PRONAĐENO REŠENJE ZA NESNOSNE VRUĆINE: U prodaji jakne sa hlađenjem i majice koje SPASAVAJU ŽIVOT

Autor:

Razonoda

19.08.2023

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Globalno zagrevanje je postalo dominantan problem sveta, a letnja žega sve više oduzima ljudske živote. Zbog toga su neke kompanije odlučile da pronađu nova rešenja

PRONAĐENO REŠENJE ZA NESNOSNE VRUĆINE: U prodaji jakne sa hlađenjem i majice koje SPASAVAJU ŽIVOT

Foto: Tanjug/A. PAP

Videvši da se klima potpuno “pokvarila” i da nas narednih decenija sve na planeti čekaju sve toplija i toplija leta, uvek inovativni Japanci odlučili su da kreiraju garderobu koja će ne samo rashlađivati onog koji je nosi, već će u nekim situacijama i spasavati ljudski život.

Jul je bio najtopliji mesec u poslednjih 100 godina u Japanu. Čak 53 stanovnika ove zemlje preminulo je na ulici usled dehidriranosti i nemogućnosti da se izbore sa toplotnim talasom.

Zbog toga je mlada kompanija Workman koja se poslednjih godina bavi garderobom za radnike dizajnirala odeću za svakodnevnu upotrebu koja će imati ugrađen sistem za rashlađivanje.

Jakne su dizajnirane sa malim ugrađenim električnim ventilatorima koji se napajaju punjivim baterijama. Zahvaljujući ventilatoru u jakni, osoba će tokom leta uvek imati osećaj kao da pirka najprijatniji i hladniji vetrić. Cena ovih jakni je između 80 i 160 evra.

Ukoliko neko nije u stanju da leti po najvećim vrućinama ne nosi jaknu, a takvih je naravno najviše, japanska kompanija pobrinula se da nešto osmisli i za majice sa kratkim rukavima.

Majice koje će Workman ponuditi svetskom tržištu imaće ugrađen rashladni materijal i bukvalno će zaustavljati znoj, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Kako su neke smrti od ovog leta koje su se dogodile na ulici bile prouzrokovane na početku nesvesticom i mukom, upravo ove majice spasavaće život jer neće dozvoliti da usled sparine čoveku koji je nosi – pozli.

Workman nije jedina kompanija koja se bavila garderobom za rashlađivanje. MI Creations je uveo cevi za hlađenje!

Ove cevi su lake za nošenje a pre upotrebe dovoljno je držati ih u frižideru nekih dvadesetak minuta.

Cevi se potom ponesu napolje i drže se oko vrata do sat vremena. Osećaj rashlađenosti organizma posle cevi, trebalo bi da traje naredna dva do tri časa.

Svi ovi gedžeti sjajno zvuče, ali nisu naravno krajnje, optimalno rešenje za vrućine. Globalno zagrevanje je globalni problem, ali čovek makar u svom mikro okruženju može da se potrudi da inovacijama sebi i drugima olakša nedelju, mesec ili godinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading