GUGL I MAJKROSOFT VIŠE NE ZAPOŠLJAVAJU! Velike kompanije otpuštaju radnike i "pauziraju" nova primanja!

Autor:

Svet

21.07.2022

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz sve veći strah od recesije i inflacije, rat u Ukrajini i dugotrajna pandemija uzimaju danak, te mnoge tehnološke kompanije preispituju svoje kadrovske potrebe, a neke od njih uvode zamrzavanje zapošljavanja, povlače ponude, pa čak i otpuštaju.

GUGL I MAJKROSOFT VIŠE NE ZAPOŠLJAVAJU! Velike kompanije otpuštaju radnike i "pauziraju" nova primanja!

Foto: Tanjug/AP

Microsoft Corp., Google i Lift Inc. su neke od najnovijih kompanija koje se povlače. Microsoft je u sredu saopštio da eliminiše mnoga otvorena radna mesta. Google pauzira zapošljavanje u naredne dve nedelje, dok Lift zatvara odeljenje i ukida poslove.

Desetine kompanija "pritiska kočnice"

Alphabet Inc., Google-ova matična kompanija, ograničava zapošljavanje. Glavni izvršni direktor Sander Pičai rekao je zaposlenima ovog meseca da će, iako je 10.000 Google-a dodato u drugom tromesečju, usporiti tempo zapošljavanja do kraja godine i dati prioritet inženjerskim i tehničkim talentima.

- Kao i sve kompanije, nismo imuni na ekonomske prepreke - rekao je on. Pauza zapošljavanja koja je najavljena u sredu deo je tog usporavanja, rekao je Google, „kako bi se timovima omogućilo da daju prioritet svojim ulogama i planovima zapošljavanja za ostatak godine“. Krajem marta imala je skoro 164.000 zaposlenih.

Foto: Tanjug/AP

Gugl

Kompanija Amazon.com Inc. je u aprilu saopštila da je imala prekomerno osoblje nakon povećanja tokom pandemije i da je trebalo da smanji.

- Kako je virus popustio u drugoj polovini tromesečja i zaposleni su se vratili sa odsustva, brzo smo prešli sa nedostatka osoblja na višak zaposlenih, što je rezultiralo nižom produktivnošću - rekao je glavni finansijski direktor Brajan Olsavski. Amazon daje u podzakup deo skladišnog prostora i pauzirao je razvoj objekata namenjenih kancelarijskim radnicima, rekavši da mu treba više vremena da utvrdi koliko će prostora zaposlenima trebati za hibridni rad. Kompanija je u martu imala 1,6 miliona radnika, što je čini najvećim poslodavcem u svetu tehnologije.

Foto: youtube.com/printscreen

Amazon

Carvana Co., onlajn prodavac polovnih automobila, u maju je otpustio 2.500 ljudi, oko 12 odsto svoje radne snage. U neobičnom potezu, izvršni tim će se odreći plata do kraja godine kako bi isplatio otpremnine onima koji su otpušteni, navodi se u podnesku Komisiji za hartije od vrednosti. Kompanija je na kraju prošle godine imala više od 21.000 stalno zaposlenih i honorarno zaposlenih.

Coinbase Global Inc., berza kriptovaluta, rekla je zaposlenima da otpušta 18 odsto osoblja u junu kako bi se pripremila za ekonomski pad. Takođe je poništio ponude za posao.

- Čini se da ulazimo u recesiju nakon 10+ godina ekonomskog buma - rekao je izvršni direktor Brajan Armstrong u postu na blogu. - Iako je teško predvideti ekonomiju ili tržišta, uvek planiramo najgore kako bismo mogli da vodimo posao u bilo kom okruženju - rekao je on. Kompanija je kvartal završila sa oko 5.000 zaposlenih.

Kompas Inc., platforma za posredovanje u prometu nekretninama, eliminiše 450 radnih mesta, oko 10 odsto svog osoblja, prema podnesku prošlog meseca. Kompanija je na kraju 2021. imala skoro 5.000 zaposlenih.

Gemini Trust Co., berza kriptovaluta koju su osnovali bitkoin milijarderi Kameron i Tajler Vinklevos, najavila je smanjenje osoblja za 10 odsto u junu.

GoPuff, aplikacija za dostavu namirnica, otpušta 10 odsto svoje radne snage i zatvara desetine skladišta. Smanjenje će uticati na oko 1.500 zaposlenih — mešavina zaposlenih u korporacijama i skladištima.

Meta Platforms Inc., matična kompanija Fejsbuka, smanjila je planove za zapošljavanje inženjera za najmanje 30 odsto. Izvršni direktor Mark Zakerberg rekao je zaposlenima da očekuje jedan od najgorih padova u novijoj istoriji. Kompanija je na kraju marta imala više od 77.800 zaposlenih.

Foto: Tanjug/AP

Mark Zakerberg

Microsoft je u maju rekao radnicima da usporava zapošljavanje u grupama Vindovs, Office i Teams jer se priprema za ekonomsku nestabilnost. Kompanija je 2021. imala 181.000 zaposlenih. Nedavno je proizvođač softvera ukinuo neke poslove, manje od 1 procenta od ukupnog broja, kao deo reorganizacije. Ove nedelje, kompanija je saopštila da je počela da eliminiše mnoga otvorena radna mesta - zamrzavanje koje će trajati neograničeno.

Netflik Inc., gigant za striming, imao je nekoliko rundi otpuštanja u velikoj meri od kada je prijavio gubitak od 200.000 pretplatnika u prvom kvartalu. U aprilu je počeo da smanjuje neke marketinške inicijative, a zatim smanjio 150 zaposlenih u maju i 300 u junu. U prošlom kvartalu prijavio je 70 miliona dolara troškova od otpremnina i izgubio dodatnih 970.000 pretplatnika. Netfliks je 2021. imao 11.300 zaposlenih.

Foto: Tanjug/AP

Netflix

Niantic Inc., proizvođač video igrice Pokemon Go, otpustio je 8 odsto svog tima u junu. Bio je to napor da se pojednostavi poslovanje i pozicionira kompanija da prebrodi ekonomske oluje, rekao je izvršni direktor Džon Hanke osoblju u mejlu. Niantic je krajem prošle godine imao oko 800 zaposlenih.

Peloton Interactive Inc. objavila je planove za otpuštanje oko 2.800 radnih mesta širom sveta, otprilike 20 odsto svojih korporativnih uloga, kao deo iznenadne promene u februara kada su njen izvršni direktor Džon Foli i nekoliko članova izvršnog tima odstupili. U 2021. godini kompanija je prijavila da ima skoro 9.000 zaposlenih.

Redfin Corp., još jedna agencija za posredovanje u prometu nekretninama, otpustila je 8 odsto svog osoblja u junu.- Nemamo dovoljno posla za naše agente i pomoćno osoblje - napisao je izvršni direktor Glenn Kelman u postu na blogu, rekavši da je tražnja u maju bila 17 odsto ispod projekcija i da očekuje da će kompanija rasti sporije tokom stambenog pada. Redfin je krajem prošle godine imao oko 6.500 zaposlenih.

Foto: Printskrin

Uručenje otkaza Ilustracija

Robinhood Markets Inc., onlajn brokerska kuća, otpustila je 9 odsto svoje radne snage u aprilu. Imala je oko 3.800 zaposlenih na kraju prošle godine i ostvarila gubitak od više od 2 milijarde dolara od izlaska na berzu prošlog jula.

Rivian Automotive Inc. planira da otpusti stotine neproizvodnih poslova i timova sa dupliranim funkcijama. Proizvođač električnih vozila u Južnoj Kaliforniji, koji ima više od 14.000 zaposlenih, mogao bi da ostvari sveukupno smanjenje od oko 5 odsto. U dopisu zaposlenima, izvršni direktor RJ Scaringe je rekao: - Uvek ćemo biti fokusirani na rast; međutim, Rivian nije imun na trenutne ekonomske okolnosti i moramo da budemo sigurni da možemo da rastemo održivo.-

Salesforce Inc., platforma za računarstvo u oblaku, usporava zapošljavanje i smanjuje putne troškove, navodi se u dopisu koji je u maju objavio Insajder.

Spotifi Technologi SA, audio servis, smanjuje rast zaposlenih za oko 25 odsto kako bi se prilagodio makroekonomskim faktorima, rekao je izvršni direktor Daniel Ek u poruci osoblju u junu. Kompanija ima više od 6.500 zaposlenih, navodi se na njenom sajtu.

Stitch Fik, onlajn usluga personalizovanog stilizovanja, saopštila je u junu da teži smanjenju platnih pozicija za 15 odsto — oko 4 procenta svoje radne snage — pri čemu većina dolazi iz korporativnih poslova koji nisu povezani sa tehnologijom i sa liderskih pozicija u stilizovanju. Nosi se sa većim troškovima i manjom potražnjom. Prema njenom sajtu, kompanija ima 8.900 zaposlenih.

Tesla Inc., proizvođač električnih vozila, otpustio je 200 radnika autopilota dok je zatvarao objekat u San Mateu u Kaliforniji u junu. Izvršni direktor Ilon Mask rekao je ranije da će otpuštanja biti neophodna u sve nestabilnijem ekonomskom okruženju. U intervjuu za Blumberg, on je rekao da će oko 10 odsto zaposlenih ostati bez posla u naredna tri meseca, iako bi ukupan broj zaposlenih mogao da bude veći za godinu dana. Kompanija je krajem prošle godine imala 100.000 zaposlenih širom sveta.

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

Tviter je inicirao zamrzavanje zapošljavanja i počeo da povlači ponude za posao u maju, usred neizvesnosti oko preuzimanja kompanije od strane Ilona Maska, navodi se u internom dopisu do kojeg je došao Blumberg. Kompanija je 2021. imala 7.500 zaposlenih.

Uniti Softvare Inc., koji proizvodi motor za video-igre, iznenadio je zaposlene u junu kada je poslao ružičaste papire za 200 od svojih 5.900 radnika, što iznosi 4 odsto njene radne snage. Njegov izvršni direktor je uverio osoblje da neće biti otpuštanja, navodi Kotaku.

Vaifair Inc., onlajn prodavac nameštaja, pokrenuo je 90-dnevno zamrzavanje zapošljavanja u maju. Kompanija je od marta imala 18.000 zaposlenih, piše Biznis Standard.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading