NEMAČKI MEDIJ UPOZORAVA: Rizik od slučajne eskalacije povećan prekidom kontakata Rusije i NATO!

Autor:

Svet

03.11.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odnosi Rusije i NATO-a razvijaju se po "opasnom scenariju", jer se sa svakim prekinutim kontaktom povećava rizik nenamerne eskalacije, upozorava nemačka televizija "Erste".

Republika

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Televizija podseća da je stalno predstavništvo Rusije pri NATO-u u Briselu zvanično prestalo sa radom od 1. novembra, da su kancelarije NATO-a u Moskvi opustele, kao i da se sednice jednog od najvažnijih komunikacionih kanala - Saveta Rusija-NATO ne održavaju već duže vreme. Prema navodima medija, faktički nema direktnog kontakta na diplomatskom nivou.

Kontakti su prekinuti, a to se dešava u svetlu rasta tenzija, piše autor.

Prema rečima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, Moskva nema informacije u vezi sa daljim aktivnostima Alijanse. Kako je rekao ranije, NATO ne želi nikakvu saradnju sa Rusijom.

To je opasan scenario, navodi "Erste" i podseća da su se tokom poslednjih nekoliko nedelja brodovi i avioni Rusije i NATO-a u nekoliko navrata našli u opasnoj blizini.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

S tim u vezi, medij se osvrnuo i na nedavne reči ruskog lidera Vladimira Putina u vezi sa ulaskom američkog glavnog broda u Crno more.


- Znate da je američki brod uplovio u Crno more. Možete ga videti kroz dvogled ili kroz nišan odbrambenih sistema - izjavio je Putin na jučerašnjem sastanku sa vojnim vrhom.

Putinove reči zvučale su preteće, navodi "Erste", prenosi Sputnjik.

Istovremeno, televizija tvrdi da obe strane javno žale zbog prekinutih odnosa i da se žale da su njihovi odnosi sada gori nego tokom Hladnog rata. Međutim, autor materijala konstatuje da obe strane prebacuju krivicu jedna na drugu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading