RAT ĆE TRAJATI 5 GODINA! Crne prognoze sustižu jedna drugu! Ovo je jedina stvar oko koje se trenutno slažu Rusi, Ukrajinci, Amerikanci i Evropljani!

Autor: B. KAŠANSKI-K.ILIĆ

Vesti

27.03.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ratni sukobi i haos, iako se svi nadamo drugačijem ishodu, mogli bi da potraju jako dugo.

RAT ĆE TRAJATI 5 GODINA! Crne prognoze sustižu jedna drugu! Ovo je jedina stvar oko koje se trenutno slažu Rusi, Ukrajinci, Amerikanci i Evropljani!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden razgovarao sa Zelenskim o Vladimiru Putinu

Sudeći prema najnovijim porukama iz Moskve, možda i punih pet godina.

Crne prognoze u ovom trenutku su jedino u čemu se slažu svetski državnici iz Rusije, Amerike, Evrope, a u izrazito zabrinutom tonu govori i naš predsednik Aleksandar Vučić. Da za to ima i te kako razloga, potvrđuju i sagovornici Srpskog telegrafa i Republike, eksperti za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Tokom boravka u Poljskoj prethodnih dana šef Bele kuće Džozef Bajden, bez mnogo okolišanja, poručio je da "treba da se pripremamo na dugotrajnu borbu, na dugotrajan rat...". Time je samo ogolio ono čega smo se svi pribojavali i nadovezao se na slična predviđanja.

RAZNI FRONTOVI

A koliko bi to dugo moglo da bude, možemo zaključiti iz objave koja je došla s druge strane - iz Moskve. Izrekao ju je jedan od najuticajnijih ruskih senatora Aleksej Puškov, poznat i kao neko ko često služi da prenese poruke Vladimira Putina umesto njega.

Danak krizi: Amerika uvodi novi porez bogatašima

Plaču ruski oligarsi širom sveta, ali se preznojavaju i američki bogataši. Bela kuća će danas predstaviti plan za uvođenje minimalnog poreza za milijardere u okviru budžeta za 2023.

Prvi put će 700 najbogatijih Amerikanaca plaćati direktan porez, piše Vašington post, pozivajući se na pet izvora i administrativni dokument u koji je imao uvid. To je, naravno, povezano sa svetskom krizom, izazvanom zbivanjima u Ukrajini.

Milijarderi će morati da plate razliku između onoga što su do sada plaćali i stope od 20 odsto, a oni koji već plaćaju više od 20 odsto neće dugovati dodatne poreze. Kako se navodi u dokumentu, plan predsednika Džoa Bajdena o minimalnom porezu od 20 odsto obuhvatiće sva američka domaćinstva sa dohotkom većim od 100 miliona dolara godišnje.

Bela kuća procenjuje da bi uvođenjem novog poreza prihodi u narednih 10 godina bili povećani za oko 360 milijardi dolara.

- Rusija se pokazala kao nezamenljiv igrač na svetskom energetskom tržištu i tako je donela presudu zapadnom svetu. Glavna bitka za novi svetski poredak vodi se na energetskom frontu. Neko se nadao da će snabdevanje gasom iz Rusije zameniti nabavkom iz Katara. Pogledajte šta su rekli iz Katara. Kažu da će Evropi biti potrebno najmanje od pet do sedam godina da zameni ruski gas - naveo je Puškov.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

Kako su protumačili zapadni mediji, ali i pojedini ruski, suština izjave Puškova u stvari je pominjanje vremenskog perioda od pet do sedam godina. To je protumačeno tako da u Moskvi smatraju da u tom periodu mogu da preduzimaju šta god žele, bez ozbiljne opasnosti da ostanu bez ovog ogromnog izvora prihoda.

Da je takvo tumačenje utemeljeno, pokazuje i jučerašnja izjava predsednika Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera. On je ocenio da se treba pripremiti za dug rat u Ukrajini:

- Ne vidim znake da će se ovaj rat uskoro završiti. Verovatno će trajati dugo i mi ćemo biti strpljivi.

Isto to kazao je juče i naš predsednik Aleksandar Vučić, komentarišući Bajdenovu izjavu i novu realnost u kojoj se našao svet.

Ukrajinci: Rusi prave Južnu i Severnu Koreju


Rusija pokušava da podeli Ukrajinu na dva dela da bi stvorila region pod kontrolom Moskve pošto nije uspela da zauzme celu teritoriju naše zemlje, tvrdi šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov.

- U stvari, to je pokušaj stvaranja Severne i Južne Koreje u Ukrajini - pojasnio je Budanov i naveo da će Ukrajina uskoro pokrenuti gerilski rat na teritorijama koje drže ruske snage, prenosi agencija Rojters.

- Od svega što je rekao Bajden najviše me zabrinjava izjava da treba da se spremimo na dugotrajni rat. U prvom razgovoru sa Bajdenom shvatio sam da on ima tim koji ga izuzetno priprema i kada on nešto kaže, to nije slučajno. Izjava predsednika SAD govori da situacija oko Ukrajine ide u pravcu novih sukoba - objasnio je Vučić i dodao:

- Ne radi se samo o jednom delu vojničkog sukoba u Ukrajini jer taj deo može biti okončan, ali se postavlja pitanje šta onda. Izbio je ponovo sukob u Nagorno Karabahu, u koji su upleteni ne samo Jermenija i Azerbejdžan već i Rusija. Sada čekajte još jednu tačku bilo gde u svetu, pa ne možete više govoriti o regionalnim, kontinentalnim, nego svetskim sukobima.

Jakšić: Ušli smo u drugi hladni rat, kriza će trajati

Boško Jakšić, novinar i politički analitičar, za Srpski telegraf siguran je da će sve potrajati:

- Ovo će sigurno potrajati, pre dve nedelje sam napisao da je ovo ulazak u drugi hladni rat, koji će trajati, i trajaće kriza, i to ne samo oko energenata već i oko nekih drugih stvari. Ne znam koliko bi moglo da traje oslobađanje Evrope od zavisnosti od ruskih energenata, ali cenim da iziskuje mnogo vremena da se to sve prebaci sa jednog izvora na drugi.

Novi sukob u Nagorno Karabahu Jakšić tumači kao dodatno zaoštravanje:

- To može biti jedna vrsta dodatnog pritiska, u jednoj ovakvoj situaciji se koristi sve što je na raspolaganju, šire se frontovi, to je samo znak da se situacija zaoštrava i da se ne smiruje.

JEDNOSTRAN IZBOR

Vratimo se sad malo unazad, pa se prisetimo i nedavnih reči francuskog predsednika Emanuela Makrona, koje se savršeno uklapaju u ceo ovaj crni mozaik.

- Rat se vratio u Evropu. Ovaj rat je jednostrano izabrao Putin. Ovaj rat će trajati i sve krize koje slede ostaviće trajne posledice. Moramo da se pripremimo - izjavio je Makron.

Jasmina Andrić: Kraj nije blizu, sukob se odvija na više platformi

Republika

Foto: Printscreen

 

 

Jasmina Andrić, stručnjak za bezbednost, za naš list ocenjuje da se sukob odvija na više platformi i da se to ne može rešiti brzo:

- Očekujem da će potrajati ova kriza i mislim da je Rusija spremna na to, što najbolje pokazuje činjenica da je organizovala svoj sistem plaćanja, ima svoju internet mrežu... Ne vidim zasad nervozu sa ruske strane ni po pitanju sankcija, što znači da su i o tome razmišljali.

Naša sagovornica smatra da će pritisci Zapada biti sve veći, te će se sve preliti na ekonomiju, medije, u sajber prostor...

- Više je platformi preko kojih se sukob odvija i izvesno je da rešenje ne može doći u skorijem periodu. Veliki broj država se priključuje jednoj ili drugoj strani i čini se da smo već u neko vrsti trećeg svetskog rata - zaključuje Andrićeva.

Više o ratu u Ukrajini čitajte na našem blogu.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading