OVO NIKAKO NEMOJTE DA RADITE U TOKU GRMLJAVINE I OLUJE: Opasnije je nego što možete da zamislite, dobro obratite pažnju!

Autor: M.O.

Lifestyle

20.07.2023

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znajte odmah da grom udara jako retko i da ne treba paničiti, ali predstrožnosti nije na odmet.

OVO NIKAKO NEMOJTE DA RADITE U TOKU GRMLJAVINE I OLUJE: Opasnije je nego što možete da zamislite, dobro obratite pažnju!

Foto: shutterstock

Superoluja

Nevreme koje je pogodilo Sloveniju i Hrvatsku prošlo je sinoć i kroz Srbiju. Pojedini delovi zemlje bili su bez struje, a jak vetar je nosio i kranove, drveće, kontejnere…

Srpska meteorologija beleži od 3 do 5 udara groma po kvadratnom kilometru i preporučuju da se u toku nevremena treba skloniti na sigurno.

Oni kažu i da je leti veća verovatnoća da će grom udariti u niže zgrade. Među najčešćim pitanjima građana jeste šta činiti kad počne grmljavina, pogotovo šta tada treba uraditi sa mobilnim telefonom koji je uvek uz nas?

Republika

Foto: Tanjug/AP

Zlata vredni saveti meteorologa RHMZS.

 

Evo nekih zlata vrednih saveta meteorologa RHMZS:

  • Kad čujete grom, već ste u opasnosti. Grom može udariti i kada je olujna nepogoda 16km udaljena od vas.
     
  • Nikako ne tražite zaklon ispod drveta, pogotovo osamljenog.
     
  •  Ako ste kod kuće i znate da se sprema nevreme, zatvorite vrata i prozore, isključite električne aparate, posebno one koji vam u tom trenutku ne trebaju - bojler, TV...
     
  • Ako ste u automobilu, ne plašite se groma, ako ste u zatvorenom objektu, tu i ostanite do prestanka oluje.
  • Pokrijte uši rukama, da zaštitite bubne opne.
     
  •  Ako ste na otvorenom, nikako nemojte leći na zemlju, jer ste tada celom površinom tela u kontaktu sa tlom. Ova površina mora da je što manja. Bolji položaj je da čučnete sa glavom među kolenima. U ovom položaju izbegavajte da Vam kosa dodiruje tlo. Ako je nevreme u toku nikako nemojte pokušavati da popravite oštećene delove kuće.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading