TEST OTKRIVA DA LI STE PILI DOVOLJNO VODE: Traje samo nekoliko minuta i odmah ćete znati koliko ste HIDRIRANI!

Autor: N.J.

Lifestyle

14.05.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jeste li proverili koliko ste dehidrirali?

TEST OTKRIVA DA LI STE PILI DOVOLJNO VODE: Traje samo nekoliko minuta i odmah ćete znati koliko ste HIDRIRANI!

Foto: Shutterstock

Voda zauzima oko dve trećine naše telesne težine, služi za prenošenje stvari, regulisanje temperature i učestvuje u većini hemijskih reakcija u telu. Stručnjaci savetuju da je minimalno šest čaša vode bitno popiti dnevno kako bismo ostali hidrirani.

Hidriranost je izuzetno važna, i nije ni čudo što dajemo toliko prostora vodi. Jedan znak koji sigurno možete svakodnevno primetiti je - što je čistiji urin, to znači da ste više hidrirani! Zaista obratite pažnju na ovaj simptom. Hidratacija organizma, bitna je zbog svih procesa, jer je organizam koristi upravo za različite procese, a najvažnije je za regulisanje temperature.

Američka nacionalna medicinska biblioteka sprovela je test koji pomaže da sami vidite da li ste dovoljno hidrirani. Sve što treba da uradite, jeste da uz pomoć palca i kažiprsta povučete kožu na zadnjoj strani ruke. Zadržite nekoliko sekundi i pustite.

Znači, ako koža čim pustite se vrati unazad, onda to znači da ste dovoljni hidrirani. Suprotno tome, ona pokazuje da joj treba još vode. Prema rečima američkih stručnjaka, elastična napetost tkiva otkriva kakva je elastičnost kože, kao i njena sposobnost da menja oblik i vraća se u normalno stanje, piše "Mondo".

Koža sa normalnom napetošću sposobna je istog trenutka da menja oblik, dok je koži sa slabom napetošću potrebno vreme da se vrati u normalno stanje. Osim ovog testa, još jedan pokazatelj hidriranosti može biti boja vaše mokraće kao što smo spomenuli. Ako je tamnožuta ili ima jak miris, potrebno je što pre počnete da unosite više vode, piše “Mondo”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading