naši narodi koji tu žive žive. Istorija pamti: Belorusi znaju da brane svoju zemlju. Bili smo i bićemo jači od bilo kakvih izazova", rekao je predsednik Belorusije.

Ako Rusija propadne, Belorusija će ostati u ruševinama

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da će, ako Rusija propadne, katastrofalne posledice pogoditi sve.

„Moj stav je: ako Rusija propadne, mi ćemo ostati u ruševinama, svi ćemo umreti“, citira beloruskog lidera pres-služba.

Zapad bi odmah iskoristio previranja u Rusiji

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da bi Zapad definitivno iskoristio previranja u Ruskoj Federaciji u svoje svrhe ako bi akcije Vagnerovog PMC-a dovele do toga.

„Najgore je to što bi, ako bi došlo do previranja, Zapad to odmah iskoristio“, rekao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije zatražio je da se ne prave heroji ni od njega, ni od ruskog predsednika Vladimira Putina, ni od Jevgenija Prigožina u situaciji oko pokušaja pobune u Rusiji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Rekao sam: ni u kom slučaju ne pravite heroja od mene, ni od mene, ni od Putina, ni od Prigožina, jer smo promašili situaciju, a onda smo mislili da će se rešiti, ali se nije rešilo. I sudarila su se dva lica koja su se borila na frontu. U ovom slučaju nema heroja“, rekao je on.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je beloruska opozicija u inostranstvu, u kontekstu dešavanja u Ruskoj Federaciji, želela da sprovede oružanu pobunu u republici, ali je „došlo do lažnog starta“.

„Naši begunci su se zauzeli... Čak su uspeli da objave i redovne apele i planove – govorim o beguncima (beloruska opozicija koja je otišla posle protesta 2020. – prim. aut.). Kao, spremni su i da sprovedu još jedan. scenario "oružane pobune". Čak i takvih slučajeva je bili. Koliko su ludi bili takozvani Kalinovci (imigranti iz Belorusije koji se bore u Ukrajini za ukrajinske trupe - prim. aut.). Oterani su na front, oni se bore A onda su čuli: biće revolucije u Belorusiji. Pojurili su ali im je rečeno: „Vratite se, momci, nije vreme“.

"Dogodio se lažni start. Oni pokušavaju da demonstriraju svojim kustosima da imaju bar neke rezultate. Mora se dobiti 250 miliona (za njihove aktivnosti - prim. aut.). Samo tamo će se podeliti, a mi ove nismo raščistili, onih kojih je još malo ovde, – neće ništa dobiti. Oni će opet biti topovsko meso“, rekao je Lukašenko.

Aleksandar Lukašenko je istakao da suverena Belorusija i ceo svet sada prolaze kroz izuzetno težak period.

„Pretnja od novog globalnog sukoba nikada nije bila tako stvarna kao danas. Oni još jednom pokušavaju da destabilizuju našu zemlju, ceo naš region, da zbune ljude. Oni izvlače sve da zaljuljaju čamac i da nametnu svoja pravila, uspostave svoj poredak u kojem više neće biti naših zemalja i naroda. I budimo iskreni, ponekad im igramo na ruku. Nikada ne propuštamo da navedemo razlog za ovo. Kao što sam rekao, revolucije u boji se ne dešavaju bez razloga“, rekao je Aleksandar Lukašenko.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading