MALI KAO MINISTAR FINANSIJA: Svi penzioneri će imati veće penzije

Autor: Tanjug

Vesti

08.06.2018

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Datum ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija u Srbiji biće saopšten u sredu, nakon završetka razgovora delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa ministrom finansija Sinišom Malim, a uvećan iznos na svojim računima penzioneri će videti u decembru ili januaru sledeće godine.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali već daje rezultate kao ministar finansija

Ministar finansija Siniša Mali kaže za Tanjug da novca za penzije ima dovoljno u budžetu, da će one u narednim godinam biti sve veće, a sa MMF-om će se u ponedeljak razgovarati i o povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru, reformi javnih preduzeća, smanjenju parafiskalnih nameta, brojnih poreza i doprinosa koji opterećuju privrednike, ali i mogućnostima za umanjenje akciza na gorivo.

"Novaca za penzije ima u budžetu", jasan je Mali i precizira da je samo stvar dogovora sa MMF-om kada će početi isplata uvećanih penzija i da bi to moglo da bude, "ili u novembru, da bi se prva penzija ''videla'' u decembru, ili u decembru, da bi se prva penzija ''videla'' u januaru".

Penzioneri su podneli najveći teret reformi, kaže ministar i poručuje da su "teška vremena iza nas", te da će odluka o ukidanju zakona o umanjenju penzija najviše značiti starijim građanima koji imaju najniže penzije, 25 i 30 hiljada dinara.

Mali: Nijedan penzioner u Srbiji neće imati manju penziju nego što je imao 2014. godine, a svi penzioneri će imati između 8,4 i 13 odsto veću penziju u odnosu na period od pre četiri godine 

Na pitanje Tanjuga kako komentariše najavu nekih udruženja penzionera da će podneti tužbe za nadoknadu štete zbog probijanja roka za ukidanje zakona koji je bio postavljen za kraj 2017. godine, Mali kaže da nema podatke o njihovim konkretnim zahtevima, ukoliko, kaže, oni postoje.

- Ne smatram da je bilo ko oštećen, ali svako ima pravo na svoje mišljenje, pa na kraju krajeva, neka neki sud odluči da li su u pravu. Smatram da nisu u pravu, da smo svi zajedno prošli kroz veoma težak period, ali sve te teške mere su iza nas, mnogo je lepši period ispred nas - poručio je ministar.

Govoreći o predstojećim sastancima sa delegacjom MMF-a, koja će boraviti u Beogradu od 11. do 13. juna, kaže da očekuje nastavak aranžmana sa tom međunarodnom institucijom i podseća da brojke pokazuju da je naša "pregovaračka pozicija" čvrsta.

To ilustruje podacima da je u prvih pet meseci ove godine ukupan suficit u budžetu 2,2 milijarde dinara, a da je ranije bio planiran deficit od skoro 37 milijardi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (39)

Loading
Kaktus037

08.06.2018 11:13

Izuzetno lepa i koristna vest za penzionere

Dragan

08.06.2018 11:16

Penzioneri su zasluzili vece penzije, pogotovo oni sa najnizim primanjima.

Mira

08.06.2018 11:23

Sinisa Mali je odlican izbor za ministra finansija

sale

08.06.2018 11:26

Zahvaljujući novim investicijama i otvaranju velikog broja novih radnih mesta, stvoreni su uslovi da se penzije povećaju svim penzionerima.