ZAVRŠENA OBDUKCIJA BEBE ELENE: Majka Marica Mihajlović iz Sremske Mitrovice krivi doktora za akušersko nasilje, stigli nalazi - novorođenčetu BILA NAGNJEČENA GLAVA!

Autor:

Hronika

23.01.2024

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preuzeli smo nalaze obdukcije, smrt bebe je nastupila ovako, kaže majka.

ZAVRŠENA OBDUKCIJA BEBE ELENE: Majka Marica Mihajlović iz Sremske Mitrovice krivi doktora za akušersko nasilje,  stigli nalazi - novorođenčetu BILA NAGNJEČENA GLAVA!

Foto: Shutterstock, Društvene mreže

Marica Mihajlović

Obdukcija bebe Elene, čija majka Marica Mihajlović je optužila dr Marka Maksimovića, ginekologa-akušera iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje, završena je, a Marica Mihajlović je sa suprugom preuzela nalaz i rekla da je smrt nastupila zbog nasilnog porođaja..

Kako je otkrila Marica, preuzeli su nalaze obdukcije.

- Smrt bebe je nastupila zbog nasilnog porođaja, Eleni je nagnječena i glava -  otkrila je Marica, prenosi Telegraf.

Opisuje se ceo tok događaja, a zaključak sudskih obducenata prenosimo u celosti:

- Na osnovu kliničkog toka i prispelog obdukcionog nalaza mišljenja smo da je do nepovoljnog ishoda došlo usled teške perinatalne asfiksije ploda i masivne aspiracije mekonijuma, te posledičnog nastanka bilateralnog pneumotoraksa, te bilateralne suprarenalne hemoragije. Verifikovano je i prisustvo subgalealnog hematoma,.

Marica Mihajlović otkrila je i da njihova porodica treba da kontaktira advokata, te da neće stati dok se ne istera pravda i doktor Mrko Maksimović bude kažnjen.

Da podsetimo, priča o teškom porođaju koji je 12. januara imala Marica Mihajlović (27) potresla je javnost u Srbiji. Vrlo brzo počele su da se javljaju žene koje su doživele slične situacije i to ne samo od strane ovog doktora, već i od mnogih drugih. 

Podnete su i prve prijave, a dr Marko Maksimović je uhapšen i njemu je određen pritvor zbog krivičnog dela teško delo protiv zdravlja ljudi, jer postoje osnovi sumnje da je izvršio ovo krivično delo dana 12. januara 2024. godine u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Tom prilikom ekipa Republike kontaktirala je sa Lekarskom komorom Srbije koja nam je objasnila u kojim će sve situacijama doktoru biti oduzeta licenca.

- Lekarska komora Srbije izražava duboko žaljenje i saučešće majci i porodici zbog nesagledivog gubitka. Lekarska profesija je posvećena očuvanju zdravlja i života građana i zato je svaki gubitak pacijenta težak.

Pokretanje spoljnog vanrednog nadzora nad zdravstvenim ustanovama u ovakvim slučajevima nije u nadležnosti Lekarske komore Srbije, već takav postupak pokreće Ministarstvo zdravlja koje je odmah i reagovalo. Nakon što se dobiju rezultati unutrašnjeg, spoljnog i nadzora inspekcije Ministarstva zdravlja, protiv lekara se može pokrenuti postupak pred Sudom časti Lekarske komore Srbije ili, u slučaju postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično delo u obavljanju zdravstvene delatnosti, krivično gonjenje preuzima nadležno javno tužilaštvo - napominju u Lekarskoj komori Srbije.

Postupak pred prvostepenim sudovima časti regionalnih lekarskih komora, koje su u sastavu Lekarske komore Srbije, pokreće se predlogom za pokretanje postupka, pacijenta, odnosno oštećenog. Postupak se može pokrenuti i po službenoj dužnosti, naveli su.

- Ako sudsko veće nakon sprovedene glavne rasprave utvrdi da je lekar odgovoran za povredu profesionalne dužnosti i/ili ugleda člana Komore, izreći će mu jednu od sledećih disciplinskih mera: javnu opomenu, novčanu kaznu za lakše povrede ili privremenu zabranu samostalnog rada u obavljanju određenih poslova zdravstvene delatnosti, odnosno zdravstvene delatnosti, za teže povrede, u kom slučaju se zdravstvenom radniku licenca oduzima.

Kada postupanje lekara ima obeležja krivičnog dela propisanog Krivičnim zakonikom RS, takvi slučajevi su predmet dokazivanja u krivičnom postupku i o eventualnoj krivici lekara odlučuje nadležni krivični sud. Ukoliko lekar bude osuđen pravosnažnom sudskom odlukom za umišljajno krivično delo na kaznu zatvora od šest meseci ili težu kaznu, odnosno na kaznu zatvora za krivično delo protiv zdravlja ljudi, Lekarska komora Srbije privremeno oduzima licencu u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti - rekli su u Komori za Republiku.

Izdavanje, obnavljanje i oduzimanje odobrenja za samostalan rad (licence) zdravstvenim radnicima u Srbiji je jasno definisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (Oduzimanje licence - član 185), kao i Pravilnikom o bližim uslovima za izdavanje, obnavljanje i oduzimanje licence članovima komora zdravstvenih radnika koji donosi Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, dodali su iz Lekarske komore Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)

Loading
Jelena

23.01.2024 20:48

Pozvati na odgovirnost i direktora bolnice. S obzirom da se taj doktor i pre tako ponasao,nemoguce je da direktor to nije znao. Sigurno je imao zastitu od strane direktora.