PUŠIĆ LIČNO NAREDIO HAPŠENJE MALEŠIĆA! Načelnik UKP izdavao naređenja bez naloga i pisanog traga

Autor:

Vesti

28.04.2022

18:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Bogdan Pušić lično je tražio hapšenje policijskog generala Slobodana Malešića, jednog od najboljih i najčistijih policajaca u MUP, kog su zbog toga i prozvali srpskim Eliotom Nesom.

PUŠIĆ LIČNO NAREDIO HAPŠENJE MALEŠIĆA! Načelnik UKP izdavao naređenja bez naloga i pisanog traga

Foto: Printskrin/MUP

Ovo šokantno saznanje isplivalo je na videlo tokom dva saslušanja svedoka u Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK). I to nije isplivalo tako da je ostala neka nedoumica, već je sve kristalno jasno.

Kamen po kamen ruši se strašna građevina laži i podmetačina protiv Malešića i ljudi koji su s njim uhapšeni kao kolateralna šteta. Ono o čemu Srpski telegraf piše još od trenutka kada je Malešić uhapšen u pokušaju da mu se montira afera potvrdilo se tako nakon saslušanja samo dva svedoka u TOK.

Republika

Foto: MUP Srbije

Slobodan Malešić

Jedan od tih svedoka upravo je onaj koji bio deo zavere protiv Malešića. Reč je o Zoranu Simoviću, čijom ćemo se ulogom i prljavom igrom baviti u nastavku teksta. Za početak, treba pomenuti da je svedočenjem, ako bude pravne države, sam ispisao neku buduću optužnicu protiv sebe, ali i Bogdana Pušića. Drugi svedok bila je Sanja Protić, rukovodilac odeljenja za borbu protiv korupcije u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, koja je potvrdila da je Simović na nju vršio veliki pritisak da bez dokaza naloži da se vodi postupak protiv firme biznismena iz Kraljeva koji je trebalo da bude iskorišćen da se preko njega Malešiću namesti afera. Takođe, navela je da se sve vreme lažno pozivao na "državni interes", "naloge iz vrha", "silne i moćne ljude"... S druge strane, Simović je otvoreno priznao da ga je Pušić usmeno postavio za koordinatora u UKP iako on radi na sasvim drugom mestu i u drugom gradu, bez i jednog jedinog papira, očigledno da bi se na taj način, jer drugog načina nije bilo, aktivno uključio u nameštanje igre generalu Malešiću.

I dalje u pritvoru

Policijski general Slobodan Malešić uhapšen je zajedno sa još nekoliko ljudi, onih koji su poslužili da se montira ova afera, i osumnjičen za navodnu trgovinu uticajem. Iako se već na prvi pogled vidi da je reč o krajnje nebuloznim optužbama, Malešić je i dalje u pritvoru. On je u trenutku privođenja bio načelnik novosadske policije.

Srpski telegraf došao je u posed zapisnika sa saslušanja ova dva svedoka koje je vodila zamenik tužioca u TOK Lidija Ignjatić. Na nekoliko desetina stranica pronašli smo najmanje isto toliko nepobitnih dokaza za tvrdnje koje smo izneli na početku teksta. Pozabavićemo se, s obzirom na to da smo limitirani prostorom, samo najvažnijim, iz kojih je svakom ko je iole (pravno) obrazovan sve jasno.

Krenimo redom...

Najmanje desetak puta tokom svedočenja Zoran Simović se upleo kao pile u kučine pokušavajući da objasni šta on, u stvari, radi u MUP. Tako na pitanje zamenika tužioca gde je zaposlen odgovara:

- U MUP od 1997. godine. Od 2010. sam šef odseka u jedinici za finansijske istrage u SBPOK. A od prošle godine, prema naređenju načelnika Uprave kriminalističke policije, koordiniram radom odeljenja za borbu protiv korupcije.

Ništa čudno reklo bi se. Ali samo na prvi pogled. Ispostavlja se, naime, da ne postoji ama baš nikakav pisani trag da je bilo kada Simović postavljen za koordinatora, a s tog mesta se upleo u slučaj (ili, bolje rečeno, kreirao slučaj), čiji je epilog bio hapšenje Malešića. Evo dela daljeg dijaloga sa tužiocem tokom svedočenja.

Tužilac: Je l' imate pismeno?

Simović: Nemam, to je po naređenju načelnika UKP.

T: Ko je načelnik uprave?

S: Bogdan Pušić.

T: Kad vam je to rekao?

S: To mi je rečeno u decembru prošle godine.

T: Ko vam je to rekao?

S: Bogdan Pušić.

T: U decembru prošle godine, znači 2021?

S: Ne, 2020, izvinjavam se.

T: Znači 2020. Bogdan Pušić vam je rekao.

S: Tako je, tako je.

Tokom kasnijeg saslušanja ispostavlja se da se Simović, iako nema nikakvu pisanu potvrdu o toj drugoj dužnosti, svuda predstavlja kao koordinator svih odeljenja. Međutim, ne ume da objasni zašto, uprkos tome što to mesto postoji u sistematizaciji, nije zvanično postavljen na njega, zašto platu prima samo za svoj regularan posao u jedinici za finansijske istrage i, konačno, zašto kada se potpisuje u službenim dokumentima nigde ne koristi svoju drugu funkciju, koju mu je, usmeno, poverio Pušić.

Republika

Foto: Printskrin

Bogdan Pušić

Simović, što se vidi iz zapisnika, tokom saslušanja postaje sve nervozniji jer isplivava činjenica da je njega Pušić, praktično, usmeno odredio za koordinatora samo da bi mogao da se uključi u mrežu koja se dugo plela protiv Malešića. A na pitanje da li je neko bio prisutan kada ga je Pušić usmenom naredbom promovisao u koordinatora odgovara:

- Ne mogu da se setim.

S druge strane, Sanja Protić svedočila je pod kakvim je sve pritiscima bila da omogući policiji da postupa u slučaju kraljevačke firme "Matador" i njenog vlasnika Dženana Kujovića iako ona u materijalu koji su joj dostavili nije videla ni naznake nekog krivičnog dela. Njoj tada nije bilo jasno zašto Simović toliko insistira na tome preko načelnika kraljevačke policije Dejana Kovačevića (i on uhapšen, po svemu sudeći zato što nije bespogovorno slušao Simovića i Pušića). Evo nekoliko njenih odgovora tokom svedočenja:

Koja je uloga tužioca Mandića?

Uplićući se tokom svedočenja u svoje protivrečnosti, a često i očigledne neistine koje je iznosio, Simović je onom ko ume pažljivo da pročita njegove reči praktično ukazao na to ko bi mogli biti glavni akteri ove priče. Ono što je indikativno, uz već pominjanog Bogdana Pušića, u nekoliko navrata je, pokušavajući da stavi do znanja tužiocu Sanji Protić i policajcu Draganu Kovačeviću da moraju da ga slušaju, pominjao Milenka Mandića, tužioca iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

- Ja kažem Kovačeviću kako da ti dam PO (zahtev za prikupljanje obaveštenja, prim. aut.), on govori: "Ja moram, naredili su mi, meni je Simović rekao da su naredili da uđem u to preduzeće..." Pitala sam Kovačevića dokle ste stigli s proverama, on mi je rekao da su izvršili sve što su mogli, prevrnuli sve, da on ne zna više šta tu da traži, da on ne vidi da ima nešto.

- Ja sam rekla Simoviću ne mogu da se vrše provere, onda je on tad kod mene ponovio da je to stiglo od vrha. Ja kažem: "Simoviću, meni je dosta više od vrha, taj iz vrha nek zove mene."

- Da li je on pominjao kolateralnu štetu u tom smislu da je Kujović, ja sam rekla mene to ne interesuje, iza mog zahteva za PO neće da se krije ništa.

- Tog dana je Simović insistirao da se nastave provere, ja sam mu rekla: "Simoviću, je l' vidiš da nema ništa", on je rekao: "Ima, tu moramo da nađemo nešto", ja sam rekla: "Preko mene nećete."

- U smislu je to bilo da je Kujović kolateralna šteta, da njemu mora nešto da se nađe jer rade nešto drugo... Simović jeste rekao: "Mi njega moramo da radimo iz nekog drugog razloga."

Ovakvih detalja u njenom svedočenju ima nebrojeno, uključujući i direktan potvrdan odgovor da li se, po njoj, ovaj predmet razlikovao od drugih koje je radila, kao i procenu da iza svega stoje neki privatni interesi.

Inače, jasna sprega Pušića i Simovića vidi se i iz odgovora Stojanovića na pitanja jednog od advokata.

Advokat: Odakle vama uopšte ideja da tužiocu kažete da zove TOK kad vi nemate nikakav zahtev od TOK u ovom predmetu niti postoji bilo kakva istraga TOK u ovome?

Simović: Ali imam operativna saznanja.

A: Pa to je neverovatno. Da li ste vi o svemu ovome što radite izveštavali Bogdana Pušića?

S: Naravno.

A: I kako vam je Pušić, šta vam je saopštavao, je l' vam davao isto onako usmene naredbe ili kako?

S: Budite precizni, na šta mislite?

A: Pa evo, konkretno, za sve ovo, recimo za postupanje prema gospodinu Kovačeviću, njemu kako da prenesete naredbe, onda, recimo, za ulaz u "Matador šped", da li vam je direktno Bogdan Pušić rekao šta bi trebalo da radite i kakve naredbe da prenesete?

S: Jedino naređenje, naravno načelnik UKP je bio redovno obaveštavan o svim proverama, jedino direktno naređenje je bilo ovo da nastavimo dalje provere dok tužilac pisanim putem ne stopira provere i to je naređenje koje sam preneo kolegi Kovačeviću (tužilac je, inače, na šta ima pravo po zakonu, usmeno naložio obustavu daljih provera, međutim, Simović je naredio da se to ignoriše, prim. aut.).

Republika.rs je već poslala veći broj pitanja vezanih za najnovija saznanja o ovom slučaju Tužilaštvu za organizovani kriminal i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ni na jedno, međutim, nismo dobili odgovor.

Republika

Foto: Srpski telegraf

Srpski telegraf 29. april 2022.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (8)

Loading
Miki

28.04.2022 23:27

Pusic je dobar i častan kolega i policajac bez mrlje i karijeri a ovo je normalna procedura u MUP u

Sebastijan

30.04.2022 09:08

@Miki - Eto mu prve mrlje. Vece od bilo koje. Uhapsiti kadar kao sto je Malesic, namestiti mu ovako sramno da sedi u zatvoru. Vreme ce pokazati, ali njegova mrlja ce ga zaprljati tako, da se nece oprati za zivota! Kadar kao sto je Slobodan...sramota je da je na saslusanju, a kamoli preko mesec dana u pritvoru.

Dragan

28.04.2022 23:28

Samo neka se hapsi jer je dosta kriminala

Laprdalo

28.04.2022 23:30

Zna se ko je od 2018 pokreno istragu protiv generala ali niko ne sme da ga spomjene