SAČUVAJTE SVOJE KOMPJUTERE: Istočnom Evropom se širi "LOŠI ZEKA"

Autor: Republika

Razonoda

26.10.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ransomware" virus nazvan "BadRabbit" širi se Rusijom, Ukrajinom i drugim istočnoevropskim zemljama.

RepublikaFoto: twitter.com/The Hacker News‏
Virus koji vlada Evropom

Meta "BadRabbit"-a su korporativne mreže, kompjuteerski sistemi metroa u Kievu, ukrajinski aerodrom Odesa, nekoliko ruskih medija i drugi, a zaraženi kompjuteri prikazuju poruku o otkupnini.

Stručnjaci za sajbersigurnost u kompanijama ESET i Kasperski su među ostalim organizacijama koji prate situaciju. Zaključili su da hakeri imaju veze sa "Petyom", "rensomware" napadom koji se tokom leta proširio po celom svetu. Kompanija Kasperski je utvrdila da su se "Petyja" i "RadRabbit" pojavili na mnogim istim hakovanim stranicama. Širili su korištenjem interfejsa za upravljanje uređajima i aplikacijama u mreži, kao i Mimikatza, alata za skupljanje šifri i drugih podataka iz kompjutera.

Iz kompanije ESET su rekli da je jedna od metoda distribuiranja "BadRabbit"-a pop-up poruka koja obavještava o potrebi nadogradnje Fleš plejera, što prevari žrtve napada koje preuzmu i instaliraju malware.

Kada se kompjuter zarazi, žrtve se šalju na stranicu gde im se traži da plate 0,05 Bitcoina, odnosno 275 dolara u roku od 41 sat u zamenu za dešifrovanje podataka i pristup kompjuteru. Ako vreme istekne, otkupnina se povećava.

"BadRabbit" ima sličnosti s "Petyom", ali još uvek nije jasno ko stoji iza napada. Virus "Petyja" je zahvatio brojne vladine agencije i poslovne subjekte ranije ove godine, uglavnom u Ukrajini, a Rusija se smatra odgovornom.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading