DRAMA NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Osmoro dece se otrovalo na bazenu, DVOJE IZ BEOGRADA

Autor: Republika

Hronika

13.07.2023

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simptomi koje su deca kobnog dana imala na kupalištu su poremećaj svesti, kašalj i otežano disanje

DRAMA NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Osmoro dece se otrovalo na bazenu, DVOJE IZ BEOGRADA

Foto: youtube.com/Vesna R Dj

Dvoje dece iz Beograda i šestoro iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine zbrinuti su u sredu u bolnici Trebinje zbog trovanja inhalacionim agensom na dečijem jezeru u turističkom kompleksu Grad Sunca, u Trebinju. Svi mališani su uzrasta od pet do osam godina, a iz popularnog letovališta su poručili da je najverovatniji uzrok trovanja prekomerna količina hlora u vazduhu, zbog kvara na automatskim postrojenjima za hlorisanje vode.

Simptomi koje su deca kobnog dana imala na kupalištu su poremećaj svesti, kašalj i otežano disanje. Reč je o osmoro dece iz gradova Beograd, Derventa, Herceg Novi i Podgorica, a iz svakog je po dvoje njih.

Načelnik Odjeljenja za pedijatriju u trebinjskoj bolnici Ljiljana Buha izjavila je u sredu da se posledice trovanja mogu razvijati do 24 sata, a tu spadaju edem  pluća i upala pluća.

- Sve to zavisi od jačine trovanja, koliko je to bilo agresivno, čime je bilo trovanje, ali i jačine deteta. Ipak, po kliničkim znacima u trenutku prijema u bolnicu, ne očekujemo velike komplikacije, ali će deca ipak ostati na posmatranju - rekla je Buha.

Republika

Foto: youtube.com/SERGIO_SPECTOR

Grad Sunca

Ona je jutros saopštila da je troje dece već pušteno kući, kao da će i ostala uskoro, da niko nije razvio teže oblike trovanja, i da će neka deca nastaviti lečenje kod svog pedijatra.

Grad Sunca: Uzrok je nestanak struje

Turističko-rekreativi kompleks Grad Sunca izdao je saopštenje u kojem navode da imaju sve neophodne, zakonski potrebne akte o proceni rizika na kupalištima, izdate od ovlašćenih organa, da dnevno kontrolišu kvalitet vode i poseduju sve neophodne analize od Instituta za javno zdravstvo koji pokazuju sve parametre u referentnim vrednostima.

- Sumnja se da je prekomerna količina hlora u vazduhu uzrok incidenta na dečijem jezeru koji se dogodio zbog prekida u napajanju strujom kada su automatska postrojenja za hlorisanje vode bila van funkcije. Dolaskom struje ponovo je uspostavljeno automatsko hlorisanje vode, te sumnjamo da je stvoren vazdušni čep sa prekomernom količinom hlora.

Na svim jezerima u okviru kompleksa, pa i na dečijem, parametri vode su bili u granicama referentnih vrednosti. Ljudski faktor nije zatajio - navode u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading