GRČKOJ SAD PRETE VRELI, OLUJNI VETROVI! Vatra se ponovo rasplamsala kod Atine, Micotakis očajan: ZEMLJA NAM JE BURE BARUTA! (FOTO, VIDEO)

Autor: Republika

Svet

06.08.2021

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki premijer Kirijakos Micotakis očajan je zbog situacije na jugu zemlje, gde se vatra ponovo rasplamsava oko prestonice, a meteorolozi najavljuju još više temperature narednih dana i ekstremno jake, vrele vetrove.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Grčki premijer Micotakis očajan zbog stanja u zemlji

Stravični požari besne već treći dan zaredom na jugu Grčke, a taman kada su vatrogasci uspeli da se izbore s vatenom stihijom koja je pretila prestonici Atini, buktinja se opet rasplamsala i sada ponovo nadire ka glavnom gradu, zbog čega je još jednom reagovao premijer Kirijakos Micotakis, poslavši poruku građanima da ostanu pribrani, da slušaju naredbe vlasti i, ukoliko bude neophodno, evakuišu se na vreme. 

- Ovo su nezapamćeni uslovi, dugotrajni toplotni talas pretvorio je našu zemlju u bure baruta - rekao je Micotakis u vanrednom obraćanju. 

Na stotine stanovnika s periferije grada već je sklonjeno na bezbedno, ali ono što najviše zabrinjava, otkrio je premijer, jeste činjenica da su meteorološke službe najavile ekstremno visoke temperature i za naredne dane, pri čemu će posebno opasni biti vetrovi olujne jačine. 

- Izbegavajte nenužna putovanja i sledite uputstva nadležnih službi. Ako postoji samo nekoliko ljudi koji imaju sumnje po pitanju toga jesu li klimatske promene stvarne, pozivam ih da dođu ovde i uvere se - poručio je grčki premijer iz Ilije, gde su plamenovi juče zapretili drevnoj Olimpiji.   

Dosad je dvanaest osoba završilo u bolnici, uključujući dva vatrogasca zbog opekotina zadobijenih u požaru.

Teško je bilo i na ostrvu Eviji u blizini Atine, gde su u četvrtak zazvonila crkvena zvona kao upozorenje na požare. Oko 25 sela na ostrvu je već evakuisano.

- Situacija je izvan kontrole. Plamen se diže u visinu do 40 metara - izjavio je lokalni gradonačelnik Jorgos Capurniotis.

Inače, vatrogasci su juče uz pomoć kanadera i helikoptera uspjeli da stave pod kontrolu požare u blizini Atine tokom dana. Međutim, visoke temperature su ih vratile u život, a vatra je prešla autoput koji povezuje grčku prestonicu i sever zemlje.  

Više od 150 šumskih požara izbilo je širom Grčke od utorka, uništavajući kuće, prisiljavajući na evakuacije na desetine gradova i sela i spaljujući na hiljade jutara šumske zemlje. Uprava civilne zaštite izdala je "upozorenje od ekstremnih požara" za pola zemlje usled toplotnog talasa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading