SMETA IM RUSKI UTICAJ! Žalbe Hrvata, Poljaka i Bugara na Srbiju na Komitetu za proširenje EU

Autor: Tanjug

Vesti

15.11.2018

23:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sednici Komiteta za proširenje (KOELA) u Savetu EU predstavnici Hrvatske ponovo su se "žalili" na Srbiju i izneli niz zamerki na račun saradnje u oblasti ratnih zločina, govora mržnje, kao i na slobodu izražavanja u našoj zemlji, pišu "Novosti".

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Kako navodi list, primedbe su na sednici održanoj u utorak imali i predstavnici Bugarske i to na nedavno održane izbore za savete nacionalnih manjina. 

Kritične su bile i baltičke zemlje kao i Poljska koje su tražile veće usklađivanje Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, navode "Novosti".

Predstavnici ovih država izneli su i zabrinutost zbog uticaja koji Rusija ima na ovom prostoru

Inače, sednici je prisustvovao i šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici koji je države članice pozvao da otvore nova poglavlja sa Srbijom.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Sem Fabrici ranije s Jadrankom Joksimović i Branislavom Nedimovićem



On je rekao da je naša zemlja napredovala u poglavljima 23 i 24 pravosuđa i vladavini prava kao i da je pridruživanje Srbije deklaracijama u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici u direktnoj vezi sa nacionalnom politikom prema KiM. Fabrici je zatražio i veće razumevanje članica po ovom pitanju.

Na ovom sastanku utvrđeno je da su tri poglavlja najviše odmakla i to 9, 17 i 18 koja tretiraju finansijske usluge, ekonomsku i monetarnu politiku i statistiku.

Prema saznanjima "Novosti", Međuvladina konferencija na kojoj bi ova poglavlja mogla da budu otvorena zakazana je za 10. decembar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Rea

16.11.2018 17:36

Rusija je nas iskreni prijatelj.

SKUTER

16.11.2018 22:10

Rusija ce uvek biti uz nas.

Mudri dzentlmen

16.11.2018 22:32

Ne razumem zasto bilo kome normalnom moze da smeta uspeh i napredak Srbije?!

koturaljka

17.11.2018 09:50

Njima odgovara da Srbija bude što je moguće slabija i zato će se na sve načine truditi da to ostvare. Zato moramo da budemo jaki i složni.