BRANITE HULIGANE UBICE, A KAD BI DA VEŠAJU SRPSKU DECU ĆUTITE! Novinar sasuo svojim Hrvatima njihovu bruku u lice

Autor:

Sport

14.08.2023

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudska prava Bed blu bojsa su postala bitna, a videti smo kako ti BBB gledaju na ljudska prava Srba, pa čak i srpske dece, kojima prete i na čije vešanje pozivaju, navodi u tekstu novinar 24 sata Tomislav Klauški.

BRANITE HULIGANE UBICE, A KAD BI DA VEŠAJU SRPSKU DECU ĆUTITE! Novinar sasuo svojim Hrvatima njihovu bruku u lice

Foto: Tanjug/AP

Huligani na fudbalskoj utakmici

Navijači Dinama iz Zagreba učestovovali su u krvavom piru pre nedeju dana u Atini kada je ubijen jedan navijač AEK a više prolaznika, uključujući i decu, povređeno. Oni su završili u grčkom zatvoru zajedno sa ostalim huliganima, a onda se u njihovu odbranu dala gotovo cela hrvatska javnost, pa i državno rukovodstvo tvrdeći da oni nisu ubice i da bi trebalo da budu pušteni na slobodu.

Foto: Tanjug/AP

 

Na sreću, pokazalo se da u komšiluku ima i objektivnih ljudi kojima je svaki zločin za osudu, bez obzira na to ko je žrtva a ko počinitelj. Jedan od njih je i hrvatski novinar Tomislav Klauški, koji je u zagrebačkom listu i portalu 24 sata dušebrižnicima i braniteljima huligana sasuo sve u lice. Pogotovo jer su ostajali nemi i pravili se ludi kod nekih drugih mnogo opasnijih incidenata, uključujući i pretnje srpskoj deci.

- Impresivno je na primeru uhapšenih huligana u Grčkoj pratiti sve veću posvećenost hrvatskih građana, pa i dela političke scene, ljudskim pravima, vladavini prava, poštenom sudskom sistemu, taktičnom postupanju policije. Posvećenost kakvu nije bilo moguće videti u mnogim drugim slučajevima. Pogotovo kod onih društvenih grupa koje ti isti huligani napadaju, kojima prete, protiv kojih huškaju, s kojima se obračunavaju - počeo je tekst Klauški, pa se obratio nadležnima uz podsećanje na sporan apel porodica uhapšenih:

Foto: printscreen/24sata.hr

 

"Molimo Vas da koristite politički uticaj Vaše funkcije kako bi oni imali pravično suđenje i tretman koji u najvišoj meri štiti njihova ljudska prava", stoji u pismu koje su roditelji uhapšenih Bed blu bojsa poslali premijeru Andreju Plenkoviću. Nažalost, u previše navrata imali smo prilike na javnoj sceni, na utakmicama, na transparentima, na društvenim mrežama, videti kako ti pripadnici BBB, ali i drugih navijačkih grupa, gledaju na ljudska prava Srba, pa čak i srpske dece, kojima prete i na čije vešanje pozivaju.

Klauški konstatuje da se može otići i dalje od ovoga. On konstatuje da se sada pozivaju na ljudska prava uhapšenih, ali da to nije bio slučaj i nije bilo apela da se štite ljudska prava nacionalnih manjina, seksualnih manjina, prava migranata i stranih radnika u Hrvatskoj, te prava žena u hrvatskom društvu. On navodi da će roditelji huligana učiniti sve što mogu kako bi se izborili za povratak svoje dece iz grčkog zatvora.

- Ali ova grčka avantura naterala je brojne saveznike i podržavatelje navijačkih grupa i huligana da posegnu za vrednostima koje im inače nisu visoko na listi prioriteta.Radi se, naravno, o političkoj desnici koja govori o ljudskim pravima kad su "naši dečki" u pitanju, pa makar se radilo o momcima koji su sejali nasilje po Atini, ali nikada o grupama koje su žrtve tih huligana. Iz krugova koji brane ljudska prava BBB ne govori se o pravima Srba, o pravima migranata koje je premlaćivala hrvatska policija i na koje su huškali desničarski mediji, niti o pravima Nepalaca koji su sve češće meta rasističkih i huliganskih napada. A nije se ustajalo ni u obranu ljudskih prava Hrvata u Zambiji za koje se tvrdilo da su transrodne osobe i kroz priču o "švercovanju dece" zapravo zameralo što u hrvatsku državu dovode afričku decu - poručuje autor teksta.

Foto: Tanjug/AP

Mesto ubistva u Atini

On smatra da se optuženi promovišu u žrtve.

- I kao što se govorilo da hrvatski vojnik ne može počiniti ratni zločin, tako se sada kreira stav da hrvatski huligani ne mogu biti krivi za krvavi obračun s grčkim suparnicima. Njih takođe predstavljaju kao žrtve. Žrtve grčkih huligana, žrtve grčke policije, žrtve grčkog pravosuđa, grčkih sudova, grčkih "ekstremista i dilera" u njihovim zatvorima - navodi između ostalog Klauški.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading