POSLEDNJE PUTOVANJE KRALJICE ELIZABETE DRUGE: Ovo je RUTA kojom će kovčeg ići od Balmorala do Londona

Autor:

Svet

11.09.2022

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ujedinjeno Kraljevstvo će se u ponedeljak oprostiti od kraljice Elizabete II, svojim monarhom koja je najduže vladala.

POSLEDNJE PUTOVANJE KRALJICE ELIZABETE DRUGE: Ovo je RUTA kojom će kovčeg ići od Balmorala do Londona

Foto: Tanjug/AP

Kraljica će u nedelju započeti svoje poslednje putovanje dok njen kovčeg putuje u Edinburg,  pre nego što će biti prebačen u London uoči njene državne sahrane.

Očekuje se da će hiljade ljudi čekati u redu tokom noći da odaju poslednju počast kraljici.

Republika

Foto: Printscreen

Kraljica Elizabeta Druga

Planovi su objavljeni nakon što je u subotu uveče otkriveno da će državna sahrana kraljice Elizabete biti održana u ponedeljak sledeće nedelje, koji je takođe proglašen praznikom.

Šestoro vratara koji su imali „lični odnos“ sa monarhom preneće ujutru njen kovčeg od hrastovine iz plesne sale u zamku Balmoral, gde je umrla, do pogrebnih kola za putovanje od nešto više od 100 milja.

U nedelju popodne će je u Palati Holirudhaus u Edinburgu - zvaničnoj škotskoj rezidenciji monarha - primiti počasna garda koju je formirao Kraljevski puk Škotske.

Putovanje, u trajanju približno dva sata, trajaće tri puta duže kako bi poklonici mogli da podele svoju tugu duž rute.

Grupa vojnika iz puka će odneti kovčeg u prestonu salu, gde će ostati do ponedeljka popodne kako bi se osoblju palate omogoćilo da oda počast.

U ponedeljak će kralj Čarls Treći i Kamila otputovati u grad kako bi se pridružili članovima kraljevske porodice u povorci, noseći kovčeg u 14.35 duž Kraljevske milje u Edinburgu od palate do katedrale Svetog Džajlsa.

Pogrebna kola će biti praćena odredom Kraljevske telohranitelja kraljevske lože Škotske, kao i  Kraljevske čete strelaca.

Ruta kojom će ići kraljičin kovčeg od Bakingemske palate do Vestminsterske palate


Kruna Škotske biće postavljena na kovčeg. Tamo će počivati do utorka , što je prva prilika da javnost oda počast.

U subotu uveče grof maršal, vojvoda od Norfolka, odgovoran za državne prilike, rekao je:

- Izvršićemo svoju dužnost najteža srca. Ali i sa najčvršćom rešenošću da obezbedimo prikladan oproštaj od jedne od ključnih ličnosti našeg vremena.

U sredu u 14.22 časova, ukrašen Carskom državnom krunom, kovčeg će biti odnesen u povorci Kraljevske trupe Kraljevske konjske artiljerije u Vestminstersku palatu, gde će ležati u Vestminster holu četiri dana.

Očekuje se da će stotine hiljada ožalošćenih proći rutom tihe povorke, slično državnoj sahrani njenog oca, kralja Džordža VI, 1952. godine.

Kraljica će ležati u državi do ponedeljka u 6.30, kada će kovčeg biti odnet u Vestminstersku opatiju na njenu državnu sahranu.

Posle sahrane kovčeg će biti odnet u zamak Vindzor, gde će Kraljica biti položena u kapeli Svetog Đorđa pored princa Filipa.

Otkriveni detalji o ruti


Otkriveni su detalji o ruti kojom će kraljičin kovčeg ići od Balmorala do Edinburga.

Očekuje se da će kovčeg napustiti zamak na Rojal Disajdu, gde je kraljica umrla u četvrtak - u 10 sati ujutru u nedelju ujutru.

Prva ministarka Škotske, Nikola Sterdžon rekla je da će „potresno“ putovanje, tokom kojeg će kraljičin kovčeg biti prevezen u palatu Holirudhaus, javnosti pružiti priliku da se okupi kako bi „obeležili zajednički gubitak naše zemlje“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading