MEĐU NASTRADALIMA U POŽARU U BARU ČAK DVOJE DECE I TINEJDŽERKA ! Opština Bar pružila pomoć porodicama poginulih!

Autor: M.B.

Svet

16.02.2024

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tragedija u romskom naselju pod Volujicom u Baru odnela više života.

MEĐU NASTRADALIMA U POŽARU U BARU ČAK DVOJE DECE I TINEJDŽERKA ! Opština Bar pružila pomoć porodicama poginulih!

Foto: Twitter/AnaZdrale

Juče je došlo do stravične tragedije u romskom naselju pod Volujicom u Baru, kada je izbio požar koji je odneo živote dvoje dece, tinejdžerke i jedne žene. Gradonačelnik Dušan Raičević izjavio je da je na lokalitetu koji je zahvaćen požarom živelo četiri porodice sa blizu 30 članova. Ova tragedija je izazvala duboku tugu i nevericu među stanovnicima tog dela Bara, a opština je proglasila Dan žalosti u znak sećanja na tragično stradale.

Nakon što su policajci obavili uviđaj na seoskom imanju, potvrđeno je da je četiri osobe izgubilo život u požaru, dok je jedan muškarac lakše povređen. Uzrok požara još uvek nije definitivno utvrđen, a prema izjavi tužiteljke Mirjane Tanasković Vučinić, preliminarni podaci ukazuju da je požar mogao biti izazvan pećicom na drva.

Tužiteljka je novinarima saopštila da su pronađene potpuno izgorele barake i četiri ugljenisana tela, te da će tačan uzrok biti utvrđen nakon što vještaci za požare i eksplozije daju svoje mišljenje. Očekuje se da će definitivni rezultati biti poznati za oko dva dana, kada će javnost saznati više detalja o ovoj tragičnoj nesreći.


Brza reakcija vatrogasaca i hitne pomoći

Komandir Službe zaštite i spasavanja Bar, Aco Vulević, izjavio je da su dobili poziv par minuta posle četiri sata ujutru i da im je trebalo 45 minuta da lokalizuju požar. Požar su zatekli u razbuktaloj fazi, a objekti u naselju su bili napravljeni od materijala koji lako i brzo gori. Vatrogasci su, uz asistenciju policije, više sati obilazili naselje uništeno vatrom.

Zaboravljeni meštani pod Volujicom

Nakon tragedije, nadležni su obećali pomoć, ali pojedinci i udruženja iz Bara upozoravaju da se na meštane naselja pod Volujicom niko nije okrenuo. Na lokalitetu koji je zahvaćen požarom, živele su četiri porodice sa blizu 30 članova, a ova zajednica je ostala zaboravljena i bez adekvatne podrške u teškim vremenima.
 

Bezbednost na seoskim imanjima


Nakon tragičnog događaja na lokalitetu koji je zahvaćen požarom, u opštini Bar, Crveni krst je odigrao ključnu ulogu pružajući pomoć porodicama koje su pretrpele gubitke. Uz podršku lokalnog supermarketa, obezbeđene su namirnice, sendviči i pića za romske porodice koje su bile pogođene ovom nesrećom.

Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj takođe je pružio podršku porodicama nastradalih, ističući važnost razgovora sa građanima u ovakvim teškim trenucima.

Reakcija Dušana Raičevića, predsednika opštine Bar

Dušan Raičević, prvi čovek Bara, istakao je ozbiljnost situacije i izrazio saučešće porodicama stradalih. Naglasio je da je ovo jedna od najvećih tragedija koja je pogodila njihov grad u modernoj istoriji te da je ovo pitanje prisutno već duže vreme.

Raičević je najavio interventnu pomoć porodicama, posebno u vezi sa sahranjivanjem stradalih. Takođe, istakao je da će porodice stradalih biti smeštene kod rođaka u narednim danima, s ciljem obezbeđivanja krova nad glavom za sve pogođene članove zajednice.

Predsednik Opštine Bar je takođe istakao da je neophodno adekvatnije reagovati i kreirati strategije pomoći u ovakvim situacijama. Naglasio je da je teško govoriti o bilo kakvoj strategiji za pomoć u trenucima kao što je ovaj, ali je istakao važnost  delovanja i pružanja podrške porodicama koje su pretrpele gubitke.

Opština Bar je formirala interni lokalni tim od članova zaposlenih koji će se posvetiti rešavanju problema izazvanih nedavnom tragedijom. Tim se već duže vreme bavi ljudskim i manjinskim pravima, te je sada angažovan na pružanju pomoći u ovom teškom trenutku.

Pomoć sunarodnicima


Mensur Šaljaj je istakao da su došli da podele tugu sa svojim sunarodnicima i da im pruže podršku. On je naglasio da je u stalnom kontaktu sa potpredsednikom Islamskog sabora u Crnoj Gori i reisom Rifatom Fejzićem kako bi porodicama preminulih olakšali troškove ukopa, s obzirom na to da su mnogi od njih suočeni sa teškom egzistencijalnom situacijom.

Načelnik Direkcije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, Sokolj Beganaj, izrazio je duboko uverenje da je jučerašnja nesreća poraz za kompletno društvo i institucije. Istakao je da svi zajedno rade ka istom cilju - unapređenju položaja romske populacije i stvaranju boljih uslova za njihov život. Prema njegovim rečima, tragična situacija koja se dogodila je demantovala dosadašnje napore i postignuća u oblasti socijalne inkluzije Roma i Egipćana.

Sokolj Beganaj je istakao da su pitanja socijalne inkluzije Roma i Egipćana izuzetno kompleksna i zahtevaju ozbiljan i dugoročan pristup. Naglasio je da je potrebno prepoznati izazove sa kojima se ova zajednica suočava, uključujući nejednak pristup obrazovanju, zaposlenju, zdravstvenoj zaštiti i stanovanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading