PUTIN PRETI ZAPADU, ONI MU NAPALI BROD: Presreli ga dok je bio u Severnom moru

Autor:

Svet

21.02.2023

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Špijuni holandskih MIVD i AIVD rekli su da su meta Putinovih snaga kritična priobalna infrastruktura, kao što su internet kablovi, gasne i električne cevi i vetroelektrane.

PUTIN PRETI ZAPADU, ONI MU NAPALI BROD: Presreli ga dok je bio u Severnom moru

Foto: Youtube/PerfectCell Drones

Ruski špijunski brod koji bi mogao da gađa kablove i uruši napajanje i internet koji povezuju Veliku Britaniju sa ostatkom Evrope presretnut je u Severnom moru, od strane holandskih obaveštajnih službi, piše Th Sun.

Špijuni holandskih MIVD i AIVD rekli su da su meta Putinovih snaga kritična priobalna infrastruktura, kao što su internet kablovi, gasne i električne cevi i vetroelektrane. Veliki deo ove infrastrukture deli se sa Britanijom.

- Rusija tajno crta ovu infrastrukturu i preduzima aktivnosti koje ukazuju na pripreme za poremećaj i sabotažu - saopštile su juče agencije.

General-major Jan Svilens, šef vojne obaveštajne službe, rekao je da je presretanje izvršeno nekoliko nedelja nakon napada na gasovode Severni tok u Baltičkom moru prošlog septembra.

- Ono što smo videli poslednjih meseci jeste da ruski akteri pokušavaju da shvate kako je organizovano snabdevanje energijom u Severnom moru, sa namerom da ga poremete - rekao je Svilens.

Pokušaj nije bio uspešan. Brod je bio u pratnji holandske obalske straže i mornarice. Erik Akerboom, direktor AIVD-a, holandskog ekvivalenta i MI5 i MI6, rekao je:

- U visokoj smo pripravnosti.

STRAH OD SABOTAŽE

To dolazi nakon što je osumnjičeni ruski špijunski brod „Akademik Boris Petrov“ praćen kod obala Velike Britanije u oktobru, što je izazvalo strahove od sabotaže na podmorskim kablovima. Godinama postoji zabrinutost da bi Rusija mogla da gađa podmorske kablove. Napad bi mogao da odseče većinu saobraćaja podataka između Evrope i SAD i dovede finansijska tržišta u nestabilnost.

Flotila irskih ribara zapretila je da će se suočiti sa ruskim ratnim brodovima za koje se navodi da pripremaju „izviđačku misiju“ kod Korka.

Nekoliko meseci ranije, drugi ruski špijunski brod, Jantar, primećen je kako ide cik-cak preko podmorskih kablova u blizini Donegala. Jantarom – za koje se kaže da ima dve mini podmornice za tajne misije – upravlja ruska Glavna direkcija za istraživanje dubokog mora (Gugi). Tajni ogranak vojske odgovara direktno Putinu i zadužen je za crne operacije i sabotažne misije, piše The Sun.

Poznato je da Rusija ima veliki broj specijalizovanih podmornica posvećenih ovom zadatku. Strahuje se da bi Gugi mogao da pokuša da "prisluškuje" kablove - presrećući tajne komunikacije - ili da ih preseče kako bi zadao katastrofalan udarac.

Podmorski kablovi koji prelaze morsko dno prenose 97 odsto internet saobraćaja sa 10 triliona dolara dnevnih finansijskih transakcija koje zavise od njih. Stručnjak za odbranu Rob Klark iz Društva Henri Džekson ranije je rekao za The Sun da je „pretnja veoma realna“ od tajnih ruskih podmornica, piše The Sun.

- Njihov cilj je da zadrže kredibilnu sposobnost ili da ometaju ili unište kablove na koje se oslanjaju ekonomija Velike Britanije i njene celokupne komunikacije. Čak i malo oštećene koje mogu izazvati neopisivi haos i poremećaj u Velikoj Britaniji - zaključio je Klark.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading