LJUDI TEK SAD SHVATILI ŠTA JE SMEĐI ŠEĆER: Kada čujete istinu osećaćete se PREVARENO!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smeđi šećer možete napraviti i kod kuće, piše "Miror".

LJUDI TEK SAD SHVATILI ŠTA JE SMEĐI ŠEĆER: Kada čujete istinu osećaćete se PREVARENO!

Foto: shutterstock

Smeđi šećer je omiljeni sastojak mnogih poslastica, ali koliko zapravo znate o razlici između smeđeg i belog šećera? Nedavno je na TikToku krenula žučna rasprava o ovoj temi kada je jedna žena podelila video otkrivajući da je paprika zapravo samo usitnjena crvena paprika. "Da li se šalite? Koje još kulinarske tajne krije ovaj svet? Šta mi još krijete?" upitala je ona.

Njeni pratioci nisu propustili priliku da podele svoja iznenađujuća otkrića, a jedno od njih je potvrdilo i pravo poreklo smeđeg šećera. Do sada, taj video je sakupio više od 20.000 lajkova. Jedna žena je jednostavno napisala:

- Smeđi šećer je običan šećer sa melasom - što je ostavilo internet u neverici.

Prema Discovery UK, jedina razlika je u tome što se smeđi šećer prerađuje sa melasom (tamnim sirupom koji nastaje kao nusproizvod procesa pravljenja šećera). Upravo je melasa ta koja daje smeđem šećeru boju i različit ukus.

Smeđi šećer može takođe biti napravljen kod kuće tako što se beli kristalni šećer prelije melasom. Dok se za proizvodnju belog kristalnog šećera koriste šećerna repa i šećerna trska, za smeđi šećer se koristi samo melasa dobijena od šećerne trske, piše "Miror".

Foto: pixabay.com

Da li je braon šećer isto što i beli?


Proces proizvodnje šećera

Šećerna repa i šećerna trska se koriste za proizvodnju šećera. Šećerna repa je korensko povrće koje raste u hladnijim klimatskim uslovima, dok je šećerna trska tropska trava koja može da naraste do 6 metara visine. Proces rafiniranja je sličan za oboje. Na sajtu britishsugar.co.uk možemo pronaći detalje o tome kako šećerna repa dolazi do stolova. Kada se šećerna repa ubere u jesen, ona se transportuje do fabrike gde se pere i seče na tanke trakice, nazvane kosete. Ove tanke trakice se potom mešaju sa vrelom vodom kako bi se izdvojio šećer, a zatim se u sirov sok dodaje krečno rastvor kako bi se uklonile sve nečistoće. Sirup se zatim filtrira, zagreva i seje sa malim šećernim kristalima, koji rastu do potrebnih dimenzija. Kristali se zatim peru, suše i hlade, spremni za pakovanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading