Konačni obračun: Poslednja bitka velikih za Srbiju!

Autor:

Vesti

26.04.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je odsudna bitka velikih sila za Srbiju. Amerika, Rusija, Nemačka i Velika Britanija na Balkanu odmeravaju snage, pokušavajući, svako vođen svojim interesima, da ostvare presudan uticaj, a glavni zalogaj je upravo naša zemlja.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Foto: Ilustracija

Do kraja godine, kako tvrde dobro obavešteni sagovornici iz diplomatskih krugova, videće se ko je u ovoj geostrateškoj igri najjači. Najveći ulog, svakako, odnosi se na rešavanje pitanja Kosova i po njegovom razrešenju sve će biti jasno.

- Ovo su dani raspleta, pre svega kada je u pitanju status KiM. Nakon povratka srpske delegacije iz Kine i sastanka sa Đinpingom i Putinom slede sastanci u Berlinu 29. aprila, kada će predsednik Vučić pričati sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom, a biće prisutni i najviši predstavnici Prištine. Sve to samo je deo velike bitke koju velike sile vode u regionu, a pre svega u Srbiji, koja je među retkim zemljama na Balkanu van NATO i u sjajnim odnosima s Moskvom - objašnjava jedan od naših sagovornika.

Jakšić: Bilo kakvo crno-belo izjašnjavanje ne ide nam u korist jer je u interesu Srbije da sarađuje i sa Zapadom i sa Rusijom

PLAN O PODELI

S jedne strane, Rusi pokušavaju da nas uvuku u svoju zonu interesa. U toj nameri oni imaju mnogobrojne adute: vekovnu bliskost dvaju naroda, čvrstu podršku Srbiji po pitanju Kosova u UN, ali i činjenicu da nam, barem gledajući po rangu ljudi koje ovde šalju u posetu, pridaju više značaja od Zapada. Tako je, nakon nedavnog boravka Vladimira Putina u Beogradu, za narednih nekoliko meseci najavljen i dolazak njegovog specijalnog izaslanika ministra odbrane Sergeja Šojgua, čoveka od najvećeg poverenja ruskog predsednika. Takođe, Vučić će se danas u Pekingu ponovo videti sa Putinom.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladimir Putin

- Rusiji, ma šta iz Moskve deklarativno govorili, nije u interesu ulazak Srbije u EU, a o NATO ne treba ni trošiti reči. Jasno je stoga da Rusi imaju ozbiljnu nameru da Srbiju odvrate od tih ciljeva i u to će uložiti mnogo kvalitetnije napore nego što je bio slučaj u Makedoniji ili Crnoj Gori - objašnjava naš izvor.

Ciljevi velikih sila u Srbiji

Foto: Tanjug/AP

RUSIJA

- zadržati NATO što dalje od svojih granica

- napraviti barijeru pred uticajem i širenjem EU, ekonomskim i političkim, ali i vojnim

- lakše sprovođenje obaveštajnih akcija ukoliko postoji jedna zemlja pod njenim uticajem u regionu

- nesmetan prolazak energetskih trasa ka zapadnoj Evropi

- razvijanje što tešnje vojne saradnje

Foto: Tanjug/AP

AMERIKA

- potpuno proterivanje Rusije sa Balkana

- širenje NATO

- smanjivanje ruskog energetskog uticaja u regionu i samim tim šire u Evropi

- raspoređivanje vojnih potencijala bliže Rusiji

- ekonomska dominacija same Amerike ili preko EU

Foto: pixabay.com

NEMAČKA

- obezbeđivanje dominantnog uticaja na Balkanu

- jačanje ekonomskog uticaja

- sprečavanje podele Kosova

- pokazivanje zuba Vašingtonu

- lakše sprovođenje obaveštajnih akcija

Foto: pixabay.com

VELIKA BRITANIJA

- proterivanje Rusa sa Balkana

- lakši obaveštajni rad

- zadržavanje uloge svetske sile nakon napuštanja EU, odnosno Bregzita

- održavanje nestabilnosti na Balkanu jer je London ovde oduvek tako najbolje funkcionisao

 

S druge strane, sa zapada, bar iz Vašingtona, stižu jasne poruke da Amerika stoji iza plana o podeli Kosova, ali uz uslov da se Srbija odrekne Rusije i Putina u svakom smislu. Možda bi, dodaju u novoj administraciji SAD, tada moglo da se razmotri i pripajanje RS Srbiji.

U tom smislu treba sagledati i izjavu koju je pre dva dana dao Brajan Hojt Ji, bivši zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.

JASNI ODGOVORI

Pitali smo spoljnopolitičkog analitičara Boška Jakšića čiji interesi će prevagnuti u Srbiji, a on za Srpski telegraf kaže:

- Pa to je pitanje od milion dolara! Naš interes je, a to zavisi od umešnosti naše politike i diplomatije, da nama bilo kakvo crno-belo izjašnjavanje ne ide u korist jer je u interesu Srbije da sarađuje i sa Zapadom i sa Rusijom. E sad, ako vas pritiskaju i ako vas nateraju da se odlučite za jednu stranu, mislim da to za Srbiju nije dobro bez obzira na to šta bi bilo rešenje tog pritiska - smatra Jakšić.

Kinezima politika nije u prvom planu, ali...

Značajnu ulogu na Balkanu, pa i u Srbiji (možda i najviše kod nas), ima i Kina. Međutim, ulaganja Pekinga nisu praćena i političkim pritiscima, kao u slučaju drugih planetarnih sila. Za sada, kažu upućeni sagovornici Srpskog telegrafa, tako će i ostali. Ipak, slažu se svi, ekonomska dominacija svakako će u jednom trenutku dovesti i do pokušaja realizacije političkih aspiracija Pekinga.

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić za naš list navodi da otkad postoji moderna Srbija, postoji i borba velikih sila za nju, odnosno sučeljavanje između Zapada i Rusije, što je najvidljivije na primeru KiM.

 

 

- S tom razlikom što ne možemo praviti simetriju između njih po pitanju Srbije i srpskog naroda na Balkanu jer nemaju iste želje. Teško je predvideti ko će dobiti bitku za Srbiju, ali je jasno da će to biti teška borba - navodi Perišić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading