MAJKE KOJE SU KONZUMIRALE MARIHUANU PRE TRUDNOĆE IZLOŽILE SU DECU RIZIKU: Evo šta kažu najnovija istraživanja!

Autor:

Razonoda

09.04.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marihuanom izložene trudnice i rizici po zdravlje dece

MAJKE KOJE SU KONZUMIRALE MARIHUANU PRE TRUDNOĆE IZLOŽILE SU DECU RIZIKU: Evo šta kažu najnovija istraživanja!

Foto: MUP Srbije


Nedavna istraživanja sprovedena na Krtin univerzitetu u Australiji otkrila su zabrinjavajuće informacije o uticaju konzumiranja marihuane tokom trudnoće na zdravlje dece. Prema tim istraživanjima, deca čije su majke koristile marihuanu pre začeća imaju značajno povećan rizik od razvoja poremećaja pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD) i autizma, u odnosu na decu čije majke nisu konzumirale ovu supstancu.

Uticaj marihuane na umanjene intelektualne sposobnosti dece

Osim toga, rezultati istraživanja takođe ukazuju da su deca majki koje su često konzumirale kanabis izložena većem riziku od umanjenih intelektualnih sposobnosti. Prema podacima, ovo povećava zabrinutost za zdravlje buduće generacije, s obzirom na rastuću popularnost konzumiranja marihuane među ženama u reproduktivnoj dobi.

Posledice preteranog konzumiranja marihuane tokom trudnoće

Epidemiolog Ebaj Tadasi ističe da preterana upotreba marihuane tokom trudnoće može dovesti do niza ozbiljnih komplikacija, uključujući prevremeno rođenje deteta, neurorazvojne poteškoće i značajno smanjenje težine novorođenčadi. Ovi podaci naglašavaju ozbiljnost problema i potrebu za informisanjem budućih majki o potencijalnim rizicima i negativnim posledicama konzumiranja marihuane tokom trudnoće.

Porast psihodelične komponente u marihuani i njen uticaj na zdravlje

Jedan od zabrinjavajućih trendova je porast psihodelične komponente u marihuani, poznate kao tetrahidrokanabinol (THC), koja ima štetan uticaj na zdravlje. U poslednjim godinama, procenat ove supstance u marihuani povećan je na više od 30 odsto, što je više nego dvostruko u odnosu na količine prisutne pre jedne ili dve decenije. Ovi podaci ukazuju na sve veći zdravstveni rizik povezan sa konzumiranjem ove droge.

Globalna upotreba marihuane i zdravstveni rizici

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, marihuana je najpopularnija ilegalna droga, a broj njenih konzumenata širom sveta se procenjuje na oko 2,5 odsto globalne populacije. Ovi podaci naglašavaju važnost informisanja javnosti o zdravstvenim rizicima povezanim sa konzumiranjem marihuane, posebno tokom trudnoće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading