ZAVIRITE U ATELJE PAJE JOVANOVIĆA

Autor:

Zabava

09.10.2018

12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izložba "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića" biće otvorena 15. oktobra u Muzeju Paje Jovanovića, a povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Duh velikog umetnika pred ljubiteljima: Paja Jovanović

Kustoskinja Isidora Savić je autorka postavke koja je posvećena oživljavanju enterijera i evociranju atmosfere umetnikovog bečkog ateljea, a čije bogatstvo po Jovanovićevoj želji čuva Muzej grada Beograda. 
Skice, crteži, slike, lični predmeti i slikarski rekviziti koji su bili neizostavan deo Jovanovićevog života i luksuznog ateljea u Beču posetioci će moći da pogledaju do 26. januara
Sažimajući privatnu i javnu funkciju, kolekcionarsku strast i potrebu za lepim, Jovanovićev atelje je bio odraz umetnikove ličnosti, ali i duha vremena.

Opremljen u duhu istorizma, ukrašen slikama, skupocenim nameštajem i mnoštvom rekvizita i alatki, pruža sliku o intimnoj i javnoj biografiji jednog umetnika, a njegova rekonstrucija savremenoj publici omogućava "pogled izbliza" u Pajin svet slika i ličnih predmeta.
Prostor u kome je umetnik nekada intimno sanjario o lepoti, slikajući nago telo svoje supruge Muni, potom mesto u kome su modeli pozirali u orijentalnim kostimima, naoružani kuburama i sečivima, ali i prostor prijema i susreta sa prijateljima i slikarima, oživljen je u savremenoj muzeološkoj interpretaciji.
Posebnu čar rekonstruisanoj umetničkoj radionici daju materijalne uspomene iz slikarevih studentskih dana, kao što su indeks, brojne diplome i nagrade stečene tokom dugogodišnje karijere.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading