POŽAR U UŽICU- Vatrogasci na terenu 98 put za ovaj mesec!

Autor: M.B.

Hronika

13.02.2024

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povećan broj požara na otvorenom prostoru u Užicu.

POŽAR U UŽICU- Vatrogasci na terenu 98 put za ovaj mesec!

Foto: shutterstock

U proteklom mesecu, područje Policijske uprave Užice bilo je poprište za 98 požara, od kojih je čak 57 zahvatilo otvoreni prostor. Ova zabrinjavajuća statistika izazvala je reakciju Sektora za vanredne situacije MUP-a, koji je naložio hitne sednice lokalnih štabova za vanredne situacije. Cilj tih sastanaka jeste informisanje članova o aktuelnoj situaciji vezanoj za povećanje broja požara na otvorenom prostoru, identifikacija potencijalnih opasnosti i pokretanje mera i aktivnosti radi zaštite života i imovine.

Intervencije vatrogasno-spasilačke jedinice Užice

Pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice Užice suočili su se sa izuzetno zahtevnim zadatkom u poslednjem mesecu. Njihove intervencije obuhvatile su čak 98 požara, od kojih je većina izbila na otvorenom prostoru. Ova situacija zahteva pažnju i angažovanje svih relevantnih institucija kako bi se efikasno odgovorilo na izazove koje donose požari.

- Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojim je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za pravna lica zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara – navodi se u saopštenju PU Užice gde apeluju na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, što može dovesti do velikih materijalnih i nematerijalnih šteta.

Jedna od mera zaštite od požara u šumama je zabrana loženja vatre na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Ova mera ima za cilj da spreči nekontrolisano širenje vatre i sačuva šumske ekosisteme od potencijalnih požara. Izuzeci od ove zabrane mogu postojati na tačno određenim i za to posebno obeleženim mestima, gde se mogu obavljati aktivnosti sa vatrom u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Kazne za nepoštovanje zabrane

Zakon predviđa kazne za nepoštovanje zabrane loženja vatre u šumi. Za fizička lica koja prekrše ovu odredbu, predviđena je novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara. Ovakve kazne imaju za svrhu da deluju kao preventivna mera i da podstaknu građane na odgovorno ponašanje u prirodi.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading