SRPSKI KOŠARKAŠI SU LJUDINE SA VELIKIM LJ: Avram i Bogdan godinama obilaze narodne kuhinje i daju velike pare za siromašne i bolesne!

Autor: Katarina Blagović

Vesti

14.09.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košarkaški reprezentativci učestvuju u gotovo svim humanitarnim akcijama, od pomoći za izgradnju kuća do lečenja dece.

SRPSKI KOŠARKAŠI SU LJUDINE SA VELIKIM LJ: Avram i Bogdan godinama obilaze narodne kuhinje i daju velike pare za siromašne i bolesne!

Foto: Starsport, Srbi za Srbe

Možda je Srbija tek sada ogrnula u plašt Supermena košarkaše Aleksu Avramovića i Bogdana Bogdanovića, kad su ostavili srce na terenu za svoju zemlju, ali daleko ispod radara javnosti, ova dva momka odavno su superheroji ljudima od kojih većina okreće glavu - bolesnima, nemoćnima, beskućnicima!

Kako saznaje Republika, Avramović i Bogdanović učestvuju u gotovo svim humanitarnim akcijama, bilo da je u pitanju novac za gradnju kuće socijalno ugroženoj porodici, pomoć za bolesno dete, ali i, prema nekim pričama njima bliskih ljudi, lično poslužuju hranu u narodnim kuhinjama!

POMAŽU KOME STIGNU

- Mnogi naši sportisti učestvuju u humanitarnim akcijama (vidi okvir dole), ali Avramović i Bogdanović su konstanta. Pomažu kome stignu, bukvalno. Deo su većine humanitarnih akcija koje se pokreću u našoj zemlji, ali, naravno, ne žele da se zna o tome. Oni su skromni momci - kaže izvor našeg protala iz sfere sporta.

Foto: Starsport

Bogdan Bogdanović, kapiten Srbije

Pored finansijske pomoći socijalno ugroženim porodicama, njih dvojica su pomagali i u akcijama kada se prikupljao novac za lečenje bolesne dece. I ne samo da su odvajali sredstva, prema rečima našeg izvora, ovi momci su i lično bili deo akcija u narodnim kuhinjama.

- Recimo, Bogdan Bogdanović je učestvovao u humanitarnoj akciji kad se prikupljao novac za Sofiju Markuljević, devojčicu koja je bolovala od spinalne mišićne atrofije i kojoj je bio neophodan lek zolgensma, a čija je cena 2,4 miliona evra. Takođe, bio je deo akcije i kad se prikupljao novac za još jedno dete kome je trebao najskuplji lek na svetu - Minju Matić - kaže izvor našeg portala.

OBILAZE UGROŽENE

Za samo jednu Bogdanovićevu akciju mediji su ranije saznali i to kad je ekipa filma "Južni vetar" zahvalila mladom košarkašu jer je na aukciji ponudio najvišu cenu za otkup automobila lada koji je korišćen u filmu - 10.000 evra, a novac je otišao za lečenje dečaka Olivera Pala Gajodija, obolelog od spinalne mišićne atrofije tip 1. 

- I Avramović je učestvovao u prikupljanju pomoći za bolesnu decu, a obojica su učestvovala u radu narodnih kuhinja, i to ne samo donacijama, obilazili su ih i lično, pa i posluživali hranu korisnicima - kaže naš izvor.

O humanitarnom radu košarkaških reprezentativaca bruje i društvene mreže. 

- Sad, kad je spuštena zavesa na sportske uspehe, mogu nešto da vam kažem. Lepo je. Bar dvojica naših reprezentativaca ponekad dođu i poslužuju beskućnike u narodnoj kuhinji. Nisu važna imena, nemam ni dozvolu da otkrijem. Ali da znate: za ljude ste navijali. Sa velikim Lj - napisao je jedan od korisnika društvene mreže Tviter.

Lopta iz Manile prodata za 610.000 dinara, novac ide narodnim kuhinjama na KiM

A koliko je srce srebrnih momaka, odmah se videlo i po sletanju na beogradski aerodrom. Avramović je sve vreme nosio okolo kutiju u kojoj je, ispostaviće se kasnije, lopta s potpisima svih naših reprezentativaca, namenjena aukciji humanitarne organizacije Srbi za Srbe, a novac ide narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji.

Foto: Republika/V.Lukić

Aleksa Avramović posle povratka iz Manile

Marija Morović, predstavnik humanitarne organizacije Srbi za Srbe, kaže da je pomenuta lopta prodata 12. septembra na donatorskoj večeri u Novom Sadu i to za 610.000 dinara.

- Loptu je kupila jedna firma, a sav prikupljen novac te večeri, više od 33.000 evra, namenjen je narodnim kuhinjama na KiM za proizvodni pogon u Novom Brdu - objašnjava Morovićeva u razgovoru za Republiku.

Cela ova akcija je organizovana s Avramovićem.

- Aleksa nam je predao loptu sa Svetskog prvenstva s potpisima svih reprezentativaca nakon što su stigli u Srbiju, pre toga smo se dogovorili da lopta bude deo humanitarne aukcije na našoj donatorskoj večeri u Novom Sadu. Zaista smo zahvalni svim našim reprezentativcima, a posebno Aleksi, koji je bio i domaćin na našoj donatorskoj večeri u Čačku. Drago nam je da je lopta izlicitirana za 610.000 dinara i da novac ide u prave ruke - poručila je Morovićeva.

Košarkaši koji često učestvuju u humanitarnim akcijama

Prema saznanjima našeg portala, u humanitarnim akcijama često učestvuju i košarkaši Miroslav Raduljica, Željko Rebrača, Vladimir Štimac, Milan Mačvan, Nemanja Bjelica, Nemanja Dangubić, Marko Kešelj...

Ljudi iz sveta sporta će vam reći i da nema toga kome košarkaš Darko Miličić nije pomogao ili da je preskočio neku humanitarnu akciju koja je organizovana u našoj zemlji. Baš na poslednjoj donatorskoj večeri u Novom Sadu naš bivši košarkaški reprezentativac je na aukciji izlicitirao prepis stranice Miroslavljevog jevanđelja najboljeg srpskog kaligrafa Dušana Mišića, a novac će otići narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji.

Mirotić uplatio 500.000 evra za lečenje dečaka

Košarkaš Nikola Mirotić uplatio je čak 500.000 evra za lečenje dečaka Vukana Stoiljkovića, kome je dijagnostikovana spinalna mišićna atrofija i kome je trebao najskuplji lek na svetu - zolgensma. Kako su tada rekli Vukanovi roditelji Miloš i Ivana Stiljković, usred prikupljanja pomoći za njihovog sina došlo je do velike donacije od jednog srpskog sportiste koji je želeo da ostane anoniman. Mediji su ubrzo objavili da je reč o Mirotiću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading