BLAMAŽA AMERIČKE VOJSKE TOKOM NAPADA NA SEVEROZAPADU SIRIJE! Gađali šefa Al Kaide, ubili nedužnog čobanina!

Autor: M. J. - E. S. T.

Svet

21.05.2023

11:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lofti Hasan Misto, otac desetoro dece, čuvao ovce 3. maja, kada ga je pogodio projektil iz drona

BLAMAŽA AMERIČKE VOJSKE TOKOM NAPADA NA SEVEROZAPADU SIRIJE! Gađali šefa Al Kaide, ubili nedužnog čobanina!

Foto: Tanjug/AP

Američka vojska doživela je novu blamažu. Posle slavodobitne objave da je na području severozapadne Sirije ubijen vođa Al Kaide, mediji su otkrili da se radi o grešci!

Naime, 3. maja, ni kriv ni dužan, stradao je 56-godišnji Lofti Hasan Misto, koji nema nikakve veze sa zloglasnom terorističkom organizacijom i koji je ceo život proveo kao čobanin.

Više nismo sigurni da smo ubili visokog funkcionera Al Kaide - rekao je neimenovani izvor dnevniku Vašington post, što je potvrdio i njegov kolega.

Popio čaj, pa poginuo

Porodica žrtve, kao i stručnjaci za bezbednost, rekli su novinarima ovog lista da muškarac nije bio povezan s teroristima. Naveli su i da se radi o ocu desetoro dece, koji su sada ostali bez hranitelja.

Loftijev sin rekao je Vašington postu da je njegov otac te srede ujutro obavljao svakodnevne, rutinske, poslove. Doručkovao je, a zatim pustio ovce na ispašu.

- Potom je napravio višečasovnu pauzu blizu kuće i popio čaj s bratom. Oko 11.30 vratio se da čuva ovce, a samo 15 minuta kasnije ga je pogodio projektil - ispričao je njegov sin.

Bomba je ispaljena iz drona mq-9, nedaleko od mesta gde je malo pre toga pio čaj. Vašington post je prikupio fotografije i detalje događaja kroz razgovore s porodicom i komšijama. Fotografije je takođe dostavila i Sirijska civilna odbrana, humanitarna organizacija poznatija kao Beli šlemovi.

Upleli se u laži


Američka centralna komanda (Centcom) posle napada saopštila je da je izvela napad dronovima i da je meta bio "istaknuti vođa Al Kaide".
Međutim, jedan od visokih američkih oficira je potom tu izjavu relativizovao.

- Iako verujem da nismo likvidirali planiranu metu, verujemo da je ubijena osoba pripadnik Al Kaide - rekao je on, što je kasnije porodica odlučno demantovala.

Nepoznat među džihadistima

Četiri stručnjaka za terorizam američkom listu su izjavila da se Misto posle napada nije spominjao ni u jednoj internetskoj prepisci među džihadistima. Eksperti dodaju da je malo verovatno da bi istaknuti funkcioner Al Kaide imao bazu na tom području.

Vrlo brzo nakon napada Beli šlemovi su izašli na teren i identifikovali ubijenog.

- Meštani su potvrdili da je reč o čoveku koji se oduvek bavio stočarstvom. Nikada ga nije zanimala politika niti je bio povezan s bilo kakvim oružanim formacijama - rekao je Čarls Lister, direktor programa za Siriju i borbu protiv terorizma i ekstremizma na Institutu za Bliski istok.


Pokrenuta istraga

Portparol američke centralne komande Majkl Lohorn je rekao za Vašington post da su funkcioneri upoznati s mogućnošću da se radi o civilnoj žrtvi:

- Centkom ozbiljno shvata ovakve optužbe i pokrenuo je istragu da bi utvrdio da li je u napadu možda nenamerno stradao civil.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Džonko

21.05.2023 13:51

Prokleti Amerikanci...!!! Milione ljudi su pobili bez grama savesti, bilo čije osude i dalje to rade... Daće dobri Gospod Bog da vam se sve to vrati s kamatom...!!! PROKLETI SATANISTI...!!!