NIŠTA OD RAZGOVORA BAJDENA I PUTINA! Otvara se koridor od Mariupolja do Zaporožja (VIDEO/FOTO)

Autor:

Svet

31.03.2022

05:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

36. dan rata u Ukrajini, prenosimo dešavanja iz minuta u minut.

NIŠTA OD RAZGOVORA BAJDENA I PUTINA! Otvara se koridor od Mariupolja do Zaporožja (VIDEO/FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini ušao je u 36. dan. Iz Ujedinjenih nacija navode da je od početka rata u Ukrajini poginulo najmanje 1.189 civila, ali se strahuje da je taj broj veći.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je razgovarao sa Šolcom i Dragijem o plaćanju gasa u rubljama.

Ruska strana poručuje da je Ukrajina spremna da ispuni ključne zahteve Rusije.

Ukrajinci ističu da su optimistični po pitanju pregovora.

_______________________________________________________________________

22.27 - Ništa od razgovora između Bajdena i Putina

Još nema planova da se organizuje razgovor između Bajdena i Putina, kaže portparolka Bele kuće.

Obnavljanje diplomatskih kontakata na visokom nivou između Rusije i Sjedinjenih Država zahtevaće veliku deeskalaciju u Ukrajini, rekla je ona.

22.05 - Francuska: Ukrajina neće moći da požanje i izveze pšenicu

Vrlo je moguće da Ukrajina ove godine neće moći obaviti žetvu i izvesti bilo koju količinu pšenice zbog ruske invazije, tvrde izvori bliski francuskoj vladi, javlja CNN.

Borbe koje se vode i nedostatak poljoprivredne radne snage čine bilo kakvu žetvu i setvu ekstremno teškom, tvrde ovi izvori. Prema istom izvoru Ukrajina je ključna za balans na svetskom tržištu hrane.

21.40 - IAEA šalje misiju u Černobilj

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je da se priprema da pošalje misiju u Černobilj, gde se nalazi nuklearna elektrana i skladište radioaktivnog otpada.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Černobilj

Ranije je Ukrajina obavestila IAEA-u da su se ruske snage povukle iz okoline Černobilja, a nakon toga i da je Černobilj opet pod kontrolom Ukrajine. Rusi su, podsetimo, zauzeli Černobil u prvim danima sukoba u Ukrajini.

21.22 - Ukrajina: Od početka sukoba ubijeno 148 dece

Najmanje 148 dece ubiejno je u raketnim napadima od početka sukoba u Ukrajini, saopštio je Kijev.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je dodalo da je od 24. februara bačeno 1.370 projektila i da je uništeno 15 ukrajinskih aerodroma.

21.09 - Erdogan i Zelenski razgovarali o pregovorima u Istanbulu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru da su rusko-ukrajinski mirovni pregovori u Istanbulu ove nedelje dali "značajan podsticaj" naporima da se okonča sukob u Ukrajini, saopšteno je danas iz kabineta turskog predsednika.

Republika

Foto: Tanjug/AP

redžep Tajip Erdogan

Kako se dodaje u saopštenju, Erdogan je ponovio svoj predlog da se Zelenski i ruski predsednik Vladimir Putin sastanu u Turskoj, prenosi agencija Rojters.

20.46 - Rusija na zahtev Makrona i Šolca otvara koridor od Mariupolja do Zaporožja

Na zahtev francuskog predednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šilca ruska vojska će od 1. aprila ponovo otvoriti humanitarni koridor od Mariupolja do Zaporožja, izjavio je general- pukovnik Mihail Mizincev.

- Na lični zahtev predsednika Makrona i kancelara Šlca od 10 časaova po moskovskom vremenu biće otvoren humanitarni koridor od Mariupolja do Zaporožja - rekao je on.

20.32 - Bajden: Putin je neke savetnike možda stavio u kućni pritvor

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da "postoje neke indikacije da je Putin otpustio ili u kućni pritvor stavio neke svoje savetnike".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

- Ne želim trenutno da pričam o tome i da pridajem previše pažnje jer nemamo dovoljno jakih dokaza - rekao je Bajden.

20.17 -  Šef DNR naredio stvaranje administracije Mariupolja

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin naredio je stvaranje administracije grada Mariupolja, prema ukazu objavljenom na Pušilinovom sajtu.

Ova odluka je osmišljena da bi se obezbedio red i zakon u gradu, kao i funkcionisanje preduzeća i institucija koje su ranije kontrolisale ukrajinske vlasti.

19.57 - Rusija: Zapovednici Azova helikopterima pokušali da pobegnu iz Mariupolja, srušili smo ih

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je da je "režim u Kijevu jutros pokušao iz Mariupolja u dva helikoptera tipa Mi-8 da evakuiše zapovedništvo Azova.

Rusi tvrde da su navodno pogodili oba helikoptera. Jedan se, tvrdi rusko Ministarstvo obrane pozivajući se na proruske separatiste iz Donjecka, srušio kod sela Ribatskoje. Drugi je navodno oštećen raketom pa je skrenuo prema moru, a zatim se srušio 20 kilometara od obale, tvrde Rusi.

Rusko Ministarstvo odbrane nije dalo dokaze koji potvrđuju ove tvrdnje, a Ukrajina se još uvek nije oglasila ovim povodom.

19.34 - Ukrajina: Černobilj je ponovo u našim rukama

Državna nuklearna agencija Ukrajine saopštila je da je Černobilj ponovo u njihovim rukama. Ovu informaciju podelio je novinar Wall Street Journala, međutim zvaničnih potvrda još nema.

 

 

19.03 - Crveni krst stiže u Mariupolj da evakuiše civile i da pomoć

Tim Međunarodog komiteta Crvenog krsta (ICRC) došao je u Zaporožje, gde se priprema da ode u opkoljeni Mariupolj i izvede grupu civila.

Zamenik operativnog direktora ICRC Žilijen Lerison rekao je danas da se tim okuplja u Zaporožju i da sa sobom nosi lekove, hranu, vodu, higijenska sredstva i još neke osnovne namirnice, preneo je AP.

On je kazao da ICRC ima dogovor na visokom nivou o humanitarnoj misiji, ali je usredsređen na to da se ispoštuje komandni lanac i da se omogući timu da bezbedno uđe i napusti Mariupolj.

18.37 - Kličko: Privilegija svakog čoveka je da život da za odbranu zemlje, Putinov cilj je obnova Ruskog carstva

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je u intervjuu za Sky news da je velika privilegija svakog čoveka da da svoj život za odbranu zemlje.

On je u intervjuu iskoristio priliku da upozori ruske vojnike da reba da odu.

Kličko je rekao da su svi u Ukrajini u opasnosti i da niko ne želi da umre.

- Mi smo uvek bili miroljubiva nacija. Ukrajina je mirna zemlja, nikada nismo bili agresivni ni prema kome - rekao je Kličko.

Kličko smatra da je cilj Putinovog režima da obnovi Rusko carstvo i da okupiraju Ukrajinu.

Bivši profesionalni bokser je rekao da mu je trenutno najveća želja da se ruske trupe povuku iz Kijeva, pre nego što njihova vlada pokuša da napravi kompromis.

- Rusi odlaze, ruski vojnici moraju da odu iz naše zemlje, nakon toga smo spremni da razgovaramo - kaže gradonačelnik.

18.06 - Volas: Britanija i saveznici šalju još oružja Ukrajini

Velika Britanija i saveznici saglasili su se da pošalju još smrtonosnog oružja Ukrajini kako bi joj pomogli u odbrani od ruskog napada, izjavio je danas britanski ministar odbrane Ben Volas.

- Biće više pomoći koja uključuje smrtnonosno oružje koje će stići u Ukrajinu, jer su se određene zemlje javile ili sa novim idejama ili sa više obećanog novca -  poručio je Volas novinarima nakon što je bio domaćin konferencije uz učešće više od 30 međunarodnih partnera, prenosi agencija Rojters.

Dodao je da pomoć uključuje artiljeriju dalekog dometa, municiju i veću količinu protivvazdušnog oružja.

17.55 - Zelenski sa Mišelom o pregovaračkom procesu s Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o pregovaračkom procesu sa Rusijom.

- Imao sam redovan razgovor sa predsednikom Evropskog saveta. Razgovarali smo o ključnim pitanjima za nas, kao što je pregovarački proces sa Rusijom - naveo je Zelenski na Tviteru.

On je dodao da su razgovarali i o mogućnostima za povratak mira, kao i o ukrajinskom približavanju članstvu u Evropskoj uniji.

- Cenim podršku naših evropskih partnera i prijatelja - poručio je Zelenski.

17.10 - Amerika uvela nove sankcije Rusiji, na udaru tehnološki sektor

Sjedinjene Američke Države danas su uvele nove sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu, ciljajući operatere u tehnološkom sektoru, u pokušaju Vašingtona da spreči Moskvu da izbegava sankcije, preneo je Rojters.

16.50 - Smene zbog neuspeha u Ukrajini 

Šef francuske obaveštajne službe smenjen je zbog neuspeha u Ukrajini, prenosi agencija AFP. Reč je o generalu Eriku Vidaudu koji, kako je rečeno, nije ispunio očekivanja kada je u pitanju ruska invazija na Ukrajinu.   

U izveštaju medija se citira vojni izvor koji potvrđuje njegov odlazak sa mesta šefa Uprave vojne obaveštajne službe (DRM). Internet novina "l'Opinion" citira izvor iz ministarstva odbrane koji je naveo kako Vidaud nije davao potpune izveštaje o tome šta se događa u u Ukrajini, a i pokazao je i "neuspeh u savladavanju tema".

16.40 - "Zapad nema pojma šta se dešava" 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je moskovskim novinarima da "ni američki Stejt department, ni Pentagon nemaju stvarne informacije o tome šta se događa na terenu u Ukrajini". Peskov je reagovao na izjave mnogobrojnih zapadnih zvaničnika da se u Kremlju sprema bunt i da na ratnom terenu mnogi ruski vojnici okreću leđa rukovodstvu i odbijaju da se bore u "besmislenom ratu".

- Oni jednostavno ne razumeju šta se događa u Kremlju - poručio je kratko Peskov.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov

16.30 - Udar na Nikolajevo 

Lokalna spasilačka služba ukrajinskog grada Nikolajeva, saopštila je danas da je 20 ljudi ubijeno u utorak u raketnom napadu na regionalnu administrativnu zgradu.

- Spasioci su iz ruševina izvukli 19 tela, a jedna osoba je preminula u bolnici - navodi se na Fejsbuk stranici ove službe, preneo je Rojters.

 

 

16.10 - Putin: Sankcije Zapada su cena slobode i nezavisnosti Rusije

- Sankcije koje je uveo Zapad su cena za slobodu i pravo na nezavisnost, za pravo da budemo Rusija - izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

On je rekao da su to sankcije zato što Rusija ne želi da igra na tuđu muziku, da žrtvuje svoje interese i tradicionalne vrednosti, prenosi agencija RIA Novosti.

Putin je na sastanku o razvoju vazduhoplovnog saobraćaja i avioindustrije, kazao da su sankcije protiv Rusije bile unapred pripremljene i da bi bile uvedene u svakom slučaju.

Ekonomski rat koji je Zapad pokrenuo protiv Ruske Federacije ima za cilj da pokuša da obuzda razvoj Rusije, podrije suverenitet i oslabi potencijal u proizvodnji, finansijama i tehnologiji, ocenio je ruski lider.

Putin je rekao da SAD pokušavaju da pokrenu ekonomski rat protiv Rusije, dodavši da bi se moglo reći da su ga već pokrenule.

- Taj rat nije počeo sada, ne poslednjih meseci. Nelegitimne sankcije i ograničenja su uvođene našoj zemlji konstantno, dugi niz godina - istakao je Putin.

_______________________________________________________________________

15.58 - Šolc: Pogledao sam ugovore

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je Berlin neće menjati odluku o valuti u kojoj će plaćati gas.

- Pogledali smo ugovore, po njima se plaća u evrima i dolarima, rekao sam Putinu da će tako i ostati! - rekao je Šolc.

_______________________________________________________________________

15.53 - Poruka Ankare: Spremni smo

Tuska je, u principu, spremna da bude garant bezbednosti Ukrajine, rekao je predsednik Redžet Tajip Erdogan, a prenela državna televizija.

_______________________________________________________________________

15.50 - Rusko ministarstvo o Bajdenovom sinu

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je prepisku Hantera Bajdena sa zaposlenima u Kancelariji za smanjenje pretnji Ministarstva odbrane SAD i izvođačima iz Pentagona u Ukrajini.

- Prepiska sugeriše da je sin predsednika Bajdena bio ključna figura u obezbeđivanju finansijske mogućnosti za rad na patogenima u Ukrajini tako što je prikupljao sredstva za "Black and Veach" i "Metabiota - saopštilo je rusko ministarstvo.

- Takođe iz prepiske proizilazi da su ciljevi Pentagona u Ukrajini daleko od naučnih - u jednom od pisama potpredsednik "Metabiota" napominje da će rad kompanije biti usmeren na obezbeđivanje „kulturne i ekonomske nezavisnosti Ukrajine od Rusije - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

_______________________________________________________________________

15.42 - Formira se administracija grada Marijupolja

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin naredio je formiranje administracije grada Marijupolja, navodi se u ukazu objavljenom na Pušilinovom sajtu.

Administracija Marijupolja stvara se „radi obezbeđivanja zakona i reda, normalnog života, kao i funkcionisanja preduzeća, ustanova, organizacija i drugih objekata na teritoriji oslobođenih naselja koja su ranije bila privremeno pod kontrolom Ukrajine“.

_______________________________________________________________________

15.32 - UDARNO! Putin potpisao

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o trgovini gasom sa "neprijateljskim državama".

- Predlažemo kontraagentima iz tih država (neprijateljskih) jasnu i transparentnu šemu. Kako bi kupili ruski prirodni gas, treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se vršiti plaćanje gasa koji se bude isporučivao od sutra, 1. aprila ove godine - rekao je Putin na sednici o avijacionoj industriji.

On je dodao da će aktuelni ugovori biti poništeni, ako kupci iz "neprijateljskih država" ne budu realizovali nove uslove plaćanja.

Ruski predsednik je saopštio da će Rusija nastaviti sa isporukama gasa u skladu sa količinama i dogovorenim cenama koje su mnogo niže od spot cena.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.


_______________________________________________________________________

 

14.51 - Zapad ide na kongres u Rusiju

Predstavnici 69 zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Japan, Kinu i Indiju, potvrdili su svoje učešće na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu 2022, prenosi Roskongres, prenosi Sputnjik.

_______________________________________________________________________

14.26 - Milanović: Lupetaju da sam ruski čovek

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas na Plitvicama da ne želi da se Hrvatska u situaciju u Ukrajini upliće više od onog što, kako je rekao, po inerciji mora.

Izabran je, kaže, za predsednika Hrvatske, a ne da bude kosmopolitički moralista.

- Nekima se to ne sviđa, neki lupetaju da sam ruski čovek, juče sam bio američki, ne želim da se Hrvatska u to upliće više nego što po inerciji mora - rekao je Milanović.

_______________________________________________________________________

14.17 - Ruski vojnici iz Cernobilja ozračeni i lele se u Gomelju?

Ruska vojska koja je bila u ugašenoj nuklearnoj elektrani Černobilj se navodno leči, jer je ozračena većom dozom radijacije, tvrdi Ukrajinac koji radi za ukrajinsku državnu agenciju koja nadgleda zonu zabrane (oko Černobilja).

Jaroslav Jemelianenko u sredu na Tviteru napisao da je "još jedna tura Rusa odvedena u Beloruski medicnski centar za radijaciju u Gomelju zbog lečenja", preneo je "Dejli Mejl".

Ova informacija je došla nakon što su radnici u nuklearnoj elektrani rekli da su ruski vojnici došli u Černobilj bez zaštitne opreme da osvoje nuklearku i da je ta misija bila "samoubilačka", dodaje britanski list.

_______________________________________________________________________

13.52 - Rusija: Ukrajina prisilno drzi 68 stranih brodova u lukama

Ukrajina trenutno drži 68 brodova iz različitih zemalja u svojim lukama, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

- Ukrajinske vlasti u ovom trenutku prisilno drže u svojim lukama poput Černomorska, Odese, Nikolajeva i Južnji, 68 brodova koji pripadaju Turskoj, Kini, Švajcarskoj, Grčkoj, Malti, Panami, Maršalskim Ostrvima, Sijera Leoneu, Komorskim Ostrvima, Belizeu, Liberiji, Kajmanskim Ostrvima, Danskoj i Siriji - naveo je Konašenkov, prenosi agencija TAS S.

_______________________________________________________________________

13.48 - NATO: Rusi se pregrupišu

Ruske snage u Ukrajini se ne povlače nego pregrupišu, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, komentarisucći najavu Moskve o smanjenju borbenih dejstava u području oko Kijeva.

- Prema našim obaveštajnim podacima, ruske snage se ne povlače već repozicioniraju. Rusija pokušava da se pregrupiše, ponovo snabde svoje snage i pojača svoje ofanzivne akcije u regionu Donbasa - rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, a prenosi agencija Rojters.

_______________________________________________________________________

13.40 - Velika Britanija uvela nove sankcije

Britanska vlada saopštila je danas da je napravila 14 dodataka na listi sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, na kojoj su ovog puta medijske organizacije i njihovi vodeći ljudi.

Britanija radi u saradnji sa zapadnim saveznicima sa namerom da nanese udarac ruskoj ekonomiji zbog napada na Ukrajinu, a dosad je sankcionisala više od 1.000 pojedinaca i preduzeća, među kojima su i ona iz oblasti transporta, odbrane, a tu je i elita povezana sa predsednikom Vladimirom Putinom, preneo je Rojters.

Ukrajina: Bojkot nemačkih čokoladica

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba i ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Melnik kritikovali su javnog proizvođača čokolade „Riter Šport“ (Ritter Sport), te pozvali na bojkot njihovih proizvoda.

Kuleba i Melnik kritikuju nemačku kompaniju što je nastavila da posluje sa Rusijom.

Ambasador Melnik, preka tvitera, poručio je da „je jasno da se ne sme poslovati sa agresorskom državom i krvavim porezom puniti ratnu kasu Putina“.

- Šteta što se toliko preduzeća profita u Rusiji. Oni će se gorko kajati što su bili na pogrešnoj strani istorije - napisao je on.

_______________________________________________________________________

12.55 - Peskov o gasu!

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je rekao da se plaćanje ruskog gasa pretvorenog u rublje preko Gasprombanke vidi kao jedna od opcija - za sve zapadne zemlje, a ne samo za Nemačku.

Nakon razgovora Šolca i Putina, nemačka vlada je juče saopštila da će se plaćanja za ruski gas vršiti isključivo u evrima i, kao i obično, sredstva će biti prebačena na Gasprombanku koja nije pod sankcijama, a banka će valutu konvertovati u rublje.

_______________________________________________________________________

12.48 - Dragi: I Moskva i Kijev vide Rim kao garanta

- I Ukrajina i Rusija vide Italiju kao garanta bezbednosti - rekao je premijer Dragi i dodao da su se i Rusija i Ukrajina obratile Rimu sa zahtevom da postane garant mira u Ukrajini! 

_______________________________________________________________________

12.43 - UDARNO! Poruka Brisela

- Zemlje EU će razmotriti zahtev za bezbednosne garancije Ukrajini, ako ga dobiju - rekao je predstavnik EU.

_______________________________________________________________________

12.36 - UDARNO! Oglasio se Peskov o urgentnim pitanjima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da SAD nemaju nemaju informacije o tome šta se dešava u Kremlju, to dovodi do njihovih grešaka.

UDARNO! Oglasio se šef britanskih obaveštajaca

Prvi put od početka rata u Ukrajini oglasio se Britanac za kog se kaže da poseduje sve obaveštajne informacije, a koji sada tvrdi da se ruski vojnici na tlu bivše republike SSSR okreću jedni protiv drugih, pa da čak i obaraju letelice sopstvene vojske.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

Peskov je zamoljen da prokomentariše Blinkenovu izjavu da među savetnicima ruskog predsednika navodno nema onih koji mu govore istinu, kao i reči direktora za komunikacije Bele kuće da Vašington ima informaciju da Putin navodno sebe smatra zavedenim od ruske vojske. 

_______________________________________________________________________

11.50 - UDARNO! Gruzijski ambasador proteran iz Ukrajine

Zelenski je potpisao dekret o opozivu ambasadora Gruzije u Kijevu.

- Ambasador Gruzije u Ukrajini nema šta da radi ovde bez antiruskih sankcija, isporuke oružja i ograničenja rada ruskog biznisa - rekao je Zelenski.

Ranije je Gruzija saopštila da neće podržati uvođenje sankcije Rusiji.

_______________________________________________________________________

11.49 - Lukašenko: Zapad škljoca zubima jer nas nije odvojio od Rusije

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Zapad nije uspeo da otrgne Minsk od Rusije i da sada hoda i škljoca zubima.

- Postojala je želja Zapada da ovde preseče i povuče crvenu liniju za Rusiju. Nisu uspeli. Oni sada hodaju i škljocaju zubima - rekao je Lukašenko u Minsku na sastanku sa guvernerom Penzenske oblasti Rusije Olegom Meljničenkom.

_______________________________________________________________________

11.35 - Ruski mediji: Uništena baza u Mariupolju

 

 

_______________________________________________________________________

11.32 - Gruzija: Neprihvatljivo!

- Razgovor o referendumu u Južnoj Osetiji je neprihvatljiv - rekao je gruzijski ministar spoljnih poslova.

_______________________________________________________________________

11.23 - "Putin je zlo"

Bivši kapiten Šahtjora Darijo Srna oštro je kritikovao predsednika Rusije Vladimira Putina, zbog agresije na Ukrajinu.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

_______________________________________________________________________

11.02 - Vladimir Kličko doputovao u Berlin 

Nekadašnji svetski prvak u boksu Vladimir Kličko, brat gradonačelnika Kijeva Vitaljija, doputovao je danas u Berlin, gde planira razgovore sa nemačkim političarima o dodatnoj pomoći za Ukrajinu.

Pred put u Nemačku braća Kličko su, na Tviteru, saopštili da je danas važno objediniti sve snage, kako u Ukrajini, tako i u zemaljama partnerima.

- Vladimir je sa delegacijom iz Ukrajine otputovao na sastanke u Nemačku - navodi se na Tviteru.

_______________________________________________________________________

10.57 - Udarna poruka iz Moskve

- Moskva neće odbiti sastanak između ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i njegovog ukrajinskog kolege Dmitra Kulebe, ali svaki razgovor između njih bi morao da bude svrsishodan i sadržajan - saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

- Rusija nikada nije odbijala kontakte sa Ukrajinom, ali oni moraju biti svrsishodni i sadržajni - izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko, prenosi TAS S.

_______________________________________________________________________

10.51 - Ukrajinska kriza podstice inflaciju

Guverner Nacionalne banke Austrije (OeNB) Robert Holcman ističe da ukrajinska kriza predstavlja veliku kočnicu za austrijsku privredu i ujedno podstiče inflaciju.

Čak i ako dođe do skorog završetka vojnog sukoba on polazi od toga da će privredni rast u ovoj godini biti svega 3,5 odsto, a inflacija 5,3 procenata.

- Dalji ekonomski razvoj zavisi značajno od ovog rata i njegovih posledica, te predstavlja prekretnicu - ističe Holcman.

_______________________________________________________________________

10.23 - UDARNO! Švedska TV: Ruski avioni nosili nuklearno oruzje

Dva ruska aviona koji su 2. marta narušili vazdušni prostor Švedske u blizini Gotlanda bila su opremljena nuklearnim oružjem, prenosi švedska TV4.

Kako taj medij navodi, 2. marta su iz ruske vazduhoplovne baze u Kalinjingradu poletela četiri aviona - dva aviona tipa Suhoj-24 i dva aviona Suhoj-27. Avioni Su-24 su, prema izvoru TV 4, nosili nuklearno oružje.

_______________________________________________________________________

Setva u Ukrajini

Ukrajinski ratari su do danas zasejali oko 400.000 hektara raznim prolećnim poljoprivrednim kulturama, ili za desetinu više nego do 31. marta prošle godine, uprkos ruskom napadu, izjavio je danas zamenik ministra poljoprivrede Taras Visockij.

_______________________________________________________________________

10.19 - Radikalan potez Pekinga

- Kina je odlučila da ograniči vize za zvaničnike SAD, kao odgovor na američka vizna ograničenja za neke kineske zvaničnike - saopštio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države su ograničile vize nekim kineskim zvaničnicima zbog umešanosti u „represivne postupke“ protiv etničkih i verskih manjinskih grupa u Kini, izjavio je ranije ovog meseca američki državni sekretar Entoni Blinken.

_______________________________________________________________________

10.07 - Čavušoglu: Uskoro susret Lavrova i Kulebe

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da je novi susret ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergeja Lavrova i Dmitrija Kulebe, moguć u naredne dve nedelje.

_______________________________________________________________________

10.05 - UDARNO! Zelenski: Ako ne zaustavimo Ruse...

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se australijskom parlamentu putem video veze.

Njegov apel njima bio je zasnovan na pretnji globalnoj bezbednosti ako Rusija ne bude zaustavljena u svojim ambicijama protiv Ukrajine.

- Niko ne može reći da je bilo koji deo sveta (bezbedan) od radioaktivne kontaminacije koja će doći ako se upotrebi nuklearno oružje... Zemlja koja koristi nuklearnu ucenu treba da dobije sankcije koje bi pokazale da je takva ucena destruktivna za ucenjivača - rekao je on.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

_______________________________________________________________________

9.57 - Više od pola miliona stanovnika Donbasa preslo u Rusiju

Gotovo 530. 000 stanovnika samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR), kao i sa teritorije pod ukrajinskom kontrolom, stiglo je u Rusiju, saopštile su danas za TAS S vlasti DNR i LNR-a.

Do jutors u Rusiju je sa ovih teritorija došlo skoro 530.000 ljudi, a oko 37.000 samo tokom prethodnog dana, prenosi TAS S, pozivajuči se na izvor iz proruskih snaga u Donbasu.

Navodi se i da je evakuisano više od 107.000 dece.

_______________________________________________________________________

9.52 - Lider Donjecka: Povratak u Ukrajinu nije moguć

Nakon što je nekoliko država priznalo nezavisnost Donjecke Narodne Republike (DNR), njen povratak u sastav Ukrajine nije moguć, izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

 

 

- Nakon što nas je već priznalo nekoliko država, šest ili sedam, a pre svega Rusija, povratak ove republike (DNR) u sastav Ukrajine više nije moguć - objasnio je Basurin.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

_______________________________________________________________________

9.49 - Konvoj sa 45 autobusa ide ka Mariupolju

- Konvoj ukrajinskih autobusa uputio se danas u južni lučki grad Mariupolj kako bi pokušao da isporuči humanitarnu pomoć i izvuče zarobljene civile - saopštila je potpredsednica vlade Irina Vereščuk.

Ona je rekla da je 45 autobusa danas na putu za Mariupolj, nakon što je Međunarodni komitet Crvenog krsta potvrdio da je Rusija pristala da otvori bezbednosni koridor, prenosi Rojters.

_______________________________________________________________________

9.48 - Zaharova: SAD samo zanimaju oružje i biolaboratorije

Bela kuća bi, postavši garant bezbednosti Ukrajine, preuzela obavezu da u njoj održava mir, ali u planove SAD ulaze samo biolaboratorije i isporuke oružja, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Postavši garant bezbednosti Ukrajine, Bela kuća bi preuzela obavezu da održava mir u ovoj zemlji. Ali to ne ulazi u planove američkih liberalnih demokrata. Samo isporuke oružja, samo biolaboratorije, samo ručno upravljanje marionetskim režimima za destabilizaciju situacije u Evroaziji - napisala je Zaharova na svom Telegramu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

_______________________________________________________________________

9.11 - Zelenski: Potiskujemo Ruse

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da ne veruje da se ruske trupe dobrovoljno povlače iz Kijeva i Černigova, već da ih ''gura unazad'' ukrajinski otpor.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

8.39 - UDARNO! CNN: Moguća optužnica protiv Hantera Bajdena

Pravni analitičar Si-En-Ena izjavio je da je vrlo moguće da bi protiv Hantera Bajdena, sina predsednika SAD Džozefa Bajdena, savezna vlada mogla da podigne optužnicu nakon istrage o njegovim poslovima koje je imao u inostranstvu, preneo je list "Hil".

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

8.31 - MMF: Sankcije Rusiji mogu da poljuljaju dominaciju dolara

Finansijske sankcije bez presedana uvedene Rusiji prete da postepeno umanje dominaciju američkog dolara u svetskoj trgovini i mogu da dovedu do fragmentiranja međunarodnog monetarnog sistema, izjavila je Gita Gopinat, prva zamenica generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Gopinat je, u intervjuu za Fajnenšel tajms, ocenila da bi sveobuhvatne mere koje su zapadne zemlje uvele Rusiji nakon napada na Ukrajinu, pa i ruskoj centralnoj banci, mogle da podstaknu pojavu malih valutnih blokova zasnovanih na trgovini između zasebnih grupa zemalja.

_______________________________________________________________________

8.27 - Diplomate SAD i EU održale prvu sednicu visokog nivoa o Rusiji

Diplomate Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u sredu su održale prvu sednicu na visokom niovu posvećenu Rusiji tokom koje su razmotrile dodatne korake u vezi sa izolacijom ruske privrede, piše u zajedničkom saopštenju koje je objavio Stejt department.

_______________________________________________________________________

8.23 - Britanija: Novi ruski udari na severu i borbe u Mariupolju

Rusko granatiranje i raketni udari nastavljeni su na Černihiv, uprkos izjavama Moskve koje ukazuju na nameru da smanjenji vojne aktivnosti u toj oblasti, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba.

"Ruske snage nastavljaju da drže položaje istočno i zapadno od Kijeva uprkos povlačenju ograničenog broja jedinica. Snažne borbe će se verovatno odvijati u predgrađima grada narednih dana", saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

_______________________________________________________________________

07.44 - Zelenski opozvao ukrajinske ambasadore iz Gruzije i Maroka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opozvao je ukrajinske ambasadore u Gruziji i Maroku.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

On je sugerisao da nisu učinili dovoljno da ubede te zemlje da podrže Ukrajinu i kazne Rusiju za invaziju.

_______________________________________________________________________

07.12 - Lavrov: Infastruktura NATO u Centralnoj Aziji neprihvatljiva

Rusija se protivi eventualnom razmeštanju vojne infrastrukture SAD ili NATO u državama Centralne Azije u susedstvu Avganistana, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

______________________________________________________________________

06.44 - Kuleba: Pojačati sankcije Rusiji, bolje naoružati Ukrajinu

Međunarodne sankcije Rusiji moraju biti pojačane i Ukrajina mora biti dodatno naoružana dok traju mirovni pregovori između dve zemlje, naveo je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na Fejsbuku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading