NIKO NE ZNA GDE JE ŠOJGU: Misterija trese Moskvu - Putin lažirao snimak s ministrom odbrane?

Autor:

Vesti

25.03.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Misterija nestanka ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, jednog od najbliskijih saveznika, saradnika i prijatelja predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, poprimila je enormne dimenzije.

NIKO NE ZNA GDE JE ŠOJGU: Misterija trese Moskvu - Putin lažirao snimak s ministrom odbrane?

Foto: Tanjug/AP

To se dogodilo nakon što su zapadni mediji objavili tvrdnje da je Kremlj najverovatnije lažirao snimak na kom se ministar pojavio u javnosti u četvrtak, čak 13 dana nakon što od njega, kako su primetili mnogi, nije bilo ni traga ni glasa, a što je zbunjujuće, imajući u vidu njegovu funkciju i važnost uloge u trenutnom rusko-ukrajinskom ratu.

Zapadni mediji su prethodnih dana nizali tekstove u kojima su isticali da se sa Šojguom nešto čudno dešava, te da nije viđen od 11. marta, kada je učestvovao u video-sastanku s predsednikom i ostalim zvaničnicima u vladi. Kako bi prekinuli spekulacije, pa i navode da se ministar povukao zbog problema sa srcem, ruska agencija RIA Novosti objavila je kratak snimak sa najnovijeg onlajn Putinovog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, ističući da je na njemu učestvovao i Šojgu.

Gotovo svi portali širom sveta, među kojima je prvi Rojters, jedan za drugim objavili su vest da je ministar ipak "isplivao na površinu" i da je, sudeći po izgledu, s njim sve u redu. Ipak, oštro oko novinara Dejli mejla primetilo je da sa snimkom nešto nije u najboljem redu i da Šojguov "nastup", ali i odeća, izgledaju identično onome što je već viđeno tokom prethodnog video-sastanka 11. marta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Putin i Šojgu

 

- Snimak koji su objavili ruski državni mediji navodno prikazuje Šojgua tokom razgovora putem aplikacije Zum s Vladimirom Putinom u četvrtak. Ali postavlja se pitanje da li je njegovo pojavljivanje u stvari uzeto sa starog snimka - navodi Dejli mejl, ističući da je sumnjivo što se na početku zapisa Šojgu nije pojavio kad i ostali učesnici sastanka.

- U trenucima pre nego što se Šojgu pojavio, njegov ekran je bio crn i slika se tresla nekoliko sekundi, uprkos tome što su se svi drugi zvaničnici već uveliko uključili. Klip nije sadržao audio-zapis, pa se ne zna da li je Šojgu išta rekao - primetili su novinari Dejli mejla, što je pokrenulo salve spekulacija na društvenim mrežama.

 

- Izgledalo je kao da su tamo samo postavili njegovu fotografiju - glasi jedan od mnogobrojnih komentara ispod misterioznog snimka, pri čemu su pojedini korisnici Tvitera otišli toliko daleko u tvrdnjama da je ruski ministar već smaknut.

Ista pozadina, odeća i kravata, kao 11. marta

Brojni mediji primetili su da je najsumnjivija činjenica s novoobjavljenim snimkom Sergeja Šojgua ta što je on u identičnom odelu i s istom kravatom, kao i na video-zapisu od 11. marta, čime je Dejli mejl doveo u pitanje njegovu autentičnost. Takođe, Šojgu se nalazi ispred identičnog enterijera, pa su mnogi prokomentarisali kako je definitivno neobično da se toliko stvari poklopi sa snimkom objavljenim 13 dana ranije.

Inače, nepojavljivanje ruskog ministra odbrane u medijima, u trenucima dok se na tlu bivše republike SSSR odvija pravi užas, možda i ne bi bilo toliko neobično da mnogi izvori iz samog vrha Kremlja nisu preko Andreja Soldatova, stručnjaka za ruske vojne i bezbednosne službe, i Vladimira Osečkina, prognanog ruskog aktiviste, posvedočili da se u Moskvi nešto žestoko kuva.

U pritvoru i general Putinovih Rosgvardija snaga?

Zapadni mediji preneli su da je od početka navodnog fijaska ruske vojske na ukrajinskom tlu u nemilost Vladimira Putina palo više od 15 visokih vojnih zvaničnika, a da je poslednji među njima Roman Gavrilov (45). Reč je o zameniku šefa Putinovih Rosgvardija snaga, to jest Nacionalne garde. Tvrdi se da je Gavrilov navodno bio krtica i širio tajne informacije neprijatelju, kao i da je "protraćio preko potrebno gorivo".

Navodno je Putin pobesneo na saradnike, pre svega na ministra odbrane i brojne generale, zbog velikih gubitaka koje ruska armija trpi u Ukrajini, pri čemu zapadni mediji, pozivajući se na podatke američkog ministarstva odbrane, tvrde da je u konfliktu dosad ubijeno čak i do 15.000 Rusa. A Šojgu je, kako se navodi, pao u nemilost i nakon što je njegova mlađa ćerka Ksenija Šojgu na internetu objavila fotografiju na kojoj pozira s bebom, pri čemu im boje na odeći čine ukrajinsku zastavu.

Viđen za Putinovog naslednika

Republika

Foto: Tanjug/AP

Putin i Šojgu

- Sergej Kužugetovič Šojgu rođen je 1955.

- bio je dugogodišnji ministar za vanredne situacije i gubernator Moskovske oblasti

- potpredsednik je Visokog saveta Jedinstvene Rusije

- nosilac zvanja heroj Ruske Federacije

- po profesiji je građevinski inženjer i magistar ekonomskih nauka

- godinama su ga mnogi videli kao naslednika Vladimira Putina

Republika

Foto: Tanjug/AP

Putin i Šojgu

 

- član je hokejaške ekipe CSKA

- tokom Međunarodnog takmičenja u tenkovskom biatlonu nadomak Moskve u julu 2017. probao je srpsku pršutu, ražnjiće i ćevape

- tada nije hteo da proba šljivovicu jer, kako je rekao, više voli dunjevaču i pelinkovac

- gitarista je, slikar, kolekcionar srednjovekovnog oružja i stručnjak za istoriju

- govori devet jezika, među kojima i japanski i turski

Osim toga, kako tvrdi Soldatov, Kremlj se našao u velikim problemima i nakon što su navodno poverljivi ruski dokumenti o planovima za invaziju na Ukrajinu dospeli u ruke Britanije i SAD, zbog čega je Putin, osim sa vojnim vrhom, ušao u žestok obračun i sa čelnicima Federalne službe bezbednosti (FSB), pa i sa samim direktorom te službe, Aleksanderom Bortnikovim. Tvrdi se da su mnogi obaveštajci već uklonjeni s položaja, a neki čak i stavljeni u kućni pritvor.

Rusi tvrde: Izgubili smo 1.351 vojnika

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Američko ministarstvo odbrane, pozivajući se na izvore obaveštajnih službi, saopštilo je da je od početka jednomesečnog rata u Ukrajini Rusija izgubila između 7.000 i 15.000 vojnika, međutim, Sergej Rudskoj, šef glavne operativne uprave Generalštaba oružanih snaga Ruske Federacije, tvrdi da je situacija potpuno drugačija. Prema njegovim rečima, u sukobu je stradao 1.351 vojnik, dok ih je 3.825 ranjeno. Podsetimo, američki podatak je Zapadu služio kao opravdanje za tvrdnje da je Vladimir Putin zbog ogromnih gubitaka besan na saradnike.

Podsetimo, povodom Šojguovog "nestanka" u četvrtak se oglasio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, navodeći da je razumljivo da ministar odbrane u trenutnoj situaciji ima mnogo toga na pameti, te da nije u mogućnosti da neprestano bude u medijima. Najnovije spekulacije o lažiranim snimcima, međutim, iz Moskve još niko nije komentarisao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Vida

09.04.2022 11:27

Putin=Staljin