PUTIN PRAVI RATNU TVRĐAVU: Ovo je plan Moskve za narednih 20 GODINA!

Autor: Dejan KATALINA

Vesti

03.03.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je druga, oružana verzija okončanja Hladnog rata, drugim sredstvima i s drugim posledicama.

PUTIN PRAVI RATNU TVRĐAVU: Ovo je plan Moskve za narednih 20 GODINA!

Foto: youtube.com/printscreen

Vojna intervencija u Ukrajini je prvi korak ka svetskoj dominaciji i izbacivanju iz igre NATO i Sjedinjenih Država, smatraju analitičari. Oni navode da je reč o realizaciji plana koji je ruski predsednik sa svojim najbližim saradnicima pripremao najmanje desetak godina i čiji je plan da Rusija izađe iz senke Zapada, te zauzme mesto moćne sile koju je izgubila završetkom Hladnog rata nakon Perestrojke. Putin vraća velikoj ruskoj naciji moć koja joj nesumnjivo pripada, cene geopolitički analitičari.

- Ovo čemu sada prisustvujemo jeste druga, oružana verzija okončanja Hladnog rata, drugim sredstvima i s drugim posledicama. Ako smo pre 30 godina imali umiljatu Rusiju, koja se prikradala pod skute Zapadu, danas imamo Rusiju s opasnim licem; ako je tada bila Rusija, koja se širom otvorila svetu, danas je to Rusija, koja se pretvara u naoružanu tvrđavu - objašnjava publicista Dragan Bisenić.

On smatra da je Putin vrlo ozbiljan u svemu što kaže, pa čak i kad je reč i o veoma ozbiljnim pretnjama.

- Dok je pre 30 godina Rusija očekivala razumevanje od Zapada, današnja Rusija je spremna da od ostatka sveta napravi Tjenanmen, ukoliko bude suočena s još jednom pretnjom ili već uobičajenim nipodaštavanjem.

Razjašnjavajući konflikt u Ukrajini, Bisenić smatra da će "Rusija ići do kraja" i da će to izazvati najveće promene u Evropi s kojima će se suočiti ova generacija čovečanstva.

- Ukoliko Rusija uspe u onome što je naumila, a to je da na vojni način stavi Ukrajinu pod svoju kontrolu, onda je ona učinila istorijski korak koji do sada nije viđen, a koji znači potpuni prekid sa Zapadom, a u prvom redu s Evropom, za naredne decenije. To će biti najveća promena toka evropske istorije s kojom će da se suoči ova generacija čovečanstva. Ukoliko ne uspe u onome što je počela, posledice će biti podjednako kolosalne jer će se Rusija naći na ivici istorijske beznačajnosti - zaključuje Bisenić.

Srđan Graovac, analitičar Centra za društvenu stabilnost, kaže za Srpski telegraf da Rusija želi da povrati "istorijsku" ulogu.

- Strateški cilj Rusije u 21. veku jeste stvaranje ruskog sveta, a to je ono što je Putin više puta govorio, istorijska Rusija, bilo carska ili sovjetska, to želi da povrati - zaključuje Graovac.

Francuska hoće da formira evropsku vojsku

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da Evropa neće moći da se brani bez "prave evropske vojske".

- Moramo da imamo Evropu koja će moći da se brani, ne samo oslanjajući se na SAD - poručio je Makron.

Makron je rekao da je potrebna "snažna i suverena Evropa" da bi se odbranili evropski interesi protiv Kine, Rusije, "pa čak i SAD", kao i "internet-giganata".

Francuski predsednik je poručio da želi da okupi proevropske pokrete na izborima za Evropski parlament sledeće godine, upozorivši na porast nacionalizma u Evropi.

- Svuda u Evropi nacionalizam je u porastu. Oni igraju na kartu straha drugih, žele da zatvore granice. Samo zato što su izabrani, ne znači da ne mogu da se borim protiv njihovih ideja - naglasio je Makron.

Eskobar: Podrška Srbiji

Republika

Foto: ST/N.PANČIĆ

Gabrijel Eskobar

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da su SAD uvek podržavale integraciju Srbije u EU, kao i to da je Balkan jedan od najbrže rastućih delova Evrope.

Eskobar se putem video-linka obratio na početku šestog ciklusa Akademije za mlade lidere, koju organizuje Kongres srpsko-američkog prijateljstva, naglasivši da je Srbija već deo Evrope jer su njene vrednosti - ekonomija, istorija i kultura, evropske.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Dejan

03.03.2022 19:23

Dugo nisam cuo vecih gluposti od ovih izjava ... Putina ce njegovi srediti kao i Slobu .. zivi bili pa videli

Odgovori 4 38
patriotkinja

04.03.2022 00:01

@Dejan - Русија није Србија дуго је чекала овај тренутак и дошао је треба да се сва неправда учињена православним народима исправи.

Odgovori 27 3
Aleksa

04.03.2022 13:19

@Dejan - Veću glupost nisam dugo pročitao, a ovaj tvoj komentar prednjači......

Odgovori 11 4
SNIPER

03.03.2022 19:25

Kakva divna poruka od Eskobara. ali sve mi to lici na sargarepu na dugackom stapu ili LIPSI MAGARCE DO ZELENE TRAVE ! A evropi bi bi bilo bolje da se kurtalise Amerikanaca i da ih oteraju kuci , narocito iz okupirane Nemacke koju Amerika koristi kako bi destabilizovala Evropu.

Odgovori 40 1