Palma pozvao grčku vladu da uputi notu zbog UČESTALOG NASILJA NA KOSOVU!

Autor: Republika

Vesti

09.06.2018

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma razgovarao je u Solunu sa ministarkom u Vladi Grčke zaduženom za pokrajine Makedoniju i Trakiju, Marijom Koljom Caruhom, koja je i narodni poslanik u grčkom parlamentu od 2000. godine.

RepublikaFoto: Promo foto
Marija Kolja i Dragan Marković

- Bezbednost za Srbe na Kosovu i Metohiji je u poslednje vreme katastrofalna. U poslednjih 15 dana pretučeno je nekoliko srpskih porodica od strane Albanaca. Pretučen je i sveštenik Srpske pravoslavne crkve i njegova dva sina, kamenovana su dva Doma zdravlja u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Pošto Evropa ćuti, ne reaguje, zamolio bi Vas da Vlada Grčke uputi jednu notu i da traži od onih koji odlučuju o sudbini građana Srbije da se promeni način delovanja posmatrača na Kosovu i Metohiji, jer se sve to dešavalo pred očima međunarodne zajednice i vojnika KFOR - a. Srbija ima nekoliko prijateljskih država u Evropi, ali vi ste najveći prijatelj Srbiji - rekao je Marković u razgovoru sa grčkom ministarkom i dodao da neke zemlje iz Evropske unije podržavaju kosovske Albance, a jedna od njih je, kako je rekao, Velika Britanija.

- Za 60 posto građana Srbije Grčka je druga država, a premijer grčke Aleksis Cipras, koji je sa porodicom proveo Božić u Srbiji pokazao je time da je i za njega posle Grčke, Srbija druga država. Ove turističke sezone će u Grčkoj letovati između 700 000 i miliona građana Srbije. I poslao bi preko Vas jednu poruku građanima Grčke. Da ne štrajkuju za vreme turističke sezone, kako ne bi bile blokirane granice, jer svaki dan štrajka znači 5 posto turista manje. Vlade Grčke i Srbije doneli su odluku da ja budem imenovan za počasnog konzula Grčke u Srbiji i ta odluka će stupiti na snagu po objavljivanju u Službenom glasniku Grčke - rekao je Marković i naglasio da Srbija ne želi da se meša u pitanje odnosa Skoplja i Atine, ali bi voleli da se taj problem reši u interesu građana u obe države.

Ministarka Marija Kolja Caruha je rekla da postoji iskren odnos između Grčke i Srbije i da te dve države i da svi na Balkanu treba zajedno da se pomažemo i da ostvarimo naše veze kako Balkan ne bi postao evropski rob.

- Mi nemamo ništa protiv naših komšija iz Skoplja, štaviše mislimo da jedna tako mala država može da nam bude dobar partner. Međutim oni poslednjih 15 - ak godina koriste naše simbole i našu istoriju, kako bi sebi obezbedili ime. Ceo svet je upoznat sa grčkom istorijom i sa tim ko je Aleksandar Makedonski. Ono što nas pogađa je to što u skopljanskom Ustavu piše kako Makedonija treba da bude oslobođena. Verujem ukoliko bi svako preuzeo svoju odgovornost i bio iskren i pročita svoj Ustav i preradi ga tako da govori samo istinu, da bismo problem lako rešili. Podržaćemo odluku koju bi zajedničkim snagama donele dve vlade - rekla je Caruha.

Marković je ministarki Mariji Kolji Caruhi poklonio grb Jagodine. U srpskoj delegaciji bilo je 5 narodnih poslanika Jedinstvene Srbije u Skupštini Srbije, kao i funkcioneri Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine i čelnici SPS i SNS iz Jagodine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading