IZBEGAVAJTE IH PO SVAKU CENU: Namirnice koje mogu da budu OKIDAČI za migrenu

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

18.05.2024

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanja su pokazala da određeni hemijski spojevi, poznati kao vazoamini, koji se nalaze u određenim namirnicama, mogu biti glavni prehrambeni pokretači migrene.

IZBEGAVAJTE IH PO SVAKU CENU: Namirnice koje mogu da budu OKIDAČI za migrenu

Foto: Shuttertock

Migrene su snažne, pulsirajuće glavobolje koje mogu početi iznenada i trajati satima, pa čak i danima. Hemijski spojevi prisutni u određenim namirnicama mogu suziti krvne sudove, što dovodi do pojačanog osećaja bola.

Namirnice koje izazivaju migrenu

Akademik i neurolog Vida Demarin ističe da je tiramin jedan od najčešćih vazoamina. Ovaj spoj može se naći u jogurtu, kiselom mleku, sirevima, crvenom vinu, suhomesnatim proizvodima i iznutricama.

Pored tiramina, postoje i druge namirnice koje mogu izazvati glavobolju, uključujući kofeinska pića, tamnu čokoladu i ribu. Crveni i beli luk, spanać, celer, cvekla, zelena salata, ananas, banana, avokado i šljive takođe mogu biti okidači.

Hrana koja sadrži sirće, kvasac, nitrite i mononatrijum glutamat, veštački zaslađivač aspartam, tetrazin, sumporni dioksid, so i natrijum benzoat (konzervans) takođe spada u rizične namirnice.

Foto: Shutterstock

Važna je i temeperatura hrane

Uticaj temperature hrane na migrenu

Čak i temperatura hrane može uticati na pojavu glavobolje. Preporučuje se konzumiranje hrane koja je malo toplija i držanje je na sobnoj temperaturi kako bi se smanjila mogućnost izazivanja migrene.

Zdrave namirnice za smanjenje učestalosti migrene

Sa druge strane, hrana bogata magnezijumom i vitaminom B2 može smanjiti učestalost bolnih glavobolja. Ove namirnice uključuju lisnato zeleno povrće, orašaste plodove, seme i integralne žitarice. Redovno konzumiranje ovih zdravih namirnica može pomoći u smanjenju učestalosti migrena i poboljšanju opšteg zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading