SKANDALOZNO KRŠENJE ZAKONA U SPECIJALNOM SUDU: Sudija sakrio žalbu Malešića, želi što duže da ga drži u pritvoru!

Autor:

Hronika

18.04.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahtev za ukidanje pritvora Siniši Petroviću podnet još 7. aprila, a on ga prosledio osam dana kasnije, mada je bio dužan da to učini odmah.

SKANDALOZNO KRŠENJE ZAKONA U SPECIJALNOM SUDU: Sudija sakrio žalbu Malešića, želi što duže da ga drži u pritvoru!

Foto: printscreen/youtube.com

Siniša Petrović, sudija za prethodni postupak specijalnog suda u Beogradu, na sve načine nastoji da generala Slobodana Malešića, pomoćnika direktora policije i načelnika novosadske policije, što duže zadrži u pritvoru, izjavio je za Srpski telegraf Malešićev advokat Veljko Delibašić.

- Mada smo kolega Vladan Živković i ja žalbu na određivanje pritvora do 30 dana podneli još 7. aprila, odluka još nije doneta iako je rok bio 48 sati, što je neshvatljivo, skandalozno i suprotno Zakonu o krivičnom postupku - kaže Delibašić.

BAHATOST

Prema njegovim rečima, žalba je podneta samo dva dana posle odluke o pritvoru, a sudija je trebalo odmah da je dostavi Krivičnom vanpretresnom veću. Međutim, to je učinio, prema odgovoru našem listu iz Višeg suda, tek 15. aprila, dakle osam dana kasnije! Podsetimo, Malešić i još trojica uhapšenih se terete za trgovinu uticajem i stvaranje organizovane kriminalne grupe.

- Šok je usledio 9. aprila, kada smo se raspitivali šta se sa žalbom dešava, i utvrdili da je Petrović nije prosledio, što je po zakonu bio dužan da uradi odmah. Potom smo svakodnevno urgirali da se odluka donese u zakonskom roku, ali je sudija uporno odbijao da postupi po zakonu, pa smo zatražili hitan sastanak s njim - objašnjava generalov advokat.

Na zaprepašćenje branilaca, umesto da ih primi i obavi službeni razgovor, sudija je u pisarnicu poslao saradnicu, koja im je rekla da on ne prima stranke i da sve što ih zanima mogu da pitaju nju.

- Zatim nam je dala skandalozno objašnjenje o Petrovićevom postupka. Naime, rekla nam je da sudija neće poslati spise i žalbu veću sve dok se ne uveri da su svi okrivljeni i branioci primili njegovo rešenje! Na insistiranje kolege Živkovića, koji se pozvao na zakon po kom se žalba dostavlja odmah i o njoj odlučuje u roku od 48 sati, odnosno da ne postoji nikakav osnov da se to odugovlači, odgovorila je da je to njegova praksa, koju ne želi da menja i koju će primeniti i u Malešićevom slučaju - šokiran je Delibašić.

BRUKA PRAVOSUĐA

On ocenjuje da se iza nezakonitog Petrovićevog ponašanja očigledno krije namera da se "o njegovom skandaloznom rešenju o pritvoru ne odluči na vreme, odnosno da se o njemu odlučuje što kasnije da bi odluka postala besmislena" i rešenje ostalo na snazi.

- Drugim rečima, posle nepotrebnog određivanja pritvora što nikako ne može da služi na čast srpskom pravosuđu usledilo je drastično kršenje zakona i neprihvatljivo prekoračenje rokova za odluku. Zbog toga sam od predsednika Višeg suda tražio da se preduzmu sve zakonske mere da bi se sudija Siniša Petrović naterao da radi u skladu sa zakonom - zaključuje advokat Delibašić.

Đukanović: Cilj je da ga slome

Republika

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

Vladimir Đukanović

Podsetimo, advokat Vladimir Đukanović je tokom gostovanja na TV Hepi prošle nedelje rekao da je plan da se Malešić što duže drži u pritvoru, baš pod izgovorom uticaja na svedoke, čija saslušanja mogu da traju unedogled.

- I ti tako sediš u pritvoru, tebe tamo slome, možda se neko javi i kaže: "Ja ću da priznam, ne mogu više". I onda, ako jedan iz grupe prizna, onda su svi ostali u problemu, bili krivi ili ne. Muka živa - rekao je Đukanović.

Odbili poligraf, maltretirali staricu

Od trenutka određivanja pritvora jasna je namera suda i tužilaštva da Malešića maksimalno zadrži iza rešetaka. Za svedoke su pozvani maltene svi koji su ga poznavali sa ciljem da se saslušanja otegnu i držanje u pritvoru opravda tačkom dva o mogućem uticaju na svedoke.

Takođe, tužilaštvo je u Beograd na saslušanje pozvalo i Malešićevom brata i 87-godišnju bolesnu i teško pokretnu majku, koja je morala da prevali put od 600 kilometara od Prijepolja i nazad. A sve to uprkos činjenici da se znalo da će porodica iskoristiti pravo da ne svedoči protiv bliskog rođaka, što su istog dana i učinili.

Pritvor Malešiću je određen na osnovu tri tačke: opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke i ponavljanja krivičnog dela, što njegov branilac smatra skandaloznim.

- Radi se o porodičnom čoveku koji ne želi, a i nema gde da beži i redovno se odazivao pozivima suda. Takođe, on je tužilaštvu predložio da bude saslušan na poligrafu, što je odbijeno - rekao je Delibašić odmah po određivanju pritvora.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Crni

18.04.2022 20:28

Mislim da nikome nije jasano slobodno sudijsko uverenje npr i rokovi npr ako imam Ja kao stranka rok i trpim posledice za sta god onda mora i sud odnosno sudija npr prvi put suspenzija, novcana kazna i trajno udaljavanje iz suda po automatizmu i ne moze biti advokat. Uostalom ako neko uradi sta god tuzilac navede clan zakona i sudija se ne slozi ali mora da radi po tuzbenom zahtevu. To u prevodu znaci da treba promeniti zakon da za delo to i to ides automatski u pritvor xx dana, nema uverenja ili sl vec je propisano i tacka. Ko god se ogresi ima sankcije ali ne na racun budzeta Srbije kao za Miskovica vec se placa iz budzeta Suda. Kada se ne ostavlja veliki prostor za razmisljanje lakse se radi

Zoran

19.04.2022 09:49

E o ovom vam pišem najveća bagra je u vlasti rade sta hoce jel država ih štiti