PREMINULA LEGENDA SVETSKE ATLETIKE! U roku od 81 dan postavio čak četiri svetska rekorda!

Autor:

Sport

16.02.2024

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlazak u Ameriku 1976. godine označio je prekretnicu u njegovoj karijeri, a kandidovanje za Državni univerzitet u Vašingtonu bilo je samo prvo poglavlje u njegovoj velikoj sportskoj priči.

PREMINULA LEGENDA SVETSKE ATLETIKE! U roku od 81 dan postavio čak četiri svetska rekorda!

Foto: Credit: STEPHANE DANNA / AFP / Profimedia

Kenijac Henri Rono, čije ime je zauvek ostalo upisano u anale atletike, preminuo je u 72. godini u bolnici u Najrobiju. Rono je ostvario nezapamćen uspeh 1978. godine, kada je u rekordnom periodu od 81 dana postavio čak četiri svetska rekorda u disciplinama dugometražnog trčanja. Njegovi podvizi nisu prošli neprimećeno, a upravo je taj period obeležio njegovu karijeru.

Rono je odrastao u kenijskoj dolini Rift, a njegova ljubav prema trčanju razvila se još u ranoj mladosti. Nakon što se pridružio kenijskoj vojsci, prošao je obuku i uspeo da se izdvoji kao vrhunski sportista. Odlazak u Ameriku 1976. godine označio je prekretnicu u njegovoj karijeri, a kandidovanje za Državni univerzitet u Vašingtonu bilo je samo prvo poglavlje u njegovoj velikoj sportskoj priči.


Rono je ostvario nezaboravne uspehe tokom 1978. godine, postavljajući rekord za rekordom. Prvo je oborio svetski rekord na 5.000 metara, nadmašivši prethodni za više od četiri sekunde. Mesec dana kasnije, u Sijetlu, postavio je novi rekord u trci sa preprekama, trčeći 8:05,4. Njegov niz uspeha nastavio se postavljanjem rekorda na 10.000 metara u Beču, gde je nadmašio postojeći rekord za čak 8 sekundi. Kruna njegovih dostignuća bila je trka na 3.000 metara u Oslu, gde je postavio rekord od 7:32,1.

Iako je Rono ostvario izuzetne rezultate, nikada se nije takmičio na Olimpijskim igrama, budući da je Kenija bojkotovala igre 1976. i 1980. godine, kada je Rono bio na vrhuncu svoje karijere. Ova činjenica predstavlja zanimljivu crtu u njegovoj sportskoj biografiji, pokazujući da čak ni najveći svetski trkači nisu pošteđeni političkih uticaja na sport.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading