SRPSKA VOJSKA ĆE VAS SRAVNITI! Ni KFOR neće moći da vam pomogne! Otkrivamo šta je američki ambasador rekao Kurtiju

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džefri Hovenijer poručio da NATO na Kosmetu nema dovoljno snage da se suprotstavi naletu naših specijalaca.

SRPSKA VOJSKA ĆE VAS SRAVNITI! Ni KFOR neće moći da vam pomogne! Otkrivamo šta je američki ambasador rekao Kurtiju

Foto: Tanjug/D.Vojinović/B.Slavković/profimedia/ATA images

Haos na Kosovu izbegnut je pošto je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer presekao i izložio premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju pravo stanje na terenu.

- Ako nastaviš da se igraš vatrom, Vojska Srbije će vas zgaziti, a Kfor neće moći da vas zaštiti - rekao je Hovenijer, saznaje Republika u diplomatskim krugovima u Beogradu i Prištini.

Kurti je odmah nakon ovog sastanka podvio rep, pa je odluka o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama i zameni srpskih ličnih karata odložena za mesec dana.

DEZINFORMACIJE

- Albanci su pustili vest da je srpska vojska prešla administrativnu liniju i sukobila se s ROSU, da se svuda okolo puca i da ima i ranjenih, a sve kako bi isprovocirali Kfor da počne s dejstvima na severu Kosova. Iako ta informacija nije bila tačna, uznemirila je narod dole, postavljene su barikade, situacija je zaista bila na ivici eskalacije. Paralelno je tekao sastanak državnog i vojnog vrha u Beogradu, u zgradi Generalštaba, koji je Kfor budno pratio - kažu izvori našeg lista iz diplomatskih izvora.

Foto: YouTube/Printscreen

Džefri Hovenijer

Tada je američki ambasador rešio da preuzme stvar u svoje ruke i objasni Kurtiju da prestane sa opasnom igrom.

- Hovenijer je hitno pozvao Kurtija na sastanak i bez okolišanja mu rekao da smesta prestane da diže tenzije. Doslovno mu je rekao: "Ako Vučić pošalje vojsku, sravniće vas. Vi vojsku nemate, a Kfor nema dovoljno ljudstva i opreme da vas zaštiti. Nemaju čime da vas sačuvaju." Kurti je tad shvatio da se zaigrao, pa je brže-bolje objavio vest da se jednostrana odluka Prištine odlaže - priča naš izvor.

On dodaje da je, ujedno, Amerika shvatila da je Srbija sad jaka i ozbiljna država, a Vučić čovek koji drži reč.

Na ovakav razvoj situacije i ukazao i poznati opozicionar s Kosova Marko Jakšić.

- Mislim, a možda i grešim, da je razgovor između ambasadora Amerike i Kurtija tekao sledećim redom, da je ambasador njemu rekao: "Vučić je ozbiljan, ukoliko dođe do sukoba u Mitrovici, verovatno će intervenisati, Kfor nema kapaciteta da vas štiti, a vi sami ne možete da se odbranite, pa vi vidite šta ćete da radite" - kazao je Jakšić za beogradske medije.

JAKA BRANA POGROMU

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Lazarević

Vladimir Lazarević, penzionisani general, nekad komandant Prištinskog korupusa u vreme oružanog sukoba na KiM, kaže da je dobro što je izbegnuto najgore, te da će se za mesec dana već naći neko prihvatljivo rešenje.

- Suprotstavljanje naših i kosovskih snaga ne vredi ni porediti. Iako su naoružani američkim naoružanjem, to i dalje nije vojska koja može da spreči našu vojsku da izvrši zadatak, ako, nedajbože, dođe do toga. Kfor, NATO snage na Kosovu, sa aspekta vojske, struke, nedovoljne su sada za tu misiju, ali postavlja se pitanje kako bi se ponašali nadalje. Moramo da računamo da bi se snage NATO, pre svega na prostoru Italije, veoma brzo našle na Kosovu, to bi već bio sukob srednjeg intenziteta - kaže Lazarević za naš list i dodaje:

- Moja ocena je da u tom prvom naletu, dejstvima, naša vojska bi morala da postavi jaku branu da spreči pogrom srpskog stanovništva.

Nemci hteli da padne krv, Amerikanci to sprečili

Foto: Tanjug

Milovan Drecun

Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM, rekao je da došlo do sprečavanja eskalacije nečega što je moglo da ispadne veoma ozbiljno.

- Amerikanci žele da se smanje tenzije, dobro su procenili da postoji mogućnost izazivanja sukoba, ali i spremnost i odlučnost srpskog naroda da se na miran i demokratski način suprotstavi prištinskim vlastima - rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, "neko ohrabruje Kurtija iz zemalja Kvinte", a on misli da nije interes SAD da imaju krizno žarište.

- Kurti za američku administraciju zapravo predstavlja problem. Krizna situacija je sada odložena. SAD mogu presudno da utiču na ponašanje Prištine - izjavio je Drecun.

Kako saznaje naš list u diplomatskim krugovima, zemlja koja ohrabruje Kurtija u potpirivanju tenzija je Nemačka.

Jasno je ko je gazda u Prištini

Foto: Printscreen/youtube.com

Zoran Milivojević

Zoran Milivojević, bivši diplomata, nakon što je Priština, po nalogu SAD, odložila primenu odluke o preregistraciji vozila i uvođenju deklaracijskih listova umesto srpskih ličnih karata, kaže da je sada jasno ko je gazda u Prištini.

- Vašington je gazda u Prištini i to je sad nedvosmisleno jasno, a mi o tome govorimo mesecima. Vašington je gazda i kod njega su i nož i pogača - kazao je Milivojević i ukazao na saopštenje NATO u vezi s tablicama, u kom se, kaže, navodi da Kfor garantuje Rezoluciju 1244, po kojoj su spremni da intervenišu.

Bili smo na korak do sukoba

Foto: Tanjug/AP

Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je juče da smo bili na korak do ozbiljnih sukoba.

- Dvodnevna agonija i veoma ozbiljna kriza u koju nas je sve gurnuo Aljbin Kurti i Priština pokazuju sve razmere militantnosti tog čoveka koji se nalazi na čelu vlasti u Prištini, pokazuje koliko je opasan - rekao je Petković.

On je dodao da odlukom da se produži rok za izdavanje ulazno-izlaznog dokumenta pretnja prema Srbima ne prestaje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Joka

01.08.2022 21:04

KFOR I NATO u juznoj pokrajini postoje da cuvaju mir i manjinske narode a ne albance. U pokrajinu su dosli po Rezoluciji UN i njihov zadatak je da cuvaju srpske i ostale narode od albanskog terora a ne da ratuju na strani albanaca.

Matko

01.08.2022 21:32

Jao susjedi pa nije valjda da vam plasiraju ovake gluposti u Srbiji ? Da se KFOR uplasio Vučića, pa ovo je gore ispiranje mozga nego u Hr sa nasim lopovima političarima, ovo je tragikomično.

Odgovori 10 3
Петар Ј. Ветар

02.08.2022 04:54

@Matko - Аха, па сети се француских пилота везаних за бандере у Босни или размењених пилота у Србији. Какав бре КФОР. То би се разбежало кућама док кажеш пиксла. Једино је НАТО проблем али ни код њих више не влада такво јединство као онда када је њих 19 напало једну земљу. Сада ствари стоје мало другачије. Турци су им изузетно климави а они су им ударна песница. Немачка војна опрема се обрукала у Украјини. Италијани и Грци нису баш расположени да стану на страну Албанаца. Кина има доста својих инвестиција у Србији и тд. И тд...

Odgovori 11 1
Nino

02.08.2022 06:39

Ne znam ko veruje u ove gluposti, pre ce biti da je zapreceno Srbiji da ne pokusava bilo kakvu glupost.