OVAJ OBIČAJ NIJEDAN SRBIN NEĆE SUTRA ZABORAVITI! Dužnost vam je da ga ispoštujete jer kuća ne može bez ovoga

Autor: N.J.

Lifestyle

06.07.2023

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sutra je važno da ispoštujete jedan običaj.

OVAJ OBIČAJ NIJEDAN SRBIN NEĆE SUTRA ZABORAVITI! Dužnost vam je da ga ispoštujete jer kuća ne može bez ovoga

Foto: Unsplash/ Ben White

Sutra je praznik kojim se obeležava rođenje Svetog Jovana Krstitelja, poznatijeg kao Preteča, a praznuje se kao Ivanjdan. Ovaj praznik obeležava se 7. jula po gregorijanskom i 24. juna prema julijanskom kalendaru. Nikola Begović zapisao je da su u manastiru Gomirje monasi hram svoje crkve zvali Roždinstvo svetog Jovana i nisu koristili naziv Ivanjdan tada.

Nijedan svetitelj nema toliko puta spomen u godini - obeležava se Rođenje, Usekovanje, Sabor, Tri Obretenja Svetog Jovana čije se ime vezuje za krštenje Isusa Hrista na reci Jordanu i sve događaje koji su tog dana označili početak novog zaveta i propovedi hrišćanske vere. Sveti Jovan Krstitelj poznatiji je kao Preteča jer se rodio pre Hrista, a onda je na pomenutoj reci krstio Isusa Hrista.

Jedini je, od svih velikih proroka koji su propovedali Hristov dolazak, video Spasitelja. Sutrašnji praznik zove se još i Igritelj, jer se veruje da Sunce ovoga jutra igra na nebu. Naziva se i Biljober, jer su, veruje se, bilje i trave danas posebno lekovite.

Foto: shutterstock

Venac od cveća

Šta će sutra svi uraditi?

Sutra svi Srbi pletu venac od ivanjskog cveća i stavljaju na vrata kuće. Kače se iznad ili sa desne strane vrata. Veruje se da tako štite dom od nesreće tokom cele godine. Takođe, ako je žena imala pobačaje sutra treba da obiđe svaku kuću uzimaju strukove trave i prave venac. Sa tim na glavi bi trebalo da se kupaju u reci i veruju da će im sledeća trudnoća biti uspešna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading