SPOMENUO NUKLEARNO ORUŽJE! Blinken se oglasio o udaru Prigožina na Putina: Još uvek nemamo sve informacije

Autor:

Svet

25.06.2023

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je rekao da se situacija u Rusiji, prema njegovom mišljenju, tek razvija, i da je još prerano donositi zaključke

SPOMENUO NUKLEARNO ORUŽJE! Blinken se oglasio o udaru Prigožina na Putina: Još uvek nemamo sve informacije

Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da SAD pomno prate dešavanja u Rusiji, ali da još nemaju "širu sliku" o tome šta se događalo prethodnih dana.

- Još nemamo sve informacije, i rano je da sa sigurnošću kažemo kuda ovo vodi - rekao je Blinken za CNN.

On je rekao da se situacija u Rusiji, prema njegovom mišljenju, tek razvija, i da je još prerano donositi zaključke.

Šef američke diplomatije je takođe naglasio da Vašington nije promenio spremnost strateških snaga u kontekstu događaja sa Vagnerovcima.

- Što se tiče nuklearnog oružja, nismo videli promene u spremnosti Rusije i nismo promenili spremnost naših sopstvenih strateških snaga - rekao je Blinken i dodao da SAD veoma pažljivo prate ovo pitanje.

Blinken je rekao da nije kontaktirao ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, ali je naveo da su ostali članovi administracije u kontaktu sa ruskim kolegama po pitanju bezbednosti američkih građana u Rusiji.

- Lično nisam bio u kontaktu, ali drugi članovi administracije su bili u kontaktu sa svojim ruskim kolegama pre svega zato što smo želeli da se uverimo da je Rusija svesna svojih obaveza u pogledu obezbeđenja bezbednosti američkih građana i naših zaposlenih u zemlji - rekao je Blinken.

Podsetimo, pojedini američki mediji su pisali da su tamošnje obaveštajne službe unapred znale da šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin planira da pokrene vojnu akciju protiv ruskog vojnog vrha.

Prema pisanju "Njujork tajmsa", navodno su američki obaveštajci još u sredu informisali Pentagon i Belu kuću o najavama da Prigožin "nešto planira", ali su radili na preciziranju krajnje procene.

Pošto su dobili dodatnu potvrdu, obaveštajci su navodno u četvrtak o mogućoj zaveri obavestili usku grupu kongresmena. List navodi da su američki zvaničnici ćutali jer su smatrali da bi, ako bilo šta kažu, ruski predsednik Vladimir Putin mogao da ih optuži za organizovanje državnog udara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading