SIN FARMERA I KROJAČICE DANAS JE ISPISAO ISTORIJU: Život Luj Vitona počeo je u BEDI, a onda mu se sreća osmehnula!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sin farmera počeo je posao po dolasku u Pariz 1837. godine.

SIN FARMERA I KROJAČICE DANAS JE ISPISAO ISTORIJU: Život Luj Vitona počeo je u BEDI, a onda mu se sreća osmehnula!

Foto: Credit: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče u Parizu, na poslovnom Savetu Francuska-Srbija, da su srpske finansije stabilne, kao i da smo na korak od dobijanja investicionog rejtinga.

Predsednik je objavio i da u naredne dve godine Srbija očekuje dolazak velike i svetski poznate modne kompanije Luj Viton u Beograd na vodi što je velika stvar.

Rođen 4. avgusta 1821. u Anšaju, malom selu u istočnoj Francuskoj, u planinskom, šumovitom regionu Jura, Luj Viton je sin farmera Ksaviera i majke Korone. Majka mu je šila šešire. Jedan dan odlučio je da ode u Pariz. 

Kako je Luj Viton počeo da proizvodi donji veš

U Evropi 19. veka pravljenje kutija i ambalaže za bogate bio je veoma respektabilan posao. Po dolasku u Pariz 1837. godine, on  je primljen kao šegrt u radionici uspešnog proizvođača kutija i pakera po imenu Monsieur Marechal.

Već sedamnaest godina, Luj Viton je uronjen u sve detalje pakovanja kutija, logistike isporuke i posebnih zahteva kupaca. Proveo je svoje vreme stvarajući kutije isečene po veličini od topolovog drveta i obložene nauljenim platnom, slamom i voštanim platnom. Ovo iskustvo mu je pomoglo da nauči sve o pravljenju kutija i pakovanju, što je postavilo temelje njegovog konačnog carstva.

Godine 1853. on je imenovan za proizvođača ličnih kutija i pakovanja francuske carice Eugenie de Montijo – supruge Napoleona Bonaparte. Carica je naručila da lepo upakuje njenu odeću za transport između palate Tuileri, Chateau de Saint-Cloud i raznih odmarališta.

Foto: shutterstock

Predsednik je objavio i da u naredne dve godine Srbija očekuje dolazak velike i svetski poznate modne kompanije Luj Viton u Beograd na vodi što je velika stvar

Ljubavna priča

Do 1854. godine, u dobi od 33 godine, Viton se oženio 17-godišnjom Klemans-Emili Pario i napustio Marcehalovu radnju da bi otvorio sopstvenu radionicu za pravljenje kutija i pakovanja u Parizu. 

Luj Viton Maletier je zvanično rođen 1854. godine u Rue Nueve des Capucines.

Prepoznao je potrebu za pravim kovčezima koji bi mogli da uđu u teretni prostor brodova ili na regale za prtljag vozova bez oštećenja. Četiri godine kasnije, 1858. godine, Viton je predstavio pravougaone kofere koje su se mogle slagati jedna na drugu. On je napravio svoje kofere od sivog Trianon platna umesto od kože, što im je dalo prednost da su izdržljivi i vodootporni.

Potražnja za inovativnim i praktičnim kovčegom za putovanja vozom bila je tolika da je on morao da se proširi na veću radionicu van Pariza u malom gradu Asnijeru, koja je i danas u funkciji. Samo severoistočno od centralnog Pariza, radionica Asnieres počela je sa 20 zaposlenih 1859. Do 1900. bilo je skoro 100 ljudi, a do 1914. bilo ih je 225, piše "Yoogi scloset".

Smrt

On je nastavio da radi do svoje smrti u 72. godini 27. februara 1892. Prepustio je kontrolu nad kompanijom svom sinu, Georgesu Vuitonu.

Nasleđe 

Prilično je očigledno da je on ostavio neverovatno nasleđe. Nakon smrti Luja Vitona 1892. godine, njegov sin Džordž je preuzeo vođstvo kompanije. Godine 1896. kompanija je lansirala prepoznatljivo LV Monogram Canvas i podnela patente širom sveta za to. Patrick Lui Viton je jedan od njegovih poslednjih živih naslednika, potomak pete generacije osnivača porodice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Miki

10.04.2024 22:18

Malo etimološki, malo fonetski...psihadelija novinara u pokušaju.