ŽUTA HOBOTNICA! BIVŠA VLAST U PANICI: "Rio Tinto" snimao političare kojima je DAVAO PARE!

Autor: B. K. - T. B.

Vesti

21.01.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britansko-australijska kompanija ima zapise o svim sastancima i razgovorima od 2006. do 2012.

ŽUTA HOBOTNICA! BIVŠA VLAST U PANICI: "Rio Tinto" snimao političare kojima je DAVAO PARE!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dragan Đilas i Vuk Jeremić

"Rio Tinto" je snimao sve sastanke i razgovore u Srbiji, saznaje Srpski telegraf. To uključuje, prema informacijama do kojih smo došli, i susrete svojih zvaničnika s političarima u vreme kada je ova britansko-australijska kompanija dolazila ovde (2006) i sve do usvajanja prostornog plana (2012) koji im je bio podloga za sve što su radili u našoj zemlji. Sada, nakon svega što se desilo, ozbiljno razmišljaju da publikuju snimke na kojima se vidi da daju pare političarima.

Taj prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit od 13. februara 2012. prekjuče je ukinula Vlada Srbije i tome, praktično, "Rio Tintu" uručila povratnu kartu iz naše zemlje i okončala projekat "Jadar" iako ovaj, praktično, nije ni započeo. Od tog trenutka, međutim, počelo je nešto drugo - panika pripadnika bivše vlasti koji su od "Rio Tinta" uzeli milione za određene dozvole za istraživanje, takozvana istražna prava.

Kako objašnjava sagovornik našeg lista, i sam visokopozicioniran u vlasti između 2006. i 2012, do izbora na kojima su pobedili naprednjaci, još tada se mnogo pričalo o načinu na koji je "Rio Tinto" inicijalno došao do prvih papira na osnovu kojih je i ušao u ceo projekat.

- Ja sam se bavio nekim drugim resorima, međutim, stigli su do mene glasovi, pre svega, iz moje tadašnje stranke, da su Australijanci, mada mislim da je preciznije reći Britanci, našli prečicu do nekih dozvola, podmazali gde treba i određeni zakonski propisi su izmenjeni i neke dozvole izdate. Znam i za najmanje dva slučaja u kojima s puno osnova mogu da mislim da su ministri ili neko drugi u sistemu ministarstva, što je manje verovatno, uzeli mito - objašnjava naš sagovornik.

Republika

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Aleksandar Vučić

Nemam dokaz, ali postoji osnovana sumnja

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i sam je izneo ozbiljne sumnje o tome šta se događalo u vreme bivše vlasti.

- Ja nikada nikoga iz "Rio Tinta" nisam ni video ni sreo. Ni u kafani ni u kući. Meni ni dinara nisu dali. Ja nemam dokaz da su njima dali pare sada, toliko godina kasnije, ali znam kako to funkcioniše. Da dobiju istražna prava, na osnovu čega? Postoji opravdana sumnja da su primili novac jer sam siguran da nije normalno da nekome to date, a da država Srbija ne dobije ni dinar za to - rekao je šef države tokom gostovanja na RTS.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je "Rio Tinto", prema pouzdanim informacijama do kojih je došao Srpski telegraf, sve svoje razgovore, od beznačajnih do onih sa na najvišim funkcionerima države, snima. Ti snimci, nema nikakve sumnje, postoje i zbog njih, takođe nema sumnje, mnogi od pre dva dana nikako ne mogu mirno da spavaju.

- Ne znam kakve su namere "Rio Tinta" i hoće li posegnuti za ovim snimcima u znak osvete što moraju da odu, tek pojedinim političarima sigurno nije dobro ovih dana. Slutim, da ne kažem znam, i koji su, a da li će saznati i javnost, zavisi od "Rio Tinta" - zaključuje izvor Srpskog telegrafa.

Ljuban Karan, nekadašnji pukovnik KOS, ističe da bi bilo izvanredno kada bi "Rio Tinto" objavio te podatke:

- S obzirom na to da je aktuelna vlast stavila tačku na njihovo poslovanje u Srbiji, ne bi me iznenadilo da "Rio Tinto" čelnici bivše vlasti, koji sada protestuju, ukoliko pobede, vrate. Ono što je takođe moguće jeste i to da iz "Rio Tinta" ucenjuju ove koji protestuju baš tim snimcima, tražeći da svrgnu s vlasti postojeću političku garnituru i omoguće im da se vrate u Srbiju.

Republika

Foto: Printscreen/youtube

 

Došli u vreme Koštunice

U Vladi koja je vodila Srbiju od 2004. do 2007, dakle u vreme dolaska "Rio Tinta" i izdavanja prvih dozvola, bili su, između ostalih, premijer Vojislav Koštunica, Mlađan Dinkić (finansije, do 2006), Radomir Naumov (Ministarstvo rudarstva), Velimir Ilić (Ministarstvo za kapitalne investicije).

Aleksandar Marković, narodni poslanik SNS, ističe da nimalo ne sumnja u to da postoje i tajni aranžmani bivšeg režima i "Rio Tinta".

- Činjenica je da su došli u Srbiju za vreme bivše vlasti i da su upravo tada postignuti svi ključni dogovori. Jedva čekam da se obelodani da li je u tim dogovorima bilo i nekih sumnjivih i koruptivnih radnji - kaže Marković.

Branko Radun, politički analitičar, ima sledeći komentar:

- Ukoliko bi "Rio Tinto" objavio takve podatke, to bi, sasvim sigurno, bilo veoma nezgodno za neke čelnike prošle vlasti. Međutim, nisam baš sasvim siguran da će kompanija to uraditi, iz svojih razloga, jer bi to moglo da šteti njihovoj reputaciji, naročito u nekim drugim zemljama gde posluju.

Evo ko je 2011. i 2012. (do izbora) bio na ključnim mestima

Boris Tadić - predsednik Srbije

Mirko Cvetković - premijer

Dragan Đilas - potpredsednik DS, gradonačelnik Beograda, gospodar medijske scene preko svoje "Dajrekt medije"

Vuk Jeremić - šef diplomatije

Mlađan Dinkić - potpredsednik Vlade, ministar ekonomije i region. razvoja (do 2011)

Dušan Petrović - ministar poljoprivrede (od 2011)

Petar Škundrić - ministar rudarstva (do 2011)

Oliver Dulić - ministar zaštite sredine i prostornog planiranja

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Lopi

21.01.2022 19:19

Videće se ko je uzeo pare pa sad ćuti

Odgovori 17 3
Julija

21.01.2022 19:48

Bas mi je drago sto se sve polako otkriva u vezi sa kompanijom Rio Tinto i sto ce ovaj narod konacno saznati pravu istinu.

Odgovori 21 2
Lily

21.01.2022 20:24

Neka pokazu.

Odgovori 19 2
Vanja

21.01.2022 20:42

Žuti se obogatili na račun Rio Tinta, a sad organizuju proteste protiv njega...

Odgovori 26 4