PUTINOV DAN D JE 5. MART: Predsednik Rusije besan, mislio da će sve biti gotovo za četiri dana

Autor: Nemanja VLAČO

Vesti

27.02.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bezbednjaci iz Kijeva tvrde da agresija na Ukrajinu Ruse košta 20 milijardi dolara dnevno, a ako za deset dana ne ostvare ratne planove, ponestaće im novca, oružja i resursa

PUTINOV DAN D JE 5. MART: Predsednik Rusije besan, mislio da će sve biti gotovo za četiri dana

Foto: youtube.com/printscreen/Tanjug/AP

Neimenovani pripadnik ukrajinske tajne službe dostavio je estonskom evroparlamentarcu Rihu Terasu izveštaj o sastanku koji je ruski predsednik Vladimir Putin održao s oligarsima na Uralu, a na kojem je šef Kremlja navodno besneo pošto njegovi ratni planovi u agresiji na Ukrajinu ne idu onako kako je očekivano.

Zahvalio ruskim specijalcima u Ukrajini

Putin je juče zahvalio Snagama za specijalne operacije (SOF) za vojnu dužnost koju obavljaju u Ukrajini.

- Želim da zahvalim komandi, pripadnicima SOF, veteranima na vernosti, besprekornoj službi u ime naroda Rusije i naše velike otadžbine - rekao je ruski predsednik.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Vojska Rusije

Teras, koji je od 2011. do 2018. bio komandant estonske vojske, na Tviteru je objavio da se Putin našao u problemu jer mu napad na Ukrajinu ne ide onako brzo kako je on mislio da će napredovati. On je, pozivajući se na ukrajinskog bezbednjaka, preneo da se Putin sastao s oligarsima, koji su pogođeni zapadnim sankcijama, da bi osigurao da niko od njih ne pobegne iz Rusije.

Ogromni redovi pred bankomatima u Moskvi

Da nisu samo Ukrajinci u panici i strahu zbog Putinove odluke da izvrši napad na ovu zemlju, već su se prepali i stanovnici Rusije, ilustruje i scena ispred bankomata u Moskvi. Na snimku iz ruske prestonice od juče ujutru vide se redovi u kojima su stotine ljudi koji čekaju da podignu novac.

- Putin je besan, mislio je da će celokupni rat biti lak i da će sve biti gotovo za od jednog do četiri dana - piše u objavi Terasa, koji je priložio i faksimil dokumenta za koji tvrdi da je dobio od Ukrajinaca.

U dokumentu se navodi da Rusi nisu imali taktički plan za napad na Ukrajinu.

Ruska centralna banka: Uprkos izbacivanju iz SWIFT, sve radi normalno

Centralna banka Rusije saopštila je juče da ima sve neophodne resurse i instrumente da održi finansijsku stabilnost i obezbedi neprekidan rad finansijskog sektora u toj zemlji, a povodom odluke Zapada da određene ruske banke isključi iz globalnog međubankarskog sistema SWIFT.

- Banka Rusije će bankama neprekidno obezbeđivati gotovinsku i bezgotovinsku likvidnost u rubljama - piše u saopštenju u kojem se navodi i da su "sva sredstva klijenata na računima sigurna i dostupna u svakom trenutku".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Eksplozija

- Rat ih košta oko 20 milijardi dolara dnevno. Raketa imaju za još najviše tri-četiri dana, štede na njima. Nedostaje im oružja, fabrike fizički ne mogu da ispune toliko narudžbina za izradu oružja. Puške i municija su najviše što mogu da naprave - stoji u dokumentu.

Šef MI-6: Rusi potcenili Ukrajince

Ričard Mur, šef britanske tajne službe MI-6, veruje da će se pokazati da Rusija ne može da dobije rat u Ukrajini jer Putin nikada neće odneti političku pobedu nad susednim narodom.

Dejli mejl preneo je da Mur nagoveštava da će Putinove snage u Ukrajini doživeti neuspeh jer je potcenio njenu vojnu snagu.

Teras navodi da Rusija novo oružje može da proizvede za tri-četiri meseca, ako i tada pošto nemaju sirovina i dodaje da je pre ruska vojska nabavljala oružje uglavnom iz Slovenije, Finske i Nemačke, što je sada stopirano.

Lukašenko se sprema da objavi rat Ukrajini?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da je razgovarao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, ali nije izneo detalje razgovora. Andrij Zagorodnjuk, bivši ministar odbrane Ukrajine, tvrdi da se Belorusija sprema da objavi rat Ukrajini. Lukašenko je ranije negirao da beloruska vojska učestvuje u operaciji koju je Rusija pokrenula u Ukrajini, ali je juče rekao da su u Ukrajini počeli da napadaju Beloruse i upozorio da bi to moglo da ga primora na izvođenje specijalne operacije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko

- Sukob koji je izbio u Ukrajini nije ništa... Ne bih to sada ni nazvao ratom, to je sukob. Za dan-dva biće rat, a za tri dana pokolj - rekao je Lukašenko.

On je poručio da će se Belorusija obratiti Rusiji, sa zahtevom da joj se vrati nuklearno oružje ukoliko SAD postave nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, a ocenio je i da zapadne sankcije prema Rusiji vode u treći svetski rat.

- Ako Ukrajina uspe da se uspešno odupre Rusima deset dana (do 5. marta), onda će Rusi morati da uđu u pregovore zato što nemaju novca, oružja ili resursa. Ipak, prema sankcijama su ravnodušni - tvitovao je estonski poslanik Evropske narodne partije.

Kremlj: Izrael ponudio posredovanje između Rusije i Ukrajine

Iz Kremlja je juče saopšteno da je izraelski premijer Naftali Benet ponudio u razgovoru s Putinom posredničke usluge Izraela da bi bila obustavljena borbena dejstva u Ukrajini. Navodi se da je ruski predsednik obavestio Beneta o toku specijalne vojne operacije u susednoj zemlji, a razgovor je obavljen na inicijativu izraelske strane.

 

- Ruske snage za specijalne operacije su u blizini Kijeva od 18. februara. Cilj je bio da zauzmu Kijev i postave marionetski režim. Pripremali su provokacije protiv nedužnih civila, žena i dece, kako bi posejali paniku. To je njihov adut. Celokupni ruski plan zasniva se na širenju panike da bi se civili i oružane snage predale, a (predsednik Volodimir) Zelenski pobegao. Očekuju da se Harkov prvi preda da bi ostali gradovi sledili njegov primer i tako izbegli krvoproliće - preneo je Teras dokument i dodao su Rusi šokirani žestokim otporom na koji su naišli.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
sasa

28.02.2022 12:15

Rusi nabavljali oruzje iz slovenije???

Viktor

28.02.2022 12:42

@sasa - Hahaha šta pišu budale

Odgovori 16 2
PEDJA

01.03.2022 09:52

RECIMO DA DANAS PRAVIM SVADBU, SPREMAM SE GODINAMA DA OZENIM SINA , POZOVEM GOSTE, IIII NEMAM HRANE I PICA DA IH UGOSTIM, IMA SAMO ZA PRVIH SAT VREMENA SVADBE.... HAHAHA O CEMU VI PISETE, PA MI IMAMO PREKO STO INTERKONTINENTALNIH RAKETA STO SU NAM OSTALE OD JNA, A VI PRICATE O RUSIJI OD KOGA KUPUJE NAORUZANJE BLALABLA I DA NE MOZE DA IZDRZI U UKRAJINI VISE OD PET DANA. ALOOO NE PRICATE VI OVDE O PALESTINI, IZRAELU NEGO O SVETSKOJ SILI RUSIJI, KOJA MOZE DA SRAVNI AMERIKU ZA DVA DANA

Odgovori 11 4
Vlade

01.03.2022 18:05

Nebih ja rekao da do 5 marta imaju rakete ali niste naglasili koje godine 2030. Mislite da bi krenuli sa malo raketa. Smesno!

Odgovori 10 1