SIMBOLIKA VASKRSA: Šta znače boje u koje farbamo jaja, i zašto je dobro da neka ostanu NEOFARBANA?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

04.05.2024

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaćice širom Srbije već vekovima praktikuju tradicionalno farbanje vaskršnjih jaja na Veliki petak.

SIMBOLIKA VASKRSA: Šta znače boje u koje farbamo jaja, i zašto je dobro da neka ostanu NEOFARBANA?

Foto: Shutterstock

Prema narodnom verovanju, prvo jaje koje se farba za Vaskrs trebalo bi da bude crvene boje, poznato kao čuvarkuća. Smatra se da čuvarkuća štiti domaćinstvo tokom cele godine i simbolizuje Isusovu krv i radost.

Simbolika boja vaskršnjih jaja

Svaka boja jajeta nosi sa sobom posebnu simboliku, te je želja domaćice da odabere boju jaja prema potrebama svoje porodice i bližnjih. Crvena boja simbolizuje ponovno rađanje, poredak prirode i Isusovu žrtvu na Golgoti, dok bela boja predstavlja nevinost, hrabrost i svetlo nad tamom. Ljubičasta boja nosi sećanje na Isusovo mučenje, dok roze boja simbolizuje radost i ljubav. Zelena boja predstavlja razvoj, nadu i život, dok je narandžasta boja povezana sa novim počecima i svitanjem.

Novi načini dekoracije jaja

Poslednjih godina, mnogo se pažnje posvećuje neobičnim i lepim načinima dekoracije vaskršnjih jaja, mada mnoge domaćice ipak biraju tradicionalne metode farbanja jaja u crveno ili lukovinu. Porodice sa malom decom često biraju različite boje kako bi mališani uživali u prazničnoj atmosferi, dok kreativci teže ka pravljenju jedinstvene dekoracije.

Foto: Shutterstock

Zašto je dobro da neka jaja ostanu neofarbana?

Bela je boja nevinosti, hrabrosti i pobede Boga, odnosno svetla nad tamom tako da je sasvim dobro da imate nekoliko neofarbanih jaja ili pak u belo obojenih jaja.

Simbolika crvene boje

Prema predanju, crvena boja nosi posebnu simboliku, koja se vezuje za Isusovo vaskrsenje i zaštitu domaćinstva. Legenda kaže da je Marija Magdalena donela korpu crvenih jaja rimskom caru Tiberiju, koji je izrazio sumnju u Hristovo vaskrsenje, ali su se sva jaja čarobno obojila u crveno, što je simbolizovalo Isusovu krv i radost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading