KURTI TEŽAK PRIMITIVAC: Priština prekršila sve diplomatske protokole da bi opanjkavala Srbiju

Autor:

Vesti

04.07.2022

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iskoristio čestitku SAD za Dan državnosti da laže i optužuje našu zemlju da je pretnja miru u regionu.

KURTI TEŽAK PRIMITIVAC: Priština prekršila sve diplomatske protokole da bi opanjkavala Srbiju

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, i Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, čestitali su juče građanima SAD Dan nezavisnosti, ali za razliku od Vučića, koji je, kako red nalaže, poslao protokolarnu čestitku, Kurti je, mimo svih diplomatskih pravila, iskoristio dopis da opanjkava Srbiju!

U tekstu čestitke, koji je objavio na Fejsbuk nalogu, premijer tzv. države Kosovo doveo je u vezu Rusiju i Srbiju.

- Da je Rusija prava demokratija, verovatno nikada ne bi izvršila invaziju na Ukrajinu, da je Srbija istinska demokratija, ne bi predstavljala tako ozbiljnu pretnju miru u našem regionu - napisao je, između ostalog, Kurti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

ZLA NAMERA

Dodao je da se napori predsednika SAD Džozefa Bajdena da promoviše demokratske vrednosti širom sveta mogu shvatiti kao napori da se održi mir među narodima.

Kurti je ocenio i da odbojnost prema oružanom sukobu kod demokratskih država navodi autokrate poput "Putina, a pre njega Miloševića, da misle da će napadi na manje demokratske nacije proći nekažnjeno".

Prema rečima Vladimira Jovanovića, nekadašnjeg šefa diplomatije, ovakvo ponašanje je ispod svakog opšteg nivoa, kamoli diplomatskog, to je neprekrivena zla namera prema Srbiji.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- Čestitka povodom nacionalnog pravnika mora da sadrži ocenu dobrih odnosa i izražavanje želje za dalji napredak te zemlje. Ako se tu dodaju neke stvari, kao što je Bajden i za naš praznik i za reizbor našeg predsednika uputio listu očekivanja od nas, to nije u okviru diplomatskog opštenja, to je prelazak na radni deo. Ali ako bi se u čestitki išlo i korak dalje, pa opanjkavala neka zemlja, onda je to zlonamerna upotreba čestitke povodom nacionalnog praznika koju bi Amerikanci trebalo da odbace. To je ispod nivoa običnog zdravog rasuđivanja, ne da je sramota, to je neprekrivena zla namera prema Srbiji - kaže Jovanović.

ČISTO KLEVETANJE

Amerika bi morala takvu čestitku da vrati, dodaje, ako drži do standarda.

- To je zloupotreba opštenja između država povodom nacionalnog praznika da bi se oklevetala neka treća zemlja - ističe nekadašnji ministar spoljnih poslova.

Za razliku od Kurtija, predsednik Srbije uputio je čestitku sa sadržajem koji je primeren prilici:

- Srećan Dan nezavisnosti narodu SAD i predsedniku, s najlepšim željama za radostan i prosperitetan praznik. Niko, naročito sada, ne bi trebalo da zaboravi osnivački koncept na koji ovaj datum u vašoj istoriji i dalje ukazuje - da svako ima neprikosnoveno pravo na slobodu i jednakost.

Podsetimo, Dan nezavisnosti obeležava se u znak sećanja na 4. jul 1776, kada je u Filadelfiji objavljena deklaracija o nezavisnosti.

Kukanje nad sudbinom

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da se po tome kako se Kurti ponaša najbolje vidi da Kosovo nije država jer prava država drži do protokola i dostojanstva.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Dragomir Anđelković

- Kurti u čestitki Americi, koja je uvek protokolarna, kuka nad sudbinom i traži pomoć, a to znači da je svestan da su oni kvazidržavni provizorijum bez ikakve moći. Srbija ne treba da se uzrujava zbog takvih stvari jer, čim Kurti traži pomoć SAD, to znači da Amerikanci nisu spremni mnogo da se mešaju na Balkanu jer imaju mnogo svojih problema - poručio je Anđelković.

Spremaju napad na Srbe

Kurtijevi napadi na Srbe ne prestaju. Pokret Samoopredeljenje je tako, o čemu je naš list pisao, izbacio promotivni spot u kome je sever Kosova predstavljen kao leglo kriminala, šverca, droge i ubica. Tako je započeto s medijskom pripremom za ono što je predsednik Srbije ranije najavio - Albanci planiraju opšti napad na Srbe najkasnije do 1. oktobra. Prištinske vlasti donele su odluku da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka s imenima srpskih gradova, uz najavu da će nakon tog roka vozila biti oduzimana.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading